Forsker: Mangel på tillid kaster kommuner i krig om udligning

MISTILLID: Kommuners kamp om udligningsmilliarderne er blevet mere intens og gør det svært for Folketinget at løse systemets problemer. Nytænkning og klassiske dyder kan styrke tilliden, vurderer Niels Jørgen Mau Pedersen fra Vive.

Det kan være tid til at overveje oprettelsen af et uafhængigt udligningsråd, lyder det fra Niels Jørgen Mau Pedersen fra Vive.
Det kan være tid til at overveje oprettelsen af et uafhængigt udligningsråd, lyder det fra Niels Jørgen Mau Pedersen fra Vive.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Konsulenter og advokater ligner de eneste sikre vindere på kommunernes indbyrdes kamp om fordelingen af de statslige milliarder til den lokale velfærd.

For parallelt med, at borgmestre landet over bruger tid på at lobbye, og agiterer for denne eller hin skævhed i den komplekse kommunale udligningsordning, så postes der adskillige millioner kroner i analyser af og juridiske udredninger om ordningens tilsyneladende fejl og mangler.

Senest er op mod 20 kommuner ved at gøre sig klar til et muligt sagsanlæg mod staten for at få kompensation for konsekvenserne af en skæv statistisk opgørelse.

"Nye idéer og indspark i debatten kan være gode at få frem. Men manglen på tillid til systemet og den politiske ballade synes at være blevet værre. Der var også uenigheder om udligningen tidligere, men kommunerne var ikke decideret krigeriske som nu," siger Niels Jørgen Mau Pedersen.

Det lyder måske en smule naivt, men man må prøve at drive det faglige så langt som overhovedet muligt og så vidt muligt holde det politiske ude.

Niels Jørgen Mau Pedersen
Projektchef ved Vive

Han er projektchef ved Vive og har beskæftiget sig indgående med kommunernes økonomi og udligningsordningen gennem en lang årrække.

Hold fast på fagligheden
Niels Jørgen Mau Pedersen deltog tidligere på måneden til en høring i Folketinget, hvor også Folketingspolitikere, utilfredse borgmestre og den ansvarlige minister gav deres perspektiv på den udskældte udligningsordning.

Og selv om der er omtrent lige så mange meninger om den kommunale udligningsordning, som der er borgmestre og partier i landet, så tegnede der sig dog en vis enighed om, at tilliden til systemet ligger alt for lavt.

Mindre klart stod det imidlertid, hvordan man skulle komme den voksende mistillid til livs. Men ifølge Niels Jørgen Mau Pedersen kan en del af opskriften ligge i vægtningen af faglige hensyn over for politiske prioriteringer.

"Det lyder måske en smule naivt, men man må prøve at drive det faglige så langt som overhovedet muligt, og så vidt muligt holde det politiske ude af ordningens konkrete kriterier. Jeg er med på, at det kan være svært," siger Niels Jørgen Mau Pedersen.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00