Josephine Fock: Søren Pind har overrasket mig positivt

Q&A: Folketinget har taget godt imod Alternativets politiske kultur, mener Josephine Fock (ALT). Hele tre personer fra blå blok har gjort positivt indtryk på Alternativets gruppeforkvinde i løbet af hendes første år i Folketinget.

Som nyvalgt folketingsmedlem skulle Josephine Fock (ALT) skrive under på, at hun vil overholde Grundloven.
Som nyvalgt folketingsmedlem skulle Josephine Fock (ALT) skrive under på, at hun vil overholde Grundloven.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det har været et fantastisk år, siger Alternativets Josephine Fock, der her ser tilbage på sit første år som folketingsmedlem.

Hvordan synes du, at det første år er gået?

”Det har været superspændende og helt fantastisk. Det har også været en stor omvæltning fra at have et almindeligt arbejde og så komme i Folketinget. Det er et helt andet arbejdsliv, man kommer ind i. Derudover har det været en stor oplevelse at møde alle de nye kollegaer både i Alternativet, men også på tværs af partier.”

Hvad har været det sjoveste?

”Det har været at lære livet inde på Christiansborg. Så har det været alle de forlig, vi har været med i. Det er sjovt at være med til at lave den politik, der er inde på Christiansborg. Det har også været sjovt at se, at vores nye politiske kultur har spredt sig til de andre politikere, de har taget godt imod det. Så der er mange ting, der har været det sjoveste, jeg kan ikke pege en ting ud, jeg synes virkelig, at det har været et fantastisk første år.”

Hvad har været det mest udfordrende?

”Det mest udfordrende har været at få tid til alt det, man gerne vil. Når man er et lille parti, så har man rigtig mange ordførerskaber, og så skal man sidde rigtig meget nede i Folketingssalen, og så er det en udfordring, hvis man også vil nå ud og snakke med folk udenfor Christiansborg og nå ud i sin kreds.”

Har dit første år levet op til dine forventninger og forestillinger?

”Jeg havde ikke nogle forventninger eller forestillinger, fordi jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle forvente af livet som folketingsmedlem.”

Men du er ikke blevet skuffet?

”Nej, det er jeg bestemt ikke. Det tror jeg næsten ikke, at der er nogen, der kan blive, fordi det er en så omskiftelig tilværelse. Det er et meget spændende sted at være, fordi man er med til at udvikle politikken for Danmark. Også selvom man er i opposition, så har man stadig en vigtig rolle i forhold til at udfordre regeringen og stille kritiske spørgsmål. Så man er en del af det at skabe politikken i Danmark, selvom man er i mindretal.”

Kan du nævne en episode, som har gjort størst indtryk?

”Det var rigtig spændende at være med til at lave den grønne boligjobordning og være med til at lave forliget.”

”Den måske største personlige oplevelse var, da jeg fremlagde vores bud på en finanslov, og finansordfører Jacob Jensen (V) gik på talerstolen og sagde noget lignende: ”At man kan mene meget om Alternativet, men jeg må anerkende, at deres finanslov er finansieret.” Det var både rigtig fint af ham, at han kunne sige det, men det var også et skridt på vejen til den nye politiske kultur med, at man godt kan anerkende hinanden, selvom man ikke er enige. Det er noget af det, vi rigtig gerne vil arbejde med på Christiansborg generelt.”

Har du haft et mål for dit første folketingsår?

”Det har været at blive helt skarp på, hvordan det fungerer på Christiansborg. Nu er jeg også gruppeforkvinde, så jeg skal sikre, at vi alle i gruppen er helt skarpe på, hvordan tingene fungerer på Christiansborg; hvordan vi bruger systemet i forhold til at stille beslutningsforslag og paragraf 20-spørgsmål og så videre.”

”Målet har selvfølgelig også været at få så meget af vores politik igennem som muligt, selvom vi sidder i oppositionen. Og så har det været et mål at bruge vores nye politiske kultur herinde, og den synes jeg i høj grad, at det er lykkedes os at få sat gang i. Som jeg også nævnte før omkring Jacob Jensen, så er det også noget, som jeg oplever, at de andre politikere har taget godt imod.”

Er der noget, du har fortrudt?

”Nej, ikke rigtigt. Jeg ville rigtig gerne have været mere ude i landet og tale med folk, end jeg har kunnet nå. Det har været fysisk umuligt på grund af det tidspres, der er i Folketinget.”

Hvem fra blå blok har overrasket dig mest positivt?

”Der er det jo fristende at sige Jacob Jensen (V). Men der er virkeligheden rigtig mange fra blå blok. Søren Pind (V) har også overrasket mig positivt, selvom jeg er meget uenig med ham tit, fordi han er direkte. Jeg kan godt lide, at man ved, hvad han tænker og mener. Han er god at diskutere med. Og så har jeg også haft et rigtig godt samarbejde med Simon-Emil Ammitzbøll (LA). Man kan mærke, at Liberal Alliance er et nyt parti ligesom Alternativet. Der er højt til loftet, og det kan jeg godt lide.”

Hvad vil du bruge det kommende år på?

”Jeg vil gerne nå mere ud i landet i det kommende år. Og så glæder jeg også meget til, at jeg skal præsentere Alternativets nye økonomiske tænkning her i efteråret. Vi vil gerne lave nogle ting om i forhold til, hvordan det er, man tænker økonomi.”

Dokumentation

Blå bog: Josephine Fock
Født 5. september 1965

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Alternativet i Østjyllands Storkreds fra 18. juni 2015.

Parlamentarisk karriere
Finansordfører, integrationsordfører, udlændingeordfører, retsordfører og grundlovsordfører.
Forkvinde for Alternativets folketingsgruppe fra 2015.  

Uddannelse og erhverv
Lederuddannelse, Wharton School, University of Pennsylvania, 2008.
Lederuddannelse, SHL Danmark, fra 2003 til 2014.
Cand.jur., Aarhus Universitet, fra 1987 til 1993.
Highschool Graduate, Acton Boxborough Highschool, fra 1984 til 1985.
Sproglig student, Horsens Statsskole, fra 1981 til 1985.
Folkeskole, Stensballeskolen, Horsens, fra 1971 til 1981.

Sekretariatschef, OAO - Offentlige Ansattes Organisationer, fra 2007 til 2015.
Sekretariatschef, CFU - det centrale forhandlingsfællesskab på statens område, fra 2007 til 2015.
Sekretariatschef, Sundhedskartellet, fra 1999 til 2007.
Forhandlingschef, Dansk Sygeplejeråd, fra 1999 til 2007.
Chefkonsulent, Akademikernes Centralorganisation, fra 1996 til 1999.
Faglig sekretær, Dansk Psykolog Forening, fra 1994 til 1996.
Projektmedarbejder, KODA, fra 1993 til 1994.

Tillidshverv
Medlem af bestyrelsen for Branchenetværk for ansatte i lønmodtagerorganisationer 1996-2007.
Medlem af repræsentantskabet for DJØF og DJØF Privat 2005-2008 og 2011-2015.
Medlem af repræsentantskabet for Sampension 2007-2015.
Mentor for unge kvindelige ledere 2007-2015.
Delegeret for JØP 2009-2017.
Sejlerskole instruktør i Sundby sejlforening 2012-2014.

Kilde: ft.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00