Mette Frederiksens tricky hilsen til DF

S-KONGRES: Mette Frederiksen sendte en direkte hilsen til Dansk Folkeparti, da hun åbnede sit partis kongres, og hun forsøgte i sin tale at favne dem, der rammes af globaliseringens negative følger. S-formanden forsvarede energisk den danske velfærdsmodel, men lægger op til et opgør med New Public Management

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Lasse LangeErik Holstein

AALBORG: Den tidligere arvefjende i Dansk Folkeparti oplevede fredag noget så usædvanligt som at få en hilsen fra den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen. Det skete, da hun fredag eftermiddag åbnede partiets kongres i Aalborg.

Mette Frederiksen fulgte dermed op på den seneste tids tilnærmelse mellem de to partier. Det er ikke til udelt begejstring for alle partifæller, selvom formanden understregede, at DF og S ”åbenlyst er uenige om meget”.

S-formanden mindede om DF's støtte til Venstre-regeringen, men i modsætning til traditionen fra talrige kongresser var hårde angreb på DF fraværende i formandens tale. Mette Frederiksen brugte dermed ikke anledningen til at understrege grænserne for samarbejdet ned DF, hvad der ellers kunne have beroliget kritiske partifæller.

Mette Frederiksen havde tydeligvis som mål at fastholde DF på partiets klare afvisning af at medvirke til topskattelettelser, en afvisning hun ”valgte at stole på”. Og i stedet for en ren blå aftale om 2025-planen opfordrede hun til ”en bred aftale med de partier, der vil tage ansvar”. Hvilket er en kode for en aftale mellem Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti.

Hun hånede derefter LA-formand Anders Samuelsen med de herostratisk berømte stålsatte øjne med slaglinjen:
”Hvis man har problemer med stålsatte øjne, så har man mere brug for en øjenlæge end en 2025-plan.”

Vennerne til venstre
Mette Frederiksen rakte dog også ud til resten af rød blok. Når det gælder hele det grønne område, uddannelse, socialpolitik og kampen mod social dumping, ja, så er der masser af muligheder for samarbejde med SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale, understregede Frederiksen.

Specielt det grønne område og kampen mod ulighed er afgørende elementer, hvis der på trods af uenigheder på udlændingepolitikken skal etableres et meningsfuldt samarbejde med de partier, der skal være parlamentarisk grundlag for en eventuel kommende S-ledet regering.

Ikke jubeleuropæer
At den socialdemokratiske ledelse er meget bevidst om, at de såkaldte højrepopulistiske partier vinder frem overalt i Europa, fremgik klart af Mette Frederiksens tale:

”Hvis vi ikke som parti evner at repræsentere os alle sammen, så giver vi højrefløjen det privilegium. Nøjagtigt som vi ser rundt om i både Europa og USA. Det må ikke ske. Til jer, hvis tillid vi har tabt. Vi håber på at vinde den tilbage. Vi ved, vi skal gøre os fortjent til den. Og det vil vi kæmpe for.”

En slags indirekte hilsen til den del af Dansk Folkepartis vælgere, der engang stemte socialdemokratisk. Og hun fulgte op politisk.

I modsætning til sin EU- og globaliserings-begejstrede forgænger Helle Thorning-Schmidt (S) anlagde Mette Frederiksen en noget mere kritisk linje. Hun anerkendte EU's nødvendighed og globaliseringens realitet, men anerkendte også de medfølgende problemer:

Social dumping er et reelt problem, uligheden er steget, og ”EU-toget kan ikke bare køre videre” efter det sidste års nej ved folkeafstemningerne i Danmark, Holland og Storbritannien.

Træt af processnak
Endelig kom S-formanden med et interessant spark til den mange steder forhadte styringsmodel i den offentlige sektor, det såkaldte ”New Public Management”.

”Det er ikke længere den rigtige styring af den offentlige sektor,” lød det fra Mette Frederiksen, der advarede mod overdreven måling og kontrol af de offentligt ansatte. Fremover skal der ”måles på resultater i stedet for på middel og proces”, lød det med et budskab, der vil være populært blandt mange offentligt ansatte.

Det interessante bliver så, om en ny socialdemokratisk regering vil følge op på det. Ledende socialdemokrater har nemlig i mange år været mere end trætte af New Public Management, alligevel levede systemet i bedste velgående under Thorning (S) og Corydon (S).

Mette Frederiksens tale blev modtaget af mange og høflige klapsalver fra de delegerede. Men en stormende begejstring var der ikke tale om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00