Dragernes magi holdt i 400 år. Tirsdag åd flammerne både dem og Børsen på en time

Ildebrande har gennem århundreder været den største trussel mod magtens centrum. I 400 år er det lykkedes for Christian 4.'s børsbygning at gå fri. Men tirsdag så hundredvis af københavnere målløst til, mens flammerne på blot en time åd Børsen og dens ikoniske spir. 

Kong Frederik kalder i en skriftlig meddelelse branden for et trist syn og beskriver Børsen som et smukt symbol på hovedstaden og en bygning, som hele nationen har været stolt af.
Kong Frederik kalder i en skriftlig meddelelse branden for et trist syn og beskriver Børsen som et smukt symbol på hovedstaden og en bygning, som hele nationen har været stolt af.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

De fleste venter allerede på øjeblikket, hvor dragerne må give fortabt.

Høje, orange stikflammer er for længst begyndt at slikke sig op ad Børsens snoede dragespir med tre kroner på toppen

Alligevel går der et suk igennem menneskemængden, da det sker.

Dragerne på spiret skulle ifølge mytologien beskytte bygningen mod farer – ikke mindst de ildebrande, som gennem hele historien har været Slotsholmens evige fjende.

Vi har mistet et stykke kulturarv. Bygningen har været et vartegn for dansk erhvervsliv gennem 400 år

Brian Mikkelsen
Direktør, Dansk Erhverv

I 1794 brændte det første Christiansborg Slot. Kongefamilien måtte flytte til Amalienborg. Da var Børsen allerede mere end 150 år gammel.

I 1884 tog flammerne det andet Christiansborg Slot og gjorde Rigsdagen hjemløs. Børsen med dragespiret gik igen fri. I 1992 brændte både Proviantgården og Slotskirken. Børsen havde dragerne.

Men på dronningens 84-års fødselsdag, 400 år efter at bygningen blev rejst, er dragernes magi sluppet op. 

Præcis klokken 8.30, mens klokkerne fra Rådhuset lyder, giver et af hovedstadens mest ikoniske symboler efter og dratter til jorden.

Spiret vælter i en langsom bevægelse. Det forsvinder i flammerne med et brag og får den brændende bygning til at give et dybt og knitrende hvæs fra sig.

Læs også

Københavnere på vej til arbejde er stimlet tæt sammen på Christiansborgs Slotsplads og ser, hvordan flammerne hurtigt opsluger stadig større dele af den historiske bygning, som kong Christian 4. opførte i 1623.

En statue af ham vender ryggen til flammehavet, hvis buldren kan høres over det meste af Slotsholmen. En kvinde står tavst og tørrer tårer væk fra øjnene til synet, mens andre koncentreret dokumenterer begivenheden på deres mobiltelefoner eller slår rastløst ud med armene.  

En gruppe brandmænd ankommer til stedet med ekstra masker, iltflasker og vandslanger. Enorme mængder vand bliver allerede trukket op af den nærliggende kanal og pøset ned over bygningen fra høje kraner.

Jeg er i chok. Det er vores kulturarv. Børsen skal genopbygges, og det er uanset omkostningerne

Alex Ahrendtsen (DF)

Kort efter, at spiret er væltet, står også Højesterets præsident i hvid skjorte og betragter branden på afstand. Han er trådt gennem porten ved slotskirken, der forbinder Prins Jørgens Gård med Christiansborg Slotsplads.

En embedsmand fra Kongehuset kommer forbi og trykker hånd. De diskuterer kort, om bygningen vil blive genopført eller erstattet af noget andet. Men den 67-årige præsident for Højesteret slår nøgternt fast, at genopbygningen næppe vil være færdig i hans levetid.

På slotspladsen stiller unge mænd fra livgarden sig op i sirlige rækker, inden de i samlet flok løber mod Børsen for at bistå politibetjentene, som nu kæmper med at rømme slotspladsen og holde nysgerrige borgere væk fra afspærringerne.

Læs også

Kulturarv i flammer

Blandt de københavnere, som er mødt op for selv at tage branden i øjesyn, er 79-årige Birgit Saks. Hun følger udviklingen tæt bag politiets afspærringer.  

"Det er forfærdeligt. Det er en decideret tragedie. Jeg håber virkelig, de kan redde genstandene og den smukke sal derinde," siger hun og spejder mod den åbne hovedindgang. Det er nu tydeligt se, at flammerne også hærger inde i selve bygningen.

"Flyt jer nu!" vrisser en mand ad bilisterne, da flere brandbiler med øresønderrivende sirener forsøger at slange sig hurtigt igennem morgentrafikken.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Også flere kendte politikere og journalister blander sig i folkemængden for at observere branden på nærmeste hold.

"Jeg er i chok. Det er vores kulturarv. Børsen skal genopbygges, og det er uanset omkostningerne. Vi må tilbage og se på de oprindelige tegninger," siger Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, da han kommer trækkende med sin cykel mod Christiansborg et stenkast derfra.  

Fra Christiansborg Slotstårn vajer Dannebrog i anledning af dronning Margrethes fødselsdag, 16. april 2024.

Forårssolens stråler kan ikke trænge igennem den tætte søjle af røg, som kaster skygger over hele Slotsholmsgade, hvor også flere af landets ministerier har adresse og talrige medarbejdere derfor er evakueret.

At det er en af Danmarks allermest betydningsfulde bygninger og et stykke national historie, som står i brand, bliver i løbet af dagen også markeret af både statsministeren og Kongehuset.

Kong Frederik kalder i en skriftlig meddelelse branden for et trist syn og beskriver Børsen som et smukt symbol på hovedstaden og en bygning, som hele nationen har været stolt af.

Læs også

En brand til historiebøgerne

Børsen har igennem århundreder været et vigtigt centrum for handel i København – i begyndelsen var det simpelthen der, tekstiler, krydderier og porcelæn blev solgt, når skibene kom til byen og lagde til ved bygningen. 

Derfor kunne direktør Brian Mikkelsen godt finde på at kalde det "Danmarks første stormagasin", når han bød velkommen til møder i Dansk Erhverv, som har ejet bygningen under forskellige navne siden 1857. 

Tidligt tirsdag morgen er det netop Brian Mikkelsen, der selv går forrest i en aktion sammen med andre ansatte, redningsmandskab og tilfældigt forbipasserende for at redde så mange værdier som muligt ud fra den brændende bygning.

I en scene, der sent vil blive glemt, kommer direktøren og en håndfuld mænd bærende med et enormt maleri af P.S. Krøyer, som bliver bragt i sikkerhed på Christiansborg. 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Brian Mikkelsen er tydeligt berørt, da han lidt senere på morgenen taler med pressen.

"Vi har mistet et stykke kulturarv. Bygningen har været et vartegn for dansk erhvervsliv gennem 400 år," siger han og halser hurtigt tilbage mod det afspærrede område.

Selv om bygningen tilhører Dansk Erhverv, har den lagt hus til mange begivenheder gennem årene. Det var i nyere tid her, Poul Schlüter i 2019 fejrede sin 90-års fødselsdag, og det var her, De Konservative med Søren Pape Poulsen i spidsen samledes for at slikke sårene efter valgnederlaget i 2022.

Tirsdag åd ildebranden den store festsal, og der vil gå mange år, før der igen bliver holdt fødselsdag eller valgfest på Børsen. Slotsholmen har mistet et af sine mest unikke holdepunkter.

De sidste linjer til denne artikel skrives få hundrede meter fra Børsen, og en dunst af brændt træ er trængt ind i redaktionslokalet.

Kun halvdelen af Christian 4.'s bygning står tilbage, og historien vil blive genfortalt i generationer. Om bygningen, der overlevede krige, bombardementer og flere århundreders omvæltninger. Men som i løbet af få timer en kølig morgen i april blev ædt af Slotsholmens evige fjende – flammerne.

Børsen
  • Børsen blev opført for kong Christian 4. i 1619-1623.
  • Bygningen er tegnet af arkitektbrødrene Lorenz van Steenwinckel og Hans van Steenwinckel den yngre.
  • Det ikoniske spir, formet som fire sammensnoede dragehaler, blev tegnet af Ludvig Heidtrider og rejst i 1624-1625. Det blev fornyet i 1777.

Kilde: Lex.dk

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

H.M. Kong Frederik André Henrik Christian

Konge af Danmark, greve af Monpezat
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995), kommandørkaptajn i søværnet (2004), oberstløjtnant i hæren (2004), oberstløjtnant i flyvevåbnet (2004), kommandør i søværnet (2010), oberst i Hæren og Flyvevåbnet (2010)

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)









0:000:00