Løkke: Karakterkrav til unge er rimeligt

NYT UDSPIL: De danske gymnasieelever skal klædes bedre på, inden de læser videre på en videregående uddannelse. Sådan lyder det i det udspil, som regeringen har præsenteret onsdag.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Med sit nye gymnasieudspil vil regeringen styrke fagligheden på de danske gymnasier.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

"Samlet set vil vores forslag højne niveauet og klæde unge bedre på til en fremtid, hvor stærke kompetencer bliver helt afgørende for den enkles muligheder og dermed også for Danmarks udvikling," siger han.

Men ifølge statsministeren er det også vigtigt at sikre, at de, der kommer i gymnasiet, er motiveret for det og har det faglige på plads. Hvis de ikke har det, så påvirker det både deres egen og andres elevers uddannelse, lyder det.

"Flere vælger gymnasiet, selvom de har svage faglige forudsætninger og uden nødvendigvis at være motiveret for at læse videre, og mange af dem ender med at falde fra."

Regeringen foreslår i sit udspil et karakterkrav på 4 i dansk og matematik fra grundskolen. Det skal sikre, at de nye gymnasieelever har den faglige forudsætning på plads, inden de begynder i gymnasiet.

”Det, synes vi, er et rimeligt og fornuftigt krav at stille for de unge, der sigter på en videregående uddannelse,” siger Løkke. 

Minister for børn, undervisning- og ligestilling Ellen Trane Nørby (V) lægger stor vægt på, at de unge skal vælge den rigtige ungdomsuddannelse første gang.

"Når vi strammer op på de faglige krav, gør vi det også, fordi vi har behov for, at de danske unge vælger den ungdomsuddannelse, der passer netop til dem," siger hun.

Udspillet skal også gøre op med tanken om, at der er en gymnasial uddannelse, der er finere og bedre end de andre, lyder det.

"Vi vil gøre op med tanken om, at der er en af de gymnasiale uddannelser, der er finere og bedre end de andre. Vi vil gøre de treårige gymnasiale uddannelser mere ligeværdige med hver sin tydelige og stærke faglige profil," siger Ellen Trane Nørby.

Undervisningsministeren inviterer alle Folketingets partier med til gymnasieforhandlingerne. Det starter ud med bilaterale møder torsdag og det første forhandlingsmøde tirsdag i næste uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00