Debat

Ida Auken: Vækst og grønt håb i cleantech

DEBAT: Danmark er verdensmester i cleantech, og i stedet for at forringe vilkårene burde Lilleholt og regeringen forbedre dem, fordi cleantech skaber vækst og bedre klima, skriver Ida Auken (R).

Foto: Steen Brogaard
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Auken (R),
Klimaordfører.

For nylig blev Danmark kåret som verdensmester i grøn innovation og cleantech. Det skyldes særligt de offentlige investeringer, Danmark har lagt i den grønne omstilling i gennem årtier.

Jeg er stolt af den førsteplads og synes, det viser noget af det allerstørste, vi danskere har bedrevet: Vi har investeret klogt og rigtigt i gennem årtier, og vi plukker i dag frugten gennem international magt og anerkendelse, industrijobs i landdistrikter og en faldende afhængighed af fossile brændstoffer.

Desværre har Lars Chr. Lilleholt med regeringens energi- og uddannelsespolitik stået i spidsen for at skære drastisk i midlerne til forskning i energi.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Således har regeringen sparet næsten halvdelen af forskningsmidlerne væk, så vi i dag ligger på en halvering i forhold til det tidligere niveau. Flere puljer er blevet sløjfet helt, og det gælder særligt på el-forskningsområdet, innovationsområdet og EUDP-midlerne.

Der skal handling bag ordene
Både Søren Pind og Lars Chr. Lilleholt sagde på en konference, at de ønsker at øge midlerne ved næste års finanslov. Men ingen af de to ministre ville sige, hvor mange penge der skal tilføres, og Lars Chr. Lilleholt konstaterede nølende, at ”vi skal jo finde pengene et sted fra”.

Desværre har Lars Chr. Lilleholt med regeringens energi- og uddannelsespolitik stået i spidsen for at skære drastisk i midlerne til forskning i energi.

Ida Auken (R)
Klimaordfører

Det til trods for at regeringens egen politik har rykket midler fra grøn forskning og innovation til færre afgifter på benzinbiler og færre miljøkrav til landbrug og fiskeri.

Det er ærgerligt. For hvis vi vil, rummer cleantech store muligheder. Mange jobs bliver skabt i cleantech-virksomheder. Aktiekursen for verdens største cleantech-virksomheder er steget med knap 250 procent på 10 år ifølge Clean Energy Trends. Og på trods af Donald Trumps kamp for at bevare kul, så er prisen for bæredygtige energiløsninger efterhånden på et niveau, hvor den udkonkurrerer kul og olie.

Cleantech skaber vækst og arbejdspladser
Cleantech i Danmark betyder også vækst i hele Danmark. Vestas har udvidet med 140 stillinger i Nakskov, Danfoss kører sin velsmurte sønderjyske produktion og i Nordjylland kører forskning i brint- og brændselsceller godt mellem Aalborg Universitet og lokale virksomheder. Grønne løsninger er ofte af den slags, der løfter hele Danmark – også uden for de store byer.

Men den vigtigste pointe er måske, at verden ikke venter med grønne energiløsninger. Hvis Danmark ønsker at bevare den grønne førertrøje og vise, at vækst og grøn energi går hånd i hånd, så skal vi til at kæmpe for det. For ti år siden var der plads til lidt nøl, men den tid er ved at være slut.

Det håber jeg, regeringen fanger, og alt imens vil jeg og de andre grønne partier forsøge at råbe regeringen op i de kommende to år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00