Samuelsen: Vi ændrer den politiske kultur

INTERVIEW: Det er ikke kun ekstra penge i borgernes lommer, der er på spil, når Liberal Alliance kræver registreringsafgiften og topskatten sænket. Det er en kulturændring af den måde, vi danskere tænker politik, siger formand Anders Samuelsen (LA).

Vi tager et skridt ad gangen, men vores parti forsøger at lave en kulturændring af den måde vi tænker politik på i Danmark, siger LA-formand Anders Samuelsen.
Vi tager et skridt ad gangen, men vores parti forsøger at lave en kulturændring af den måde vi tænker politik på i Danmark, siger LA-formand Anders Samuelsen.Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
Morten Øyen

Anders Samuelsen taler med overbevisning om Finansministeriets beregninger af partiets 2025-plan: Vi får mere vækst. Vi bliver rigere. Og svenskerne er da ikke ulige, er de?

Når finanslovens sænkning af bilafgifterne bliver fejret med champagne og jordbær i LA-gruppeværelset, så er det da heller ikke kun, fordi det kan give vækst eller ekstra penge i borgernes lommer. Det er en af den slags sejre, der er med til at rykke, hvad der er politisk muligt.

Det mener Liberal Alliances formand Anders Samuelsen, der ligefrem ser partiets fingeraftryk på finansloven som et skridt, der flytter den politiske kultur i Danmark. Mod et sted, hvor liberale reformer er mere spiselige.

Og det næste, som ifølge partiformanden skal sættes i bevægelse, er den politiske berøringsangst over at gøre noget ved topskatten. Det skal ske med V-regeringens bebudede skattereform til foråret.

Vi får ikke afskaffet topskatten i første hug, men vi går efter at få noget bevægelse i gang i den rigtige retning. På samme måde, som vi med finansloven for første gang nogensinde fik sænket registreringsafgiften på biler. Det er jo nu blevet et håndtag, vi også kan bruge fremover.

Anders Samuelsen (LA)
Formand

”Set fra vores perspektiv bliver den kommende skattereform ikke ambitiøs nok. Vi får ikke afskaffet topskatten i første hug, men vi går efter at få noget bevægelse i gang i den rigtige retning. På samme måde, som vi med finansloven for første gang nogensinde fik sænket registreringsafgiften på biler. Det er jo nu blevet et håndtag, vi også kan bruge fremover,” siger Anders Samuelsen og fortsætter:

”Vi tager et skridt ad gangen, men vores parti forsøger at lave en kulturændring af den måde, vi tænker politik på i Danmark”.

Vi er med til at tale de positive effekter op på det niveau, hvor de hører til. Det turde Anders Fogh Rasmussen ikke. 

Anders Samuelsen (LA)
Formand

Politiske kultur er ændret
Ifølge LA-partiformanden er det politiske Danmark i dag et helt andet sted end i 2005, hvor statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) satte sin socialminister Eva Kjer Hansen (V) på plads, efter hun havde sagt, at uligheden gerne måtte blive større, for det ville skabe mere dynamik i samfundet.

”I dag kan vi godt sænke skatten på biler, selvom man bliver mødt med samme retorik. Det er en kulturændring, vi er med til at skabe,” siger Anders Samuelsen.

”Den ændring kommer, fordi vi tør vedstå, hvad effekterne reelt er. Og fordi vi er med til at tale de positive effekter op på det niveau, hvor de hører til. Det turde Anders Fogh Rasmussen ikke. Derfor blev der aldrig gjort noget ved registreringsafgiften i VKO-tiden, men det sker nu.”

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00