Eksperter slår fast: Støjbergs ministerium begik administrative fejl

BARNEBRUDE: Udlændinge- og Integrationsministeriet begik administrative fejl, da de ikke foretog partshøringer før adskillelse af asylsøgende ægtepar, påpeger to eksperter.

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) var 1. juni i timelangt samråd om sagen om tvangsadskillelse af asylsøgere, hvor den ene person er under 18 år.
Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) var 1. juni i timelangt samråd om sagen om tvangsadskillelse af asylsøgere, hvor den ene person er under 18 år.Foto: Nikolai Lineras/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Flere gange under sidste uges samråd om tvangsadskillelse af asylsøgende ægtepar, hvor en af parterne var under 18 år, slog udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fast, at myndighederne fulgte loven.

Men nye dokumenter fra ministeriet, som Politiken er kommet i besiddelse af, viser, at man i flere sager ikke foretog de lovpligtige partshøringer af ægteparrene, som paragraf 19 i forvaltningsloven siger, at myndigheder skal gennemføre inden en adskillelse.

Lovmæssig pligt til at partshøre
Og det er altså tegn på, at der er blevet administreret ulovligt, påpeger to eksperter over for Politiken.

”Når man ikke har lavet en egentlig partshøring, så har man overtrådt forvaltningsloven. Og så har man handlet ulovligt. For der er en lovmæssig pligt til at partshøre, og når man ikke har gjort det, så kan man ikke sige, at man har handlet lovligt,” siger Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, til Politiken.

Læs også: Støjberg får hård kritik af Ombudsmanden

Han bakkes op af Peter Starup, der er lektor i offentlig ret ved juridisk institut på Syddansk Universitet. Han kalder det ’selvindlysende’, at man ikke har administreret efter loven, eftersom man senere har indrømmet, at man traf forkerte beslutninger.

Da Politiken spørger ministeren, om hun vil erkende at have afgivet forkerte oplysninger på samrådet, svarer hun følgende:

”De to samrådsspørgsmål, som jeg besvarede under samrådet den 1. juni 2017, angik det, som ombudsmandens sammenfattende vurdering omhandler, nemlig lovligheden af instruksen af 10. februar 2016. Det var derfor også det, jeg forholdt mig til under samrådet. Samrådsspørgsmålene omhandlede ikke spørgsmålet om partshøringer,” siger Inger Støjberg i en skriftlig kommentar til Politiken.

Læs Altingets gennemgang af sagen her og politisk kommentator Erik Holsteins analyse samrådet her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00