EU-formand: Danmark behøver ikke frygte det sociale Europa

Der vil blive taget hensyn til dansk skepsis over for europæisk mindsteløn og andre tiltag, siger Portugals europaminister, Ana Paula Zacarias, på vegne af det portugisiske EU-formandskab forud for weekendens sociale topmøde i Porto.

Portugals europaminister, Ana Paula Zacarias, ringer med EU's formandsklokke ved åbningen af et ministermøde. 
Portugals europaminister, Ana Paula Zacarias, ringer med EU's formandsklokke ved åbningen af et ministermøde. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Europa har behov for en stærkere fælles indsats mod fattigdom og ulighed – og hvis man spørger det portugisiske EU-formandskab, så er det behov bare blevet endnu større på grund af pandemien.

”Tiden er kommet til at tale om det sociale Europa. Det er fundamentalt,” siger Portugals europaminister, Ana Paula Zacarias, i et interview med Altinget:

”Vi kan ikke nøjes med at satse på vækst i økonomien. Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan skabe et Europa, som er mere bæredygtigt, mere modstandsdygtigt og frem for alt mere retfærdigt for folk,” siger hun.

Danmark har i lang tid haft en fremragende måde at forhandle om disse ting på. Alle de perspektiver skal vi respektere.

Ana Paula Zacarias
Portugals europaminister

Sammen med regeringsleder Antonio Costa er Zacarias fredag og lørdag vært for et socialt EU-topmøde i Porto, hvor de europæiske ledere, arbejdsmarkedsparter og andre aktører samles for diskutere en række nye målsætninger og rettigheder på det sociale område.

Der skal ikke vedtages nogen lovgivning, men under et uformelt topmøde lørdag ventes de europæiske stats- og regeringsledere at støtte erklæringer, der sætter skub i en handlingsplan for den sociale søjle i EU-samarbejdet, som Kommissionen har fremlagt.

Planen omfatter målsætninger for beskæftigelse, efteruddannelse og bekæmpelse af fattigdom, som er ret ukontroversielle for alle. Men der er også ambitioner om at udvide EU’s indflydelse på sociale rettigheder og arbejdsmarkedsspørgsmål som for eksempel mindsteløn, der skaber bekymring i Danmark og andre medlemslande med særlige sociale modeller.

I april udsendte Danmark sammen med 10 andre små og mellemstore EU-lande et papir, som advarer imod at blive for ambitiøs med europæiske initiativer på det sociale område.

Det sociale topmøde
  • Fredag og lørdag 7.-8. maj afholder det portugisiske EU-formandskab sociale topmøder i Porto.
  • Fredag samles de europæiske arbejdsmarkedsparter, eksperter, politikere og cheferne fra EU’s institutioner til en indledende konference.
  • Lørdag mødes EU-landenes stats- og regeringsledere for at diskutere gennemførelsen af en handlingsplan for sociale rettigheder og mål i Europa.
  • Planen omfatter bl.a. nogle målsætninger for 2030: Mindst 78 procent af EU-borgere i alderen 20-64 skal være i arbejde, mindst 60 procent af alle voksne skal deltage i efteruddannelse, og antallet af fattige i EU skal være reduceret med mindst 15 millioner.
  • Der ligger også forslag om f.eks. rettigheder for løsarbejdere, indsats for ligeløn mellem mænd og kvinder, samt europæiske rammer for minimumsindkomst.
  • Disse er ikke til beslutning endnu, men de har skabt bekymring i Danmark og en række andre medlemslande.

0:000:00