S: Grønt Danmarkskort er et centralt krav

PLANLOV: Socialdemokraterne går til planlovforhandlinger med et klart budskab om at bevare det grønne danmarkskort. Det er et centralt krav, lyder det.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Socialdemokraterne kæmper under de verserende planlov-forhandlinger for at redde en helt central del af SR-regeringens Naturplan Danmark.

Sådan lyder det fra partiets miljøordfører, Simon Kollerup.

”Det er et centralt krav, at vi vil have det grønne danmarkskort tilbage. Så vi får sikret større og bedre sammenhæng i naturen,” siger han og fortsætter:

”Det grønne danmarkskort er kronjuvelen i dansk naturpolitik. Det er meget drastisk, når regeringen har valgt at annullere det.”

Det grønne danmarkskort er kronjuvelen i dansk naturpolitik. Det er meget drastisk, når regeringen har valgt at annullere det.

Simon Kollerup (S)
Miljøordfører

Som Altinget tidligere har beskrevet, har regeringen i sin vækstpakke – som bliver forhandlet intensivt i disse dage – foreslået, at Grønt Danmarkskort bliver droppet. Det går nemlig ud over landbruget har Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) forklaret. Det budskab har Landbrug & Fødevarer bakket op om.

Socialdemokraterne vil ikke bare sikre det grønne danmarkskort. Arbejdet skal også speedes op.

”Regeringen har bremset alt engagement omkring det grønne danmarkskort. Derfor bliver der ikke rigtigt udpeget natur ude i kommunerne. Den forsinkelse vil vi have indhentet,” siger Simon Kollerup.

Kortet var en central del af Naturplan Danmark og skulle fungere som en masterplan for naturen frem mod 2050. Tanken er, at kommunerne skal udpege placeringen af fremtidens naturarealer for at skabe bedre sammenhæng i naturen. Planen blev vedtaget i foråret 2015 af et smalt rødt flertal, hvor hele blå blok strittede imod.

Konservativ skepsis
Socialdemokraterne er en central del af forhandlingerne om en ny planlov, hvor de blå partier også spiller en vigtig rolle. Og med det klare krav tyder det på, at danmarkskortet overlever. I hvert fald har også Konservative udtrykt væsentlig skepsis over for regeringens kurs, selvom partiet stemte imod kortet, da det blev vedtaget.

”Grønt Danmarkskort er et interessant værktøj, der har stor værdi i kommunernes arbejde,” sagde miljøordfører Mette Abildgaard (K) til Altinget i marts.

Socialdemokraterne opfordrer til, at Konservative holder fast.

”Jeg har noteret mig, at Konservative også har fået varme følelser for det grønne danmarkskort. Så jeg nærer en stor forhåbning til, at partiet vil bakke os op under forhandlingerne,” siger Simon Kollerup.

KL: Kortet er vigtigt
De grønne organisationer og KL har tidligere ærgret sig over regeringens ønske om at afskaffe kortet. Fra kommunernes side har det handlet om at sikre grænseoverskridende koordinering af naturindsatsen.

”Det er vigtigt, at udpegningen er grænseoverskridende, fordi naturen løber på tværs af kommunegrænserne. Derfor bakker vi fra KL’s side ikke op om, at kravet forsvinder,” har formand for KL’s teknik- og miljøudvalg, Jørn Pedersen (V) tidligere udtalt til Altinget.

Forhandlingerne om planloven intensiveres i denne uge. Socialdemokraterne meldte mandag ud, at partiet går til forhandlinger, men hverken støtter regeringens planer om at fjerne kystnærhedszonen, lempelserne af Strandbeskyttelseslinjen eller ønsket om flere store projekter ved kysterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00