Debat

Elberth: Sossernes løftebruds-framing

KLUMME: Tulle i shitstorm. Og Løkke, der lovede en Bilka i Horsens. Der er for alvor gået beskyldninger om løftebrud i den, når Socialdemokraterne ruller sig ud, skriver Benjamin Rud Elberth.

Foto: Colorbox
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er nærmest som en fast skabelon. Vejen til at få de politiske modstandere i fedtefadet, når S ruller sig ud på nettet. Og medierne har en voldsom tendens til at blive den forlængede arm. Det kræver ganske få mennesker. Kampagnefolk, der ved, hvordan man gør. Er man bare lidt heldig, er der bid og presseklip. Denne klummeskribent vil i dagens anledning undlade at gøre sig til herre over, om det er godt eller skidt for den tone og det samarbejde, vi har i politik lige nu, og den måde pressen forvalter deres rolle som vagthund.

Hvem ka'? Løkke ka' ikke
Vi fik en anelse mindre liberal planlov, end hvad eksempelvis de små købmænd havde frygtet. Der blev ganske enkelt ikke åbnet for flere af de såkaldte hypermarkeder. Men Socialdemokraterne har den gyldne soundbite klar, den lille rygende pistol. Løftet.

De har simpelthen genfundet eller gemt et svar fra Løkke på Facebook, der er over et år gammelt og sender det på Twitter på #dkpol-hashtagget – i håb om at en af de cirka 3.300 journalister eller journalist-studerende ser det og skriver det. Fuldkommen åbent. Thomas Schjødt skriver i sin Twitter-bio, at han er ansat hos Sosserne. Ingen forsøg på at snyde nogen. Det er ren teknik. Og har S gemt alle de lækre screenshots af alle Løkkes svar til bedre tider, får Løkke potentielt et hedt digitalt efterår.

 
Bang! Tulle i shitstorm
Sosserne har endnu mere held med deres løftebrudsframing af, at DF efter Socialdemokraternes vurdering har begået løftebrud. Den rygende pistol er denne gang ikke et Facebook-svar, men en video fra Folketingssalen. Den deler Socialdemokraterne på Facebook. Det er trin 1. 

  

Trin 2 er, da S sørger for at sidde øverst i Kristian Thulesen Dahls Facebook-tråd. Det er i øvrigt Karl Kjær Bang, der – fuldkomment åbent, for han skriver det både på sin Twitter- og Facebook-profil – på mission for S sørger for at linke tilbage til foregående Facebook-opslag.

 

Trin 3 – Mads Kolby, der igen fuldkommen åbent sidder i S-pressetjenesten og tweeter for dem, sørger for at linke ind til førnævnte Facebook-tråd, hvor S altså sidder øverst og motiverer det digitale tryk. 

 
Trin 4. Læs den selv. Tulle i shitstorm på Facebook. Og selvom Martin Arnoldus fra DF allerede forsøger i svaret til Mads Kolby ovenfor at signalere til pressen, at det er sat i scene, er der ingen trøst at hente i artiklen, hvor DF endda bliver udfordret på, om de ligefrem ”redigerer” i kommentarerne. 1-0 til Sosserne. Der er high fives på S-kontoret, og de har vundet en lille kamp i partikampen, når det udeklareret ryger ud på EB.dk, at en eller anden ”Karl Kjær Bang” har skrevet en bidende kommentar til Tulles Facebook-post.

Læserne har ikke en chance for at vide, hvad der skete i tilblivelsen af artiklen og får potentielt indtrykket af, at de shitstormende er almindelige mennesker, hvis der altså overhovedet ville være noget, der kunne kaldes en shitstorm, hvis ikke S havde været lidt rappe på tasterne. Problem? Det afgør du selv denne gang, kære læser.

---
Benjamin Rud Elberth rådgiver om digitale og sociale medier og er fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef i Geelmuyden Kiese og digital chef for Socialdemokraterne. Han har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver tirsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00