Overblik: Her er den nye tilsynsaftale

FAKTA: Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har landet en bred politisk aftale, der skrotter faste tilsynsbesøg på for eksempel private sygehuse og plejehjem. I stedet indføres et risikobaseret tilsyn. 

Den nye brede politiske aftale om tilsyn kasserer faste tilsynsbesøg på blandt andet plejehjem.
Den nye brede politiske aftale om tilsyn kasserer faste tilsynsbesøg på blandt andet plejehjem.Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Sent torsdag aften nåede sundhedsminister Sophie Løhde (V) til enighed med alle Folketingets partiet pånær Radikale om en ny tilsynsaftale. Aftalen betyder, at Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn med behandlingssteder omlægges til et risikobaseret tilsyn.

Kort sagt skrottes de faste lovpligtige kontrolbesøg på plejehjem, kosmetiske klinikker og privathospitaler. I stedet skal kontrolbesøgene rettes mod alle behandlingssteder på sundhedsområdet, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed mener, at der er størst risiko for patienterne. 

"Med omlægningen af tilsynet kan Styrelsen for Patientsikkerhed fremover i højere grad bruge ressourcerne dér, hvor man erfaringsmæssigt ved, at der er størst risiko for patienterne. På den måde styrker vi patientsikkerheden, og det har selvfølgelig været helt afgørende for, at vi har kunnet indgå en bred politisk aftale på det her område," siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

Omlægningen skal sikre, at ressourcerne anvendes der, hvor risikoen for patientsikkerheden er størst. Der vil være fokus på de områder, hvor der er høj risiko for patientsikkerheden, og hvor konsekvenserne af fejl og mangler kan være alvorlige, ligesom der vil blive taget hensyn til behandling af særlige svage eller sårbare grupper.

Organisering 
Der vil årligt blive udvalgt temaer, risikoområder og behandlingssteder ud fra en datadrevet risikovurdering af, hvor der er de største risici for patientsikkerheden. Der vil til brug for denne risikovurdering blive tilknyttet en ekstern følgegruppe med relevant sundhedsfaglig ekspertise samt patient- og interesseorganisationer, som kan være med til at kvalificere udvælgelsen.

Et risikobaseret tilsyn bygger således på en opsamling af viden, som peger i retning af områder og organisationer, hvor de patientsikkerhedsmæssige forhold udviser fejl og mangler.

Det vil være alle behandlingssteder på sundhedsområdet, hvor der udføres sundhedsfaglig behandling af en autoriseret sundhedsperson, der vil indgå i den risikovurdering, der skal danne grundlag for tilrettelæggelsen af det risikobaserede tilsyn.

Finansiering
Det risikobaserede tilsyn skal gennemføres med en kapacitet på ti procent – det vil sige, at ti procent af alle behandlingsstederne ville kunne få et tilsynsbesøg årligt, hvis tilsynene blev jævnt fordelt. Dette finansieres ved opkrævning af gebyrer hos de behandlingssteder, der vil være omfattet af det risikobaserede tilsyn.

Ud over frigjort statslig finansiering på 14,7 millioner kroner, som følger af, at de faste tilbagevendende tilsyn med plejehjem ophæves, forudsætter det yderligere statslig finansiering til at kompensere kommuner og regioner for de merudgifter, de bliver pålagt ved gebyropkrævning hos regionale og kommunale behandlingssteder. Merudgiften på 9,3 millioner kroner kommer fra Sundheds- og Ældreministeriets egen ramme.

Den nuværende gebyrstruktur for de private behandlingssteder, der i dag er omfattet af tilbagevendende tilsyn, skal samtidigt ændres. Nogle behandlingssteder vil skulle betale væsentligt mindre i gebyr end i dag, mens andre vil skulle betale et gebyr, som de ikke betaler i dag, da de ikke er underlagt faste tilsyn.

Se hele aftalen her.

Dokumentation

Årlig gebyropkrævning per behandlingsted efter den nye aftale

Kategorisering Årlig gebyropkrævning
1: Behandlingssteder (sygehuse) med og
uden sengepladser (flere læger) private og
offentlige
10.697 kroner
2: Behandlingssteder uden sengepladser og
med flere læger
7.134 kroner
3: Behandlingssteder uden sengepladser og
med én læge eller flere deltidsydere
3.920 kroner
4: Behandlingssteder uden lægefagligt
personale
2.084 kroner

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00