Ny LA-ordfører: "Den bedste socialpolitik er beskæftigelse"

PORTRÆTINTERVIEW: Hun har base på Frederiksberg og hjemmebane på Christiania og betegner sig selv som en af de mindst pragmatiske i Liberal Alliances folketingsgruppe. Mød Laura Lindahl, som overtager posten som beskæftigelsesordfører efter Joachim B. Olsen.

32-årige Laura Lindahl har gjort kometkarriere i Liberal Alliance. Til sommer skal hun være mor for anden gang.<br>
32-årige Laura Lindahl har gjort kometkarriere i Liberal Alliance. Til sommer skal hun være mor for anden gang.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Han havde godt nok vundet olympisk sølv og 'Vild med dans'. Alligevel overraskede det mange, at Joachim B. Olsen kort efter sit indtog på Christianborg i 2011 knockoutede den til sammenligning mere politisk rutinerede Özlem Cekic (SF) for rullende kamera i sagen om 'fattig-Carina', som ifølge den tidligere kuglestøders ligefremme observationer slet ikke var så fattig endda.

Fem år efter den overraskende debut og et hav af mere eller mindre substantielle avisoverskrifter senere skifter Joachim B. Olsen disciplin og kan fremover kalde sig skatteordfører for Liberal Alliance.

Politisk set er det et par store sko, som Laura Lindahl skal udfylde som partiets nye beskæftigelsesordfører.

Det 32-årige folketingsmedlem har dog allerede udset sig sin egen dagsorden.

Jeg savner en diskussion af, hvad det betyder for den enlige forsørger at stå op om morgenen, skabe værdi, gøre en forskel og føle sig værdsat.

Laura Lindahl
Beskæftigelses- og socialordfører, LA

"Det er selvfølgelig en kæmpe opgave at overtage stafetten efter Joachim. Han har formået at sætte nogle dagsordener, som har rykket helt grundlæggende ved den måde, vi taler om og tænker beskæftigelse på. Men for mig handler beskæftigelse også om livskvalitet - og det perspektiv glæder jeg mig til at folde mere ud," siger hun.

Udsatte skal kunne arbejde skattefrit
2.691 personlige stemmer sikrede Laura Lindahl en plads i Folketinget sidste år, hvor hun siden har været kommunalordfører, ligestillingsordfører og socialordfører.

I løbet af sit første folketingsår har hun især markeret sig som bannerfører for Liberal Alliance og Radikales fælles forslag om et socialt frikort, som tillader personer med massive sociale problemer at arbejde skattefrit.

Den aktuelle ordførerrokade i Liberal Alliance har nu sikret hende tre centrale ordførerskaber på velfærdsområdet, da hun forbliver socialordfører og dertil også skal være beskæftigelsesordfører og integrationsordfører.

"Som socialordfører fandt jeg hurtigt ud af, at den bedste socialpolitik dybest set er beskæftigelse. Så kombinationen giver rigtig god mening," siger hun.

Udløste tumult i konservativ højborg
Laura Lindahl er uddannet i filosofi på CBS og beskriver sig selv som en principiel liberalist.

Selv har hun ingen ambitioner om at trække samme mængde overskrifter som Joachim B. Olsen, men kilder fremhæver dog, at hun fra starten af sin politiske karriere har vist sig som indlysende god til at kommunikere.

Også på den kompromisløse måde, som da hun under den kommunale valgkamp på Frederiksberg i 2013 anklagede Konservative for at svigte borgerlige vælgere ved ikke at levere på løfterne om lavere grundskyld.

Den manglende forståelse for politisk pragmatisme og kompromisets kunst hos den fremadstormende liberalist udløste en del tumult i den konservative højborg, hvor Laura Lindahl siden har været rådmand og formand for Beskæftigelsesudvalget.

Beskæftigelsespolitik er mere end kroner og øre
Heller ikke på Christiansborg er hun kendt som en pleaser.

"Jeg er nok ikke en af de mest pragmatiske i vores folketingsgruppe. Min tilgang til politik er meget principiel," erkender hun.

Hvordan det kommer til at afspejle sig på beskæftigelsesområdet, vil tiden vise. Men indtil nu har størrelsen på ydelser og forskellen fra lavtlønnede jobs stjålet for meget af opmærksomheden, mener hun.

"Det bliver meget et spørgsmål om kroner og øre. Hvad får den enlige forsøger på kontanthjælp versus den lavtlønnede. Det er selvfølgelig vigtigt, men jeg savner en diskussion af, hvad det betyder for den enlige forsørger at stå op om morgenen, skabe værdi, gøre en forskel og føle sig værdsat. Jeg ønsker, at vi i højere grad betragter beskæftigelse som et socialpolitisk værktøj," siger Laura Lindahl.

Fristed på fristaden
Før den politiske karriere tog fart, har hun arbejdet med sponsorater og kommercielle rettigheder på TV 2, TV 2 Sport og senest i DBU.

Selvom hjertet banker for Brøndby og Barcelona, foretrækker konkurrencemennesket Laura Lindahl selv en mere stillesiddende form for hjernegymnastik.

I mange år har hun spillet backgammon på turneringsniveau. Med hjemmebane på Nemoland på Christiania.

"Det er et fristed på fristaden. Man får renset hjernen, når man sidder og sludrer med et nyt menneske over et brætspil i et par timer," siger hun.

Kræver opgør med socialt bedrageri
Tolerancen for det skæve og oprørske ophører dog brat, når talen falder på socialt bedrageri.

"Det kan få mig helt op i det røde felt, hvis folk forsøger at snyde," siger hun.

Den nyudnævnte beskæftigelsesordfører har derfor også et opgør med socialt bedrageri på to do-listen.

"Det er selvfølgelig en balancegang, for som liberal er jeg jo ikke interesseret i mere dyneløfteri. Men jeg er meget optaget af at finde ud af, hvordan vi sikrer os, at det er de rigtige, som modtager for eksempel handicaptillæg, forsørgertillæg eller udeboende SU," lyder ambitionen.

Laura Lindahl venter en datter til juli og skal derefter være på barsel i en periode.

Dokumentation

Blå bog - Laura Toftgaard Lindahl

Født 9. juli 1983 på Frederiksberg (32 år)

Uddannelse og erhverv:

Hd i marketing management, Copenhagen Business School, fra 2012 til 2014

Cand.merc. i filosofi, Copenhagen Business School, fra 2006 til 2011

Har arbejdet med sponsorater og kommercielle rettigheder på TV2, TV2 Sport og senere DBU

Politisk karriere:

Valgt til Folketinget for Liberal Alliance i 2015 med 2.691 personlige stemmer

Beskæftigelses-, social- og integrationsordfører.

Tidligere kommunal- og ligestillingsordfører.

Har siddet i Kommunalbestyrelsen på Frederiksberg siden 2014, hvor hun er formand for arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget.

Privat:

Bor på Frederiksberg med kæresten Tobias Hoff og sønnen Ferdinand på to år

Venter en pige til juli

Har spillet backgammon på turneringsplan i mange år og havde indtil sin indtræden i Folketinget hjemmebane på Nemoland på Christiania

Ivrig foldboldfan. Følger Brøndby og Barcelona

Yndlingsserie: Beverly Hills 90210


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

0:000:00