Tidligere EU-kommissær skal stå skoleret i VW-sagen

MILJØ-SNYD: Europa-Parlamentet vil have svar på, hvorfor EU ikke forhindrede Volkswagen-skandale. Flere tidligere kommissærer skal til efteråret i høring.

Foto: Gary Fabiano/EU-Kommissionen
Emma Qvirin Holst

BRUXELLES: Volkswagen-sagen spøger stadig i EU, og i efteråret fortsætter Europa-Parlamentet sit arbejde med at afdække, hvordan omfattende snyd med forureningstest kunne finde sted, uden at nogen i EU-systemet opdagede det og greb ind.

I foråret nedsatte Parlamentet et udvalg, der har til opgave at lede undersøgelsen af sagen. Det sker igennem en række høringer af blandt andet nuværende og tidligere kommissærer, embedsfolk i EU-Kommissionen, bilindustrien og EU's miljøagentur.

30. august er det den tidligere EU-kommissær for industri og erhverv Günter Verheugens tur til at stå skoleret i Parlamentet. Tyske Verheugen var kommissær fra 2004 til 2010.

Det danske medlem af undersøgelsesgruppen, Christel Schaldemose (S), betegner den tidligere kommissær som en af de vigtigste at få i tale.

”Det er ham og Antonio Tajani, der var ansvarlige på det tidspunkt, hvor det begyndte. De to er på det politiske plan vigtige at få i tale. Selvom jeg ikke er særlig optimistisk i forhold til deres villighed til at påtage sig noget ansvar,” siger hun.

Italienske Antonio Tajani var kommissær for industri og iværksætteri fra 2010 til 2014, og han skal i høring 5. september sammen med den tidligere kommissær for miljø i samme periode, Janez Potočnik.

Skal forhindre nye skandaler
Undersøgelsen er ifølge Christel Schaldemose vigtig for at undgå lignende sager i fremtiden.

”Vi forsøger at afdække, hvad det egentlig var, man vidste, og hvorfor der ikke blev handlet noget før, så vi kan finde ud af, hvad vi skal gøre for at forhindre en ny tilsvarende skandale,” siger hun.

Derudover er det også et spørgsmål om at få genopbygget tilliden til EU-systemet.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00