Debat

Lunde Larsen: Det er Ida Auken, der er kørt af sporet

REPLIK: Det er pudsigt, at Ida Auken savner en debat om kvalitet, når regeringen har sat sig for, at der skal laves et nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser. Det skriver Esben Lunde Larsen (V) i en replik til Ida Auken (R).

Uddannelsesdebatten er på sporet, og det er et spor, der skal føre uddannelserne mod øget kvalitet og relevans. Det skriver Esben Lunde Larsen (V) i en replik til Ida Auken (R).
Uddannelsesdebatten er på sporet, og det er et spor, der skal føre uddannelserne mod øget kvalitet og relevans. Det skriver Esben Lunde Larsen (V) i en replik til Ida Auken (R).Foto: Kim Vadskær/Uddannelsesministeriet
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Esben Lunde Larsen (V)
Uddannelses- og forskningsminister

Uddannelses- og forskningsordfører Ida Auken (R) skriver i et debatindlæg den 5. februar, at uddannelsesdebatten i dag er kørt af sporet og ikke handler om kvalitet. Underforstået; det var tilfældet under den tidligere regering. 

Nu har Ida Auken ikke været radikal særlig længe. Så hun er måske undskyldt. Min hukommelse rækker lidt længere. Den tidligere regerings fokus var jo netop kvantitet. De radikale ministre talte igen og igen om, hvor mange der skal have en uddannelse, og ikke særlig meget om, hvilke elementer der var vigtige i en uddannelse. Og så lavede de en fremdriftsreform, som denne regering har sat sig i spidsen for at revidere, fordi den viste sig at være bøvlet og bureaukratisk. 

Kvalitet i uddannelserne er derimod en topprioritet for den nuværende regering. Kvalitet omfatter mange aspekter, herunder at de færdiguddannede kommer hurtigt i ud i et job, der modsvarer deres kompetencer.

Det er derfor pudsigt, at Ida Auken savner en debat om kvalitet, når regeringen har sat sig for, at der skal laves et nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser. 

Esben Lunde Larsen (V)
Uddannelses- og forskningsminister

Kvalitet fremfor kvantitet
Det er derfor pudsigt, at Ida Auken savner en debat om kvalitet, når regeringen har sat sig for, at der skal laves et nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser. Et system, der er baseret på kvalitet og relevans fremfor det fokus, der er i dag, som netop er kvantitet.

Det nuværende taxametersystem giver institutionerne en naturlig interesse i at uddanne mange kandidater. Og som bl.a. Produktivitetskommissionen har påpeget, fremmer det ikke i tilstrækkelig grad kvalitet og relevans i uddannelserne. Det vil regeringen lave om på. Det nye system skal kunne tre ting: Det skal understøtte fokus på kvalitet i uddannelserne. Det skal tilskynde til, at uddannelse skal føre til et relevant job. Og så skal det bidrage til, at vi også i fremtiden har gode uddannelser i hele Danmark.

Jeg havde i torsdags inviteret de videregående uddannelser, studenterorganisationer og repræsentanter fra erhvervslivet til et dialogmøde om fremtidens bevillingssystem. Der var et stort fremmøde og en god debat. Så jo, uddannelsesdebatten er på sporet, og det er et spor, der skal føre uddannelserne mod øget kvalitet og relevans.

Et liv uden for de store byer
Regeringen vil også gøre noget for eliten og have dannelsen ind i alle typer uddannelser. Det handler i høj grad også om kvalitet. Med en stærkere almen dannelse og mulighed til at støtte og motivere de dygtigste på vores uddannelser, kan vi løfte hele uddannelsessystemet.

Ida Auken efterlyser en uddannelsesdebat, der ikke er elitær. Det kan meget vel være, at Ida Auken mest oplever uddannelsesdebat i elitære sammenhænge. Jeg rejser dog rundt i hele landet og taler om uddannelser med studerende og ledelser, hvis stemmer klinger både jysk, sjællandsk, fynsk såvel som bornholmsk. Og jeg er også på besøg hos virksomheder, der samarbejder med uddannelser, sådan som Auken efterspørger. Det er jeg, fordi jeg faktisk er dybt interesseret i at løfte de videregående uddannelser og lytte til ønsker, bekymringer og gode forslag i Sønderjylland såvel som Slagelse.

Men det er, som om at de radikale ikke kan se, at der også er liv uden for de store byer. Omdrejningspunktet for denne debat her på Altinget var egentlig regional videnspredning. Det bliver dog ikke nævnt med et eneste ord i den radikale ordførers indlæg. Det er ærgerligt. For vi har også brug for de radikales bidrag, og jeg så gerne, at de kom på banen, når det gælder uddannelse og viden i hele Danmark. Foreløbig har jeg intet hørt om Ida Aukens visioner i den retning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00