Udenrigsministeriet påbegynder stor fyringsrunde

BESPARELSER: Med finansloven på plads har Udenrigsministeriet varslet de første afskedigelser af i alt 200 medarbejdere. Der var gravkammerstemning, siger tillidsmand. Venstre lovede en stærkere udenrigstjeneste, men afviser løftebrud.

Selvom Udenrigsministeriet skal spare yderligere 1,5 milliard kroner som følge af en opjusteret prognose for antallet af asylansøgere næste år, så skal der ifølge ministeriet ikke skæres yderligere stillinger væk ud over de 200, som er annonceret.
Selvom Udenrigsministeriet skal spare yderligere 1,5 milliard kroner som følge af en opjusteret prognose for antallet af asylansøgere næste år, så skal der ifølge ministeriet ikke skæres yderligere stillinger væk ud over de 200, som er annonceret.
Kasper Frandsen

Der var gravkammerstemning på gangene i Udenrigsministeriet, da de første 39 af i alt 200 afskedigelser blev varslet for de berørte medarbejdere mandag den 23. november.

Udenrigsministeriet skal nemlig over de kommende tre år sige farvel til 200 medarbejdere ud af en samlet stab på ca. 2.000 – svarende til hver tiende medarbejder i udenrigstjenesten. 

Det står i skarp kontrast til det, regeringspartiet Venstre meldte ud før valget, hvor partiet ville styrke udenrigstjenesten med 70 millioner kroner.

Men der er ikke tale om et løftebrud, mener udenrigsordfører i Venstre Michael Aastrup Jensen.

Fakta
Udenrigstjenesten i 2016
Regeringen vil med sit udspil finansloven for 2016 blandt andet skære 2,9 mia. kr. i udviklingsbistanden.

Det betyder blandt andet, at man lukker tre ambassader i hhv. Nepal, Mozambique og Bolivia. Desuden lukker man ambassadekontoret i Zimbabwe. 

I alt skal Udenrigsministeriet spare 200 mio. kr. over de næste tre år. Heraf mangler 80 mio. kr. til løn, som betyder, at 200 stillinger skal nedlægges på sigt. 35-40 ansatte bliver afskediget, allerede hurtigt efter finansloven er på plads. 

”I sidste ende skal vi vurderes på den udenrigstjeneste, der kommer ud af Peter Taksøe-Jensens anbefalinger til Danmarks fremtidige udenrigspolitik. Lad os tage diskussionen derefter, i forhold til om udenrigstjenesten er styrket eller ej,” siger han.

Mål om stærkere udenrigstjeneste
Regeringen har sat Indien-ambassadør Peter Taksøe-Jensen i spidsen for et arbejde, der 1. maj 2016 skal munde ud i en rapport med anbefalinger til Danmarks fremtidige udenrigspolitik.

Men hånden på hjertet, forventer du, at Danmark har en udenrigstjeneste med tilnærmelsesvis samme styrke de kommende år, når I skal fyre så mange?

”Det er selvfølgelig en udfordring at skulle sige farvel til så mange. Men vores holdning er stadig, at vi skal have en så stærk udenrigstjeneste som mulig for de penge, vi har,” lyder det fra udenrigsordføreren.

Selvom Udenrigsministeriet skal spare yderligere 1,5 milliarder kroner som følge af en opjusteret prognose for antallet af asylansøgere næste år, skal der ifølge ministeriet ikke skæres yderligere stillinger væk ud over de 200, som allerede er annonceret.

Gravkammerstemning
Det er især medarbejdere med en bistandsprofil, der bliver afskediget. Det skyldes, at nedskæringerne i Udenrigsministeriet primært sker på grund af regeringens bistandsbesparelser på næsten tre milliarder kroner.

”Der var en gravkammerstemning på gangene. Det er voldsomt at opleve selv for forkælede diplomater, som folk uden kendskab til vores virkelighed godt kan lide at fremstille os. Men folk tog det for de flestes vedkommende forbløffende flot, selvom det for mange er en livsdrøm at være ansat i Udenrigsministeriet. Men det at acceptere tingenes tilstand er en stor del af vores DNA,” siger Sven Gad, der er talsmand for AC-tillidsrepræsentanterne i Udenrigsministeriet.

”Lige nu handler det om at tage hånd om de varslede. Men dernæst handler det om se fremad for at få de tilbageværende og organisationen til at lande på fødderne, så vi også kan løse vores opgaver i fremtiden," fortsætter tillidsmanden.

Opgaver skal væk
Sven Gad mener, at der er behov for at skære nogle af Udenrigsministeriets opgaver fra, efter at de 200 stillinger er nedlagt. Det er allerede sket i nogen grad med nedlæggelsen af de fire bistandsambassader.

”Men der er stadig behov for yderligere prioriteringer. Vi skal lande på et niveau, hvor vi kan magte opgaven, uden at folk bliver syge eller får stress. Det er det største hensyn fra tillidsrepræsentanterne. Og jeg ved, at det deles af vores ledelse.” siger han.

Det forventes, at der i løbet af vinteren kommer et udspil til ministeriets fremtidige arbejdsopgaver.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00