Alternativet om eget medicinsk cannabis forslag: Ikke den mest heldige proces

LOVGIVNING: Alternativet stillede i 11. time ændringsforslag til eget forslag om medicinsk cannabis. ”Da vi fremsatte beslutningsforslaget, var vi ikke nået så langt,” erkendte partiets sundhedsordfører Carolina Magdalene Maier fra Folketingets talerstol.

Julie Lundbek

Det har været en lidt løjerlig debat, hvor der har været tvivl om, hvad vi egentlig diskuterer, lød dommen blandt andet, da Folketingets partier fredag den 11. december debatterede et beslutningsforslag om medicinsk cannabis stillet af Alternativet.

I forslaget ønskede Alternativet en model, hvor praktiserende læger over en 3-årig periode i en forsøgsordning kan ”udskrive medicinske cannabisprodukter til patienter, der vurderes at kunne nyde godt af behandlingen ud fra en defineret symptomliste.”

Op til behandlingen af forslaget kunne man flere steder læse, at nu var der et flertal udenom regeringen, der ville legalisere medicinsk cannabis. Men under debatten tegnede der sig et noget anderledes billede, hvor flere af partierne, der erklærede sig postive, alligevel havde forskellige idéer og ændringsforslag til, hvordan et endeligt forslag skal se ud.

Særligt betonede ellers positive partier som SF og Radikale Venstre, at de ønskede ændringsforslag, hvor der blev skelet mere til forskning og evidens. Liberal Alliance erklærede sig ligeledes positive overfor en legalisering af medicinsk cannabis, men kunne ikke støtte forslaget i den nuværende ”noget forvirrede form”.

Alternativet selv tilkendegav da også forud for debatten, at de ønskede at stille et ændringsforslag til deres eget beslutningsforslag. I sin afsluttende ordførertale under førstebehandlingen præciserede Carolina Magdalene Maier (ALT) således, at det forsøg, partiet oprindeligt foreslog, fremadrettet skal gå hånd i hånd med løbende indsamling af evidens om effekt.

S og V i fælles kritik af proces
”Jeg synes som Socialdemokraternes sundhedsordfører, at det er ærgerligt, at vi andre partier har måttet forholde os til et fremlagt beslutningsforslag - som forslagsstillerne selv udtrykker det – ikke har været særligt heldigt i sin proces,” lød det fra Flemming Møller Mortensen. 

Jane Heitmann (V) fulgte op på Flemming Møller Mortensens kommentar:

”Jeg vil gerne kvittere for, at ordføreren melder ærligt ud og siger, det lidt er noget rod. Jeg synes, det er lidt ærgerligt, når ordføreren går på talerstolen og stiller det op som et for eller imod medicinsk cannabis. Jeg har ikke hørt en eneste ordfører i dag sige, at man er imod medicinsk cannabis,” lød det fra Jane Heitmann (V), som pointerede, at alle altså er positive overfor medicinsk cannabis i det omfang, det er godkendt i visse lægemidler i dag, og at der er et ønske om mere forskning inden for området. 

Patientsikkerhed først
Regeringen, Socialdemokraterne og Konservative argumenterede alle for, at det ikke er hensigtsmæssigt at fravige helt grundlæggende principper i forbindelse med patientsikkerhed og evidens, som normalt gør sig gældende i godkendelsen af lægemidler. Partierne erklærede sig positive og åbne over for mere forskning på området. Tidligere under debatten tilkendegav sundhedsminister Sophie Løhde (V) således også, at hun gerne tager en drøftelse med samtlige partier i spørgsmålet. 

Beslutningsforslaget skal nu drøftes i Sundhedsudvalget og forventes 2. behandlet efter jul. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00