Ungdomspartier aflægger løfte: Sådan vil vi mindske politikerleden

CHRISTIANSBORG: Foran pressen og folketingsmedlemmer har formændene for de ni ungdomspartier i dag underskrevet et politikerløfte, der skal udstikke retningen for den politiske praksis i fremtiden. Se løftet her.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk
Toke Gade Crone KristiansenAmalie Bjerre Christensen

Politikere og borgere skal tættere på hinanden, og politikerleden skal bekæmpes.

Sådan lyder det fra formændene for de ni ungdomspartier, der i dag har underskrevet et politikerløfte på Christiansborg.

Med politikerløftet forpligter formændene sig som politikere både nu og i fremtiden til, at de hver især vil yde deres bedste for at skabe en god politisk kultur.

”Det, der er allerfedest ved det her, er, at vi har kunne lægge vores politiske uenigheder til side, og så er vi rent faktisk blevet enige om noget på tværs af vores politiske forskelle. Det gad jeg godt se, at man gjorde inde i Folketinget,” siger Radikal Ungdoms formand, Victor Boysen.

Syv punkter skal mindske politikerleden
Politikerløftet er inspireret af lægeløftet og består af syv punkter, der hver og et skal bidrage til at nedbringe den voksende politikerlede, som undersøgelse på undersøgelse viser er til stede i befolkningen.

Til at udforme det samlede løfte har ungdomspolitikerne fået hjælp fra Mogens Lykketoft (S), Bertel Haarder (V) og Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF).

Læs også: Ungdomspolitikere går til kamp mod politikerleden

Politikerløftet lyder som følger:

”Som ung meningsdanner og politisk engageret afgiver jeg herved dette løfte, som jeg lover at overholde efter bedste evne.

Jeg vil tænke visionært og være åben over for nye idéer.

Jeg vil søge indflydelse og resultater for at forbedre samfundet i overensstemmelse med mine værdier.

Jeg vil være ærlig omkring de resultater, jeg opnår, og sørge for, at mine kompromisser er gennemskuelige.

Jeg vil indrømme, når jeg tager fejl, eller skiftende omstændigheder gør, at jeg må ændre holdning.

Jeg vil træffe beslutninger på et så oplyst grundlag som muligt og søge viden hos både faglige eksperter, borgere og de personer, politikken berører.

Jeg vil gå forrest i kampen for en respektfuld og saglig debat, som giver plads til, at alle kan deltage.

Endelig lover jeg at fastholde min jordforbindelse og udvikle demokratiet i samarbejde med befolkningen.”

Og fokus på at få nedbragt politikerleden er yderst tiltrængt, mener ungdomspolitikerne. De glæder sig over, at de nu underskriver et konkret papir, som i fremtiden vil holde dem op på løftet.

”Jeg er gået ind i det her, fordi jeg synes, vores demokrati er under et voldsomt pres. Vi ser fra mange sider en stigende politikerlede. Ikke bare herhjemme i Danmark, men mange andre steder i verden,” siger formand for SF Ungdom, Nanna Bonde.

”Jeg tror faktisk, at det er os, som er engagerede i ungdomspolitik, der har mulighed for at ændre på den situation. Det er en katastrofe, hvis mistilliden til demokratiet skulle stige endnu mere, end det er i dag, og derfor tror jeg, det er vigtigt, at vi går forrest,” tilføjer hun.

Samme melding lyder fra modsatte fløj, hvor Konservativ Ungdom opfordrer folketingspartierne til at lade sig inspirere af løftet.

”Stå nu ved, at I indgår kompromisser og vær ærlige om, hvad I får, og hvad I ikke får. På den måde kan jeres folketingspolitikere gå ud til befolkningen og ærligt og redeligt sige, hvad I selv mener, samtidig med at I åbent og ærligt selv kan sige, hvad I går på kompromis med,” siger Andreas Weidinger, der er landsformand for Konservativ Ungdom.

”Jeg tror, det er afgørende for folkestyret, at vi anerkender kompromissets styrke, men at vi også anerkender styrken i, at man godt kan være uenige, også efter man har indgået et kompromis. Det er det, der er rigtigt vigtigt, hvis vi skal have genskabt tilliden,” fortsætter han.

Folketingsmedlemmer bør afsige løfte
En håndfuld folketingsmedlemmer var også mødt op til onsdagens præsentation, og her var der også opbakning til initiativet. Flere medlemmer på tværs af partifarve er allerede nu klar til at underskrive et lignende løfte.

En af dem er Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup. Han mener, at løftet bør gælde alle folketingsmedlemmer.

”Det er et super godt initiativ, og punkterne ser meget fornuftige ud. Det tror jeg godt, vi kunne lære lidt af blandt de gamle politikere. Faktisk kunne det være en god idé, at nye folketingsmedlemmer, der skriver under på Grundloven, også lige fik det her bilag med, for der er nogle gode læresætninger, som vi godt kunne bruge til noget,” siger Peter Skaarup til Altinget.

Fremtidens vælgere giver borgerløfte
Politikerløftet, som formændene i dag har forpligtet sig til at følge, udgør den ene del af et samlet demokratiløfte.

Den anden del af demokratiløftet består af et såkaldt borgerløfte, som er udarbejdet af 100 gymnasieelever, der har givet deres perspektiv på, hvad der kan mindske politikerleden, set fra vælgernes side. Borgerløftet bliver præsenteret på Folkemødet på Bornholm i juni.

Løftet er faciliteret af CPH:DOX, og hensigten med løftet er, at det bliver en del af et større samarbejde mellem Danske Ungdoms Fællesråd (DUF), Undervisningsministeriet og Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

Victor Boysen

Pressechef, Udenrigsministeriet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

0:000:00