Flertal støtter afskaffelse af social særpulje

OPBAKNING: Samtlige borgerlige partier støtter regeringens forslag om at afskaffe den sociale særtilskudspulje. Hvordan en ny pulje skal finansieres og fordeles, er der til gengæld mindre enighed om.

Et af argumenterne bag den såkaldte sociale særtilskudspulje var, at hovedstaden og de større byer fungerer som magnet for udsatte og misbrugere.
Et af argumenterne bag den såkaldte sociale særtilskudspulje var, at hovedstaden og de større byer fungerer som magnet for udsatte og misbrugere.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Regeringen skal ikke udkæmpe de store sværdslag på Christiansborg for at sikre opbakning til ønsket om at afskaffe den sociale særtilskudspulje.

Alle partier i blå blok er allerede nu parate til at trække stikket på den godt 400 millioner kroner store pulje, som blev oprettet af den tidligere regering sammen med Enhedslisten.

Derfor er der heller ikke mange nostalgiske tårer at spore hos hverken Konservative eller Liberal Alliance.

”Det er en rigtig god ide at droppe den pulje. Den flyttede penge hen til nogle af de store kommuner, som ikke er drevet særlig effektivt, og som i forvejen har masser af penge,” siger Brian Mikkelsen.

Hele accelerationen af hovedstadsudligningen bliver fjernet med det her, og det, synes vi, er positivt.

Brian Mikkelsen (K)
Finansordfører

Heller ikke Liberal Alliances kommunalordfører behøver nogen betænkningstid i forhold til puljens fremtid.

”Den skal væk,” siger Laura Lindahl.

K vil bremse hovedstadsudligning
Forslaget er netop nu i høring hos KL frem til fredag. Herefter vil det blive fremsat i Folketinget, så det kan vedtages, inden der til sommer skal udmeldes tilskud og udligning for 2017.

Men selv om de borgerlige partier er enige om at lægge den nuværende pulje i graven, så er der mindre enighed, om hvad der efterfølgende skal ske.

Regeringen lægger op til, at der i forbindelse med efterårets finanslovsforhandlinger vil kunne blive oprettet en ny pulje, som skal målrettes økonomisk trængte kommuner.

Dokumentation

Formålet med den sociale særtilskudspulje

Puljen blev oprettet med reformen af kommunernes udligningsordning, som trådte i kraft fra 2013.

Puljen er målrettet løsning af de sociale problemer, der er store i bestemte områder i landet, typisk i de større byer.

Puljen er på omkring 400 mio. kr. årligt og finansieres af en del af den såkaldte § 19-pulje (svarende til 0,03 pct. af beskatningsgrundlaget i hovedstadsområdet) samt fra bloktilskuddet.

Puljen bruges til tilskud til kommuner, som i visse dele af kommunen har en overrepræsentation af borgere med sociale problemer, herunder borgere uden bolig, med psykisk sygdom, problemer med misbrug m.v., lav indkomst, høj arbejdsløshed, mange på førtidspension e.l. og/eller kriminalitetsproblemer.

Puljen kan søges af alle landets kommuner, hvor der forekommer denne type problemer i større omfang.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00