Regeringen dropper Grønt Danmarkskort

FARVEL: Regeringen vil skrotte det grønne Danmarkskort, som var en vigtig brik i den tidligere regerings naturplan. Kortet skader landbruget, mener Troels Lund Poulsen. Naturfredningsforeningen og KL ærgrer sig.  

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Et af de helt store slagnumre fra SR-regeringens Naturplan Danmark er på vej i graven.

Venstre-regeringen vil nemlig droppe Grønt Danmarkskort. Det fremgår af den vækstplan, som regeringen præsenterede tidligere på ugen. 

Kortet var en central del af Naturplan Danmark og skulle fungere som en masterplan for naturen frem mod 2050. Tanken var, at kommunerne skulle udpege placeringen af fremtidens naturarealer for at skabe bedre sammenhæng i naturen. Planen blev vedtaget af et smalt rødt flertal, hvor blå blok strittede imod.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) frygter, at Grønt Danmarkskort kan skade landbruget. 

Sammen med §3-forbuddet var det grønne danmarkskort nærmest det eneste, som nåede at blive vedtaget fra Naturplan Danmark.

Michael Leth Jess
Direktør for natur og plan, DN

”Reglerne om et Grønt Danmarkskort kan efter omstændighederne få uheldig betydning for landbruget, da udpegningen af potentielle naturområder kan betyde nye krav til landbruget,” lyder det i et skriftligt svar fra ministeren til Altinget. 

Troels Lund Poulsen peger også på, at der skal være gode vilkår for at bygge nyt i landdistrikterne, og at kortet kan stå i vejen for den målsætning.

DN ærgrer sig
Danmarks Naturfredningsforening er meget fortørnet over, at kortet står til at blive droppet.

”Det er brandærgerligt. Nu får vi ikke lavet den landsplan for, hvordan naturens infrastruktur skal styrkes. Det er der ellers behov for,” siger Michael Leth Jess, der er direktør for natur og plan.

Han fortsætter:

”Staten bør sikre, at vi får et kort for hele Danmark. Så det ikke bliver noget fuldstændigt forskelligt fra kommune til kommune.”

Han peger på, at idéen om en masterplan for naturen stammer helt tilbage fra Wilhjelm-udvalget, der kom med sin rapport i 2001. Regeringen argumenterer i vækstplanen for, at kommunerne har de værktøjer, som skal til. Men Michael Leth Jess tvivler på, at frivillighedens vej er den rigtige.

”Det er naturligvis stadig frivilligt for kommunerne, men det er super vigtigt, at staten spiller med. Uden aktiv, statslig involvering og reelle krav til kommunerne, kommer der ikke til at ske noget,” siger Michael Leth Jess og fortsætter:

”Sammen med §3-forbuddet var det grønne danmarkskort nærmest det eneste, som nåede at blive vedtaget fra Naturplan Danmark.”

KL: En forringelse
Også fra kommunerne lyder der beklagelse. Formand for KL’s teknik- og miljøudvalg, Jørn Pedersen (V), kalder det en forringelse af arbejdet med at udpege naturområder.

”Det er vigtigt, at udpegningen er grænseoverskridende, fordi naturen løber på tværs af kommunegrænserne. Derfor bakker vi fra KL’s side ikke op om, at kravet forsvinder,” siger han.

Han udtrykker dog ikke helt samme bekymring som DN. Han peger på, at der også er frivillighedens vej.

”Det vil stadig være noget, som kommunerne er optaget af. Så vi skal nok nå langt med det alligevel,” siger Jørn Pedersen.

Troels Lund Poulsen understreger, at kommunerne fortsat har et ansvar for at sikre værdifuld natur.

"Men vi vil ikke stille så detaljerede krav til planlægningen. Kommunerne skal have metodefrihed, så de kan tilpasse sig de lokale ønsker og den virkelighed,” skriver Troels Lund Poulsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Pedersen

Udviklingsdirektør, Vision Estate, bestyrelsesformand, IBA Kolding, bestyrelsesformand, CCTV Nordic A/S, repræsentantskabsmedlem, Alm. Brand, repræsentantskabsmedlem, Middelfarts Sparekasse
handelsuddannelse (Kolding Købmandsskole), diplomuddannelse i ledelse

Michael Leth Jess

Chefkonsulent, Odsherred Kommune, Planteam
landskabsarkitekt (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1988)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00