Maria R. Gjerding: Venstres katastrofale fiskeripolitik

KLUMME: Skandalen om kvotekongerne, der nær væltede Esben Lunde Larsen, er følger af et årelangt arbejde med at privatisere fiskerettigheder og liberalisere kvotemarkedet. Det har har gjort få fiskere til millionærer – men har fjernet levegrundlaget for tusinder i udkantsdanmark.

frontfisk
frontfiskFoto: fisk2
Maria Reumert Gjerding

Skandalen om kvotekongerne i dansk fiskeri er ikke kommet ud af det blå. Den er en konsekvens af en årelang målrettet strategi. Det startede få år efter, Venstre-regeringen var tiltrådt i 2001, hvor et flertal besluttede at privatisere retten til at fiske Danmarks fisk.

Fogh-regeringen mente ikke, at havets fisk skulle tilhøre fællesskabet. Retten til at fiske sild, makrel, torsk og rødspætter i danske farvande skulle i stedet tilkomme ejere af fiskefartøjer, og den skulle kunne købes og sælges på et marked.

Venstres reform, der liberaliserede markedet for fiskekvoter, har været en katastrofe for dansk fiskeri. Mange fiskere har mistet deres arbejde, og grundlaget for liv, aktivitet og turisme i de danske havneområder er truet.

Læs mere: Forstå sagen om Esben Lunde, løgn-beskyldningerne og kvoteopgøret

Naturens egne fisk er nu i så massiv tilbagegang i Kattegat, at vi i stedet skal opdrætte dem i store bure på åbent hav.

Maria Reumert Gjerding

Siden reformen trådte i kraft, er priserne på fiskekvoter steget voldsomt – blandt andet fordi rige fiskere og banker har handlet kvoter og på den måde presset priserne op. De høje priser har gjort det muligt for kapitalstærke fiskere at opkøbe store mængder kvoter og konsekvent overbyde de mindre kystfiskere og unge fiskere, der forsøgte at etablere sig. Dermed blev kvoterne samlet på færre og færre fartøjer, og kvotekongerne fik gradvist etableret sig i dansk fiskeri.

Konkret er antallet af kommercielle fiskefartøjer halveret i løbet af de seneste ti år, den direkte beskæftigelse i fiskeriet er også næsten halveret, og et halvt hundrede danske havne er lukket.

Nidkært blev der vogtet over den politik, der på ti år har gjort nogle få til millionærer og drænet landdistrikter og havneområder for liv og arbejdspladser.

Maria Reumert Gjerding

Udviklingen er også gået ud over naturen. Eftersom kvoterne er samlet på færre hænder og større fartøjer, er man gået over til fiskeredskaber egnet til storfangst, først og fremmest trawlredskaber. Trawlfiskeri er ikke selektivt, men fanger også alle mulige fisk, der hverken kan spises eller sælges. Hvert år smider fiskerne derfor tonsvis af fisk ud, fordi det er uønskede arter, eller fordi de er for små.

Se mere: Esben Lunde beklager efter hastesamråd

Denne type fiskeri har påvirket de indre danske farvande ekstremt negativt. I Kattegat har ødelæggende fiskeri næsten fået torsken til at forsvinde fuldstændig, og andre fisk som for eksempel sej er i dag helt fraværende i Kattegat som følge af for hårdt fiskeri, og havbunden er ødelagt af bundslæbende trawl.

Kort før påske vaklede ministertaburetten under Esben Lunde Larsen, da han forsøgte at forhindre et flertal i Folketinget i at sætte ind over for de danske kvotekonger. En ministers pligt er at følge folketingsflertallet, men Esben Lunde Larsen valgte at tilbageholde forslag til, hvordan man kan komme de ødelæggende kvotekoncentrationer til livs. Nidkært blev der vogtet over den politik, der på ti år har gjort nogle få til millionærer og drænet landdistrikter og havneområder for liv og arbejdspladser.

Det er der mulige forklaringer på. For som både Ekstra Bladet og Politiken har afsløret, er Venstre blevet rigeligt belønnet af de storfiskere, der blev millionærer på grund af Venstres politik. Kvotekongerne har doneret store pengebeløb til Lars Løkkes prestigeprojekt, Løkke-fonden. Partiet Venstre har modtaget partistøtte fra både en fiskeriforening og en erhvervsklub, som har storfiskere blandt sine medlemmer. Der er også doneret penge til Venstres folketingsmedlem Thomas Danielsen.

Hvis man tror, at skandalen stopper her, fordi Venstre må have lært af forløbet, tager man grueligt fejl. Netop nu behandler Folketinget endnu et katastrofalt fiskeriforslag fra Venstre. Den natur, der er blevet ødelagt af kæmpe fartøjers trawlfiskeri, skaber ifølge partiet helt nye forretningsmuligheder: Naturens egne fisk er nu i så massiv tilbagegang i Kattegat, at vi i stedet skal opdrætte dem i store bure på åbent hav.

Læs mere: Holstein om Lundes næse: En ordentlig gynter

Havbrug er imidlertid mindst lige så skadeligt som trawlfiskeri. Produktionen udleder forurenende slam, næringsstoffer og medicinrester, som naturen er ekstremt sårbar over for. Konsekvenserne risikerer at være algeopblomstring, iltsvind og fiskedød, som ved Djurslands kyster kan ødelægge grundlaget for den turisme, mange i området lever af.

Lovforslaget viser, at Venstre ufortrødent fortsætter den kurs, der blev sat under Fogh-regeringen. De varetager fortsat særinteresser for store virksomheder, der spytter penge i Venstres kasser, på bekostning af arbejdspladser i landdistrikterne og på bekostning af vores fælles natur. Man kan selvfølgelig anse det for tilfældigt, at Venstres folketingsmedlem Jakob Jensen sidder i bestyrelsen hos havbrugsvirksomheden Musholm, der vil tjene penge på den nye lov om havbrug Kattegat.

De sidste tolv års fiskeripolitik tyder desværre på noget andet.

......

Maria Reumert Gjerding er folketingsmedlem for Enhedslisten. Hun er ordfører for miljø, klima, landbrug, dyrevelfærd, grøn omstilling, familie og demokrati. Gjerding er desuden uddannet cand.scient. i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier fra RUC.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00