Debat

HK: Det er tid til Den Danske Model 4.0

DEBAT: Nye digitale virksomheder holder deres indtog på det danske arbejdsmarked, og det betyder, at vi må opgradere den danske model, lyder det fra HK-formand Kim Simonsen. Og det skal ske nu, skriver han.

Den danske model har brug for en opgradering for at følge med arbejdsmarkedets nye platforme, og det har arbejdsmarkedets parter ansvaret for, skriver Kim Simonsen, formand for HK.
Den danske model har brug for en opgradering for at følge med arbejdsmarkedets nye platforme, og det har arbejdsmarkedets parter ansvaret for, skriver Kim Simonsen, formand for HK.Foto: HK
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Simonsen
Forbundsformand i HK

Airbnb og Uber. Alle kender navnene, og mange har gjort brug af tjenesterne. 

De er billigere end hotel eller taxi, og derfor er de to tjenester ikke længere ren deleøkonomi, hvor man låner et hjørne af sin lejlighed ud, eller hvor man tilbyder andre kørelejlighed, mod at de betaler for benzin. Uber og Airbnb er verdensomspændende milliardforetagender.

Og milliardforetagender, dem kender vi. Dem ved vi, hvordan vi håndterer inden for den danske model og den danske lovgivning, uanset at de udbydes via en app. Myndighederne kommer efter dem, hvis de ikke betaler skat. Og vi kommer efter dem, hvis de ikke behandler deres ansatte ordentligt.

Fakta
Frem til sommer vil en række centrale aktører på beskæftigelsesområdet kaste sig over den digitale udviklings potentialer og udfordringer for det danske arbejdsmarked.

Panelet tæller:
  • Kim Simonsen, formand for HK 
  • Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne
  • Jan Damsgaard, forsker i forandringer på arbejdsmarkedet ved CBS og digital vismand i ATV
  • Karsten Hønge, MF og beskæftigelsesordfører for SF 
  • Katia K. Østergaard, administrerende direktør i Horesta
  • Dansk Erhverv
  • Joachim B. Olsen, MF og arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance

Sætter vi os med armene over kors og modsætter os de nye måder at arbejde på, så har både vi og de mennesker, der ønsker at udbyde deres arbejdskraft her, tabt.

Kim Simonsen
Formand for HK

Tjenester som AirBnb og Uber kører vi ind i den danske model i den ene ende, og ud af den anden ende kommer to lovliggjorte virksomheder. 

Det kan tage kortere eller længere tid, men det skal nok lykkes, og når det gør, vil vi hilse de nye arbejdspladser velkomne.

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Nye platforme kræver nytænkning af arbejdsmarkedet
Andre platformsvirksomheder repræsenterer reelt nybrud. For eksempel Upwork og Taskrabbit. Her kan du digitalt udbyde din arbejdskraft, og arbejdsgivere kan med et klik hyre dig til en særlig opgave. 

Platforme som Taskrabbit og Upwork er i hastig vækst, og de kan i modsætning til AirBnb og Uber ikke rigtig passe ind i den danske model, uanset hvor meget vi maser med dem.

Taskrabbit og Upwork ændrer hele den måde, vi tænker arbejdsmarked på i Danmark. Og det må vi forholde os til - lovgivere så vel som arbejdsmarkedets parter.

Platformene varsler digitalisering af ansættelsesforhold, og er platformen så arbejdsgiveren? 

Arbejde kan brydes ned i opgaver, og med apps, gps og så videre er det nemt at styre og håndtere. Derfor stiger antallet af utraditionelle ansættelser, som for eksempel freelancere, her. Fordi det er nemt. 

Ansvaret bliver sværere at placere
Der er store potentialer i de nye måder at arbejde på. Men også faldgruber.

For hvordan sikrer man, at en digital platform overholder freelanceres arbejdsvilkår? Får de pension? Ferietillæg? Løn under sygdom? Hvilken overenskomst hører de til? Kan platformen slæbes i arbejdsretten?

Og hvad med lovgivning? Eller dagpenge? 

Freelancere bliver rangeret af for eksempel Upwork, så andre potentielle arbejdsgivere kan finde frem til den bedste til opgaven. Platformens algoritme sørger for, at jo bedre vurdering jo højere placering i søgehierarkiet. 

Men hvad nu, hvis freelanceren vil skifte fra én platform til en anden? Hvordan tager man så sine flotte skudsmål med sig? Hvem ejer dem? 

Opgradering er parternes ansvar
Vores arbejdsmarkedssystem er bygget op om 37 timers fuldtidsarbejde for én arbejdsgiver. Deltid kan til nød gå. 

Men når en freelancer sammensætter mange små opgaver for forskellige arbejdsgivere, og virksomheder vælger at udbyde enkeltopgaver frem for fuldtidsansættelser, så går det galt for den danske model. Så behøver den opgradering. Og det har arbejdsmarkedets parter ansvaret for.

I HK har vi taget de første vigtige skridt ved at danne HK’s freelancenetværk. Men der skal mere til.

Arbejdsmarkedets parter skal tage diskussionen om den nye platformsøkonomi åbent og fordomsfrit. For den er på vej. Og sætter vi os med armene over kors og modsætter os de nye måder at arbejde på, så har både vi og de mennesker, der ønsker at udbyde deres arbejdskraft her, tabt.

Vi skal byde de nye virksomheder velkomne – på betingelser. Vi skal opgradere den danske model.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Simonsen

Formand, AKF-Holding , Refshaleøen Ejendomsselskab, næstformand, Sampension a/s, DRC-Dansk Flygtningehjælp
(Grenaa Handelsskole 1979)

0:000:00