Kommentar af 
Rikke Viemose

Rikke Viemose: Berlingske tager israelske kvinder som gidsler i ideologisk korstog

Seksuel vold mod kvinder i krig er en kendt krigsstrategi, og jeg kender ingen feminister, der ikke tager afstand fra det. Berlingske-debattører har i denne uge brugt stråmands-påstande om det modsatte, skriver Rikke Viemose.

Det er en stråmand, når Berlingske-skribenter mener, at feminister gemmer sig og ikke tager afstand fra de voldsomme seksuelle forbrydelser mod israelske kvinder den 7. oktober, skriver Rikke Viemose.
Det er en stråmand, når Berlingske-skribenter mener, at feminister gemmer sig og ikke tager afstand fra de voldsomme seksuelle forbrydelser mod israelske kvinder den 7. oktober, skriver Rikke Viemose.Foto: Ariel Schalit/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Viemose
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Hvor er feministerne og den globale debat om de voldsomme seksuelle forbrydelser mod kvinder den 7. oktober?” lød på det sociale medie X forleden fra redaktionschef på Berlingske Birgitte Borup.

Samme dag var andre debattører fra Berlingske Media ude i samme ærinde. Blandt andre politisk kommentator på BT Joachim B. Olsen, der tweetede: ”Hvorfor gemmer så mange (af) feministerne sig? Hvor er Metoo og believe women aktivisterne?” efterfulgt af grufulde detaljer fra et af mordene.

Jeg har – så vidt jeg kan se – talt og bekymret mig meget mere om overgreb mod kvinder i krig, end afsenderne af de her tweets og artikler nogensinde har

Rikke Viemose

Jeg forstår ikke, hvad de efterlyser. Joachim B. Olsens hjælpeløse formuleringer gør det ikke lettere, men dét, jeg kan se, er, at begge i deres retorik i én og samme sætning fejer ”feminister” og ”den globale debat” ind under den samme beskyldning om ”at gemme sig”. Det er så diffust, at alle eller ingen kan føle sig ramt.

I den mærkelige artikel fra Berlingske, som begge henviser til, påstår journalisten, at der hersker ”en larmende tavshed fra det internationale samfunds side” om overgrebene på de israelske kvinder, og at en israelsk forsker har ”en forstemmende” forklaring. Journalisten bygger sine løse påstande på anklagerne fra den pågældende forsker samt den israelske præsidents kone. Altså to personer med klare interesserer i konflikten, hvilket sikkert er forklaringen på deres subjektive og udokumenterede påstande.

Alligevel skriver Berlingske-journalisten, at hverken ”de store internationale organisationer eller verdens feminister (står) klar til at fordømme Hamas for deres makabre ugerninger”. Den citerede forsker har henvendt sig til forskellige FN-organisationer, hvoraf ”mange ikke svarede”. Det er tilsyneladende disse manglende svar, der kaldes ”larmende tavshed”, og som ifølge forskeren skyldes en generel mangel på medfølelse fra ”venstreorienterede organisationer”.

Læs også

Men de eneste organisationer, der nævnes i artiklen, er FN-organisationer. Må jeg minde om, at FN er en samling af alle verdens lande, og at man skal være ret blind for at påstå, at der er en overvægt af venstreorienterede lande i verden. Dertil kommer, at UN Women faktisk har opfordret til en grundig undersøgelse af den kønsbaserede vold i krigen, så her gemmer organisationen sig da ikke?

Og hvis vi inddrager både Human Rights Watch og Amnesty International (som jeg er medlem af), så dokumenterer de begge menneskerettighedskrænkelser begået af begge parter, så hvor ser Berlingske deres bias?

Journalisten bygger sine løse påstande på anklagerne fra en israelsk forsker samt den israelske præsidents kone. Altså to personer med klare interesserer i konflikten

Rikke Viemose

Hvad angår den diffuse anklage rettet generelt mod feminister, så står jeg også uforstående over for den. Som erklæret feminist har jeg altid taget afstand fra al vold mod kvinder, og jeg kender faktisk ingen feminister, der ikke gør det. Jeg har – så vidt jeg kan se – talt og bekymret mig meget mere om overgreb mod kvinder i krig, end afsenderne af de her tweets og artikler nogensinde har.

Vold mod kvinder i krig er en problemstilling, der rejses af feminister igen og igen, og jeg gentager gerne: Jeg finder Hamas’ overgreb mod kvinderne 7. oktober afskyeligt.

I min bog ”Nu taler jeg” fra 2021 skrev jeg også om kvinder som ofre i krige. Jeg beskrev, hvordan WHO har betegnet mænds vold mod kvinder som et af de største verdensomspændende sundhedsproblemer i verden. Om at voldtægter mod piger og kvinder bruges i mange krige som et strategisk våben.

Jeg opfordrede alle til at læse nobelpristageren Svetlana Aleksijevitjs bøger fra Rusland eller menneskerettighedsorganisationernes årsrapporter. Mens jeg skrev bogen, fandt et folkedrab sted i Etiopien, hvor grusomme voldtægter, der efterlod kvinderne ødelagte, var dagligdag. Detaljerne fandt jeg – modsat Joachim B. Olsen – ikke grund til at dele, men jeg kan forsikre om, at de i grusomhed matchede Hamas’ overgreb.

Læs også

Berlingske-debattørernes beskyldninger er en stråmand (en stråmand er som bekendt et retorisk greb, hvor man skaber et fejlagtigt billede af sin modparts synspunkter, som man så argumenterer imod), der kommer i forlængelse af en påstand fra chefredaktør Tom Jensen.

For mig at se tager Berlingske-folkene hele den ulykkelige krig og kvinderne i den som gidsler i et lokalt, dansk ideologisk korstog om højre- og venstrefløj

Rikke Viemose

Han mener, at ”venstrefløjen allierer sig med islamister,” at den ”har brug for undertrykte grupper til kravet om opgør med normer”. Når han og hans ansatte debattører skriver ”venstrefløj” er det ofte med lighedstegn til feminisme.

Men helt ærligt: Man behøver altså ikke være hverken venstreorienteret eller ekstremist for at gå ind for ligestilling.

For mig at se tager Berlingske-folkene hele den ulykkelige krig og kvinderne i den som gidsler i et lokalt, dansk ideologisk korstog om højre- og venstrefløj, som kun har det formål at grave endnu dybere grøfter i en debat, der i forvejen er så ulykkeligt polariseret.

Hvis de virkelig bekymrede sig for kvinder udsat for vold, så ville de fokusere på dét – uanset i hvilken krig og på hvilken side, de bliver udsat for det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Viemose

Journalist, forfatter, kommunikationsrådgiver
Journalistik, Danmarks Journalisthøjskole, BA i Litteraturvidenskab og Moderne Kulturhistorie, Københavns Universitet

Birgitte Borup

Kulturredaktør, Berlingske
journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole 2004), BSc i Dansk Sprog og Litteratur (Aalborg Uni. 1999)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

0:000:00