Kommentar af 
Sebastian Mernild

Det globale klimaeksperiment er ude af kontrol

Vi har som samfund ikke en effektiv plan for at bremse det store klimaeksperiment. Globalt har ingen endnu taget lederskab til effektivt at begrænse udledningerne og dermed konsekvenserne, skriver Sebastian H. Mernild.

Også efter år 2100 vil havniveauet fortsætte sin stigning i århundreder, op til årtusinder, som følge af dybhavets fortsatte varmeoptag og massetab fra iskapperne, skriver Sebastian Mernild.
Også efter år 2100 vil havniveauet fortsætte sin stigning i århundreder, op til årtusinder, som følge af dybhavets fortsatte varmeoptag og massetab fra iskapperne, skriver Sebastian Mernild.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sebastian Mernild
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har siden industrialiseringen sat gang i et stort eksperiment. Et globalt klimaeksperiment! Et eksperiment vi dårligt kender hele omfanget og alle konsekvenserne af. Et eksperiment som allerede til dato har ført ikke ubetydelige udfordringer med sig – herunder hastige og udbredte forandringer af vores klimasystem.

Forandringer der er blevet kortlagt, undersøgt og påpeget gennem peer-review videnskabelige publikationer og rapporter, hvor konklusioner og vurderinger tillige er blevet populærvidenskabeligt formidlet. Og som årtierne er gået – er forandringerne og udfordringerne ikke blevet mindre.

Forandringerne bulder derudaf i særdeleshed fordi summen af udledt CO2 er steget over tid. FN’s klimapanel (IPCC) vurderer (netop på baggrund af peer-review videnskabelige publikationer), at der er en sammenhæng mellem stigningen i den globale middeltemperatur og mængden af akkumuleret udledt CO2 til atmosfæren.

Det store klimaeksperiment er i fuld gang. Udfordringen er, at vi som samfund ikke har en effektiv plan for at bremse dette eksperiment. 

Sebastian H. Mernild
Professor i klimaforandringer og glaciologi, leder af SDU Climate Cluster

Eksperimentet er i fuld gang og ude af kontrol. Vores globale udfordring er, at ingen endnu for eksempel har taget lederskab til globalt effektivt at begrænse eksperimentet – udledningerne og dermed konsekvenserne. Over tid – for eksempel siden 1950’erne – er det gradvist blevet varmere, hvor temperaturgennemsnittet for hvert årti er blevet højere og højere.

Hedebølger, marine hedebølger, intens nedbør, oversvømmelser, jordskred, tørke, stigende
havniveau er blot nogle af de konsekvenser vi har set – i denne varmere verden, hvor for eksempel både atmosfæren og havet er varmet op.

Her er tale om konsekvenser, der har påvirket og vil påvirke millioner af mennesker. Ikke mindst de seneste årtier, men også her i 2023 har konsekvenserne været omfattende geografisk forskellige steder for eksempel i Sydeuropa, Kina, Syd- og Nordamerika. Nogle blev evakueret fra disse hændelser, andre nåede det ikke.

Læs også

Forholdene er en smag på, hvad der venter os i kommende årtier. Skjorteærmerne skal smøges op, hvis vi skal begrænse konsekvenserne af dette store eksperiment – og som månederne og årerne går uden effektiv handling, da skal disse ærmer smøges gradvist højere og højere op.

Stigende koncentrationer af drivhusgas i atmosfæren måles stadig. Stringente udledningsreduktioner af drivhusgas har stor indflydelse på konsekvenserne af klimaforandringerne. En række ændringer i klimasystemet bliver forstærket i takt med stigningen i global opvarmning. Herunder forekomsten og intensiteten af netop varmeekstremer, marine hedebølger, kraftige nedbørshændelser og tørke i nogle regioner.

I kystnære områder vil hyppigheden af ekstreme vandstandshændelser stige i det 21. århundrede, så en stormflod, der i dag statistisk forekommer hvert 100. år, vil kunne forventes hvert år i slutningen af dette århundrede ved over halvdelen af de steder, hvor der observeres vandstand.

Havstigninger vil bidrage til mere hyppige og voldsomme oversvømmelser af lavtliggende kystområder. For eksempel det globale havniveau stiger med hidtil uset hastighed med regionale variationer til følge.

Læs også

I relation til den fremtidige havniveaustigning og hvad der kan forventes, bør der eksempelvis også tages højde for kollaps af de to iskapper ved polerne (indlandsisen og det antarktiske isskjold), havets opvarmning der får vandet til at udvide sig og afsmeltningen fra gletschere.

Fysiske forhold og forandringer der indikerer, at – som følge af hidtidige udledninger – vil havet fortsat opvarmes samt gletschere og isskjolde vil fortsætte deres afsmeltning i årtier, op til århundreder.

Det er i realiteten sikkert, at havniveauet uundgåeligt vil fortsætte med at stige gennem det 21. århundrede. Også efter år 2100 vil havniveauet fortsætte sin stigning i århundreder, op til årtusinder, som følge af dybhavets fortsatte varmeoptag og massetab fra iskapperne.

Udfordringen er, at mange af de forandringer, der forårsages af drivhusgasudledninger frem til i dag og i fremtiden, er irreversible i århundreder, op til årtusinder

Sebastian H. Mernild
Professor i klimaforandringer og glaciologi, leder af SDU Climate Cluster

En kompleksitet med bekymrende konsekvenser til følge, hvor risici for for eksempel kystnære økosystemer og infrastruktur vil øges. Det vurderes af IPCC, at vedvarende og hurtige reduktioner af drivhusgasudledningerne vil begrænse dels en yderligere acceleration af havniveaustigningen, dels de langsigtede havniveaustigninger.

Det store eksperiment er i fuld gang. Udfordringen er, at vi som samfund ikke har en effektiv plan for at bremse dette eksperiment. Vi er ikke dér, hvor skjorteærmerne er smøget højt nok op.

Udfordringen er, at det vi i dag ser som for eksempel ekstreme og rekordsættende temperaturforhold om nogle årtier vil blive endnu værre – både i hyppighed og intensitet.

Udfordringen er, at mange af de forandringer, der forårsages af drivhusgasudledninger frem til i dag og i fremtiden, er irreversible i århundreder, op til årtusinder – det gælder særligt forandringer i havene, iskapperne og det globale havniveau. Kort sagt: smøg skjorteærmerne op – ellers bliver de våde!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sebastian Mernild

Professor i klimaforandringer og glaciologi, leder af SDU Climate Cluster, forfatter, FN’s klimapanel (IPCC).
kaptajn af reserven, ph.d. (Københavns Uni. 2006), dr.scient. (Københavns Uni. 2016)

0:000:00