Regeringen udskyder social dumping-mærkesag

KONTROL: Lanceringen af et obligatorisk ID-kort til alle medarbejdere på landets byggepladser bliver nu udskudt til efter et folketingsvalg. Fagbevægelsen ærgrer sig.

Regeringen skyder en hvid pil efter at indføre obligatoriske ID-kort på landets byggepladser i denne valgperiode. Ærgerligt, siger fagbevægelsen.
Regeringen skyder en hvid pil efter at indføre obligatoriske ID-kort på landets byggepladser i denne valgperiode. Ærgerligt, siger fagbevægelsen.Foto: norden.org
Michael HjøllundCecilie Gormsen

En af rød bloks markante mærkesager i kampen mod social dumping bliver nu skudt til hjørne.

Et obligatorisk ID-kort til alle medarbejdere på de danske byggepladser skulle efter planen søsættes inden sommerferien. Det skulle styrke myndighedernes tilsyn med arbejdsmiljøet og ikke mindst bekæmpe problemer med uorganiseret udenlandsk arbejdskraft.

Men den plan er nu udskudt, oplyser Beskæftigelsesministeriet til Altinget.

Regeringen forventer først at være klar med et færdigt forslag efter sommerferien. Dermed når man ikke i mål med det obligatoriske ID-kort – officielt kaldet et sikkerhedskort - før et kommende folketingsvalg, der senest skal afholdes i september. 

Fakta
EU-retten spøger 

En central knast i udformningen af et obligatorisk ID-kort er forslagets forhold til EU's regler om fri bevægelighed.
EU-reglerne begrænser nemlig muligheden for at kræve ID-kort af vandrende arbejdstagere fra andre EU-lande. Det er kun i orden, hvis det løser vigtige almene hensyn til eksempelvis sikkerhed eller sundhed.

Derfor fokuserer aftalepartierne på at kalde ID-kortet for et sikkerhedskort og understreger dets betydning for at sikre et godt arbejdsmiljø på byggepladserne. Ifølge Altingets oplysninger spillede hensynet til EU-retten en vigtig rolle, da man udformede den nu droppede model for ID-kortet.

En model, der tog udgangspunkt i, hvorvidt ID-kortets ejermand er tilstrækkeligt forsikret mod arbejdsskader.

”Det at etablere sådan et sikkerhedskort har vist sig at være en mere kompliceret øvelse, end vi havde troet, uagtet vores gode intentioner,” siger Radikales arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq.

Fagbevægelsen: For langsomt

Bag aftalen om obligatoriske ID-kort på byggepladserne står regeringen, SF og Enhedslisten. Dermed kan et nyt blåt flertal, hvor Venstre blandt andet er modstander, frit droppe ideen efter valget.

Det er jo ikke altid, at tingene går i det tempo, man gerne vil have det.

Finn Sørensen (EL)
Social dumpingordfører

Fagbevægelsen, der brændende ønsker sig et ID-kort for at bekæmpe social dumping, ærgrer sig over, at regeringen ikke får gennemført initiativet, der blev aftalt tilbage i juni 2014.

”Vi synes godt, at den her proces kunne være blevet speedet op. Jeg har været med i det her spil i mange år, og hvis der er en politisk vilje, så er der også en vej,” siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-kartellet, der repræsenterer syv fagforbund med medlemmer i bygge- og anlægssektoren.

Rød blok arbejder videre
Hos aftalepartierne afviser man dog, at det skulle halte med den politiske vilje, selv om man i Enhedslisten også ærgrer sig. Her har man længe presset på for at få indført et obligatorisk ID-kort på byggepladserne.

”Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke har nået det. Men vi foretrækker et ID-kort, der er ordentligt, og som kan bruges på arbejdspladserne,” siger arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen og tilføjer:

"Det er jo ikke altid, at tingene går i det tempo, man gerne vil have det."

Mens ID-kortet altså er udskudt, er aftalepartierne klar med et par andre tiltag, der skal styrke indsatsen mod social dumping allerede nu. Her er det selvstændige enkeltmandsvirksomheder i byggebranchen, der er i fokus. 

Målet er at bekæmpe de såkaldt ”falske selvstændige,” som i virkeligheden arbejder på almindelige lønmodtagervilkår, men kalder sig selvstændige for at undgå at tegne overenskomst.

I arbejdet med at udarbejde et obligatorisk ID-kort har netop spørgsmålet om at få dækket de selvstændige været en af de udfordringer, der har udskudt processen.

Læs hele historien på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Historien kort: ID-kort på byggepladser
I juni 2014 indgik regeringen en aftale med SF og Enhedslisten om at indføre obligatoriske ID-kort (sikkerhedskort) for alle medarbejdere på danske byggepladser.

Sikkerhedskortet skulle indeholde oplysninger om navn, arbejdsgiver, social sikring, obligatorisk arbejdsskadeforsikring og erhvervsforsikringsdækning.

Den model, som parterne indtil videre har kigget på, dækker ikke selvstændige, der arbejder på byggepladser. For fagbevægelsen er netop kontrol med selvstændige et centralt tema, da de oplever problemer med såkaldt "falske selvstændige", som er enkeltmandsvirksomheder, der arbejder under vilkår, der ikke er forskellige fra almindelige lønmodtagere.

Regeringen har nu udskudt lanceringen af ID-kortet til efter sommerferien og dermed til efter et folketingsvalg.
I mellemtiden styrkes kontrollen med selvstændige, der arbejder i byggebranchen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Nadeem Farooq

Underdirektør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.polit. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00