Debat

BL: Flygtningeboliger skal fremtidssikres

DEBAT: Det er vigtigt at sikre, at de boliger, der skal huse flygtninge, også kan bruges i fremtiden. Det mener BL's adm. direktør, Bent Madsen.

Opgaven med at skaffe boliger til det store antal flygtninge, som ventes at få tilkendt asyl i løbet af 2016, er enorm, men de almene boligorganisationer kan sammen med kommunerne bidrage til at løfte en stor del af udfordringen. Det mener BL's adm. direktør Bent Madsen.
Opgaven med at skaffe boliger til det store antal flygtninge, som ventes at få tilkendt asyl i løbet af 2016, er enorm, men de almene boligorganisationer kan sammen med kommunerne bidrage til at løfte en stor del af udfordringen. Det mener BL's adm. direktør Bent Madsen.Foto: Anna-Lene Riber/BL
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bent Madsen
Adm. direktør, BL – Danmarks Almene Boliger

Nu gælder det om at komme i gang. Hurtigt. Opgaven med at skaffe boliger til det store antal flygtninge, som ventes at få tilkendt asyl i løbet af 2016, er enorm, men de almene boligorganisationer kan sammen med kommunerne bidrage til at løfte en stor del af udfordringen.

Og vi har prøvet det før ved andre store flygtningesituationer, ligesom vi før har klaret situationer, hvor der er givet tilsagn til 10-15.000 almene boliger årligt. Forskellen er bare, at i denne situation skal det gøres ekstra hurtigt. Men det skal nok lykkes. Blot er det afgørende vigtigt, at vi husker både at tage ved lære af fortidens erfaringer, og at vi husker at tænke fremtiden ind i de boliger, vi skal opføre i den aktuelle situation.

Aftale er en vigtig brik
18. marts kunne Finansministeriet udsende et faktablad med titlen ”Styrkede muligheder for boligplacering”. Teksten, der er på lidt over en A4-side, omtales nu som topartsaftalen om flygtningeboliger, og den skal sætte gang i byggeriet af boliger til flygtninge og andre med et boligsocialt behov. Denne aftale vil være en vigtig brik i det videre arbejde.

Den mest kritiske faktor i den nuværende situation er tiden. Planprocessen kan tage lang tid, men her vil der måske være mulighed for at dispensere.

Bent Madsen
Adm. direktør, BL – Danmarks Almene Boliger

Forud for topartsforhandlingerne har KL og BL haft en tæt dialog om mulighederne for at sætte ekstra skub i det almene byggeri. Og dét kommer der så nu, hvilket i sig selv er positivt. Aftalen sætter fokus på at få bygget omkring 10.000 mindre boliger, men der er også indbygget en fleksibilitet i aftalen, og det er vigtigt.

Den skal anvendes med omtanke og fleksibilitet, så der sikres en blandet beboersammensætning i boligområderne. Vi skal passe på med at klumpe for mange små boliger sammen, for så kan der opstå negative effekter, som vi så det i de små ”supplements”-boliger, der ofte blev etableret i forbindelse med de store montagebyggerier fra 60'erne og 70'erne, og hvor mange siden har måttet omdannes. Det er klart et punkt, hvor vi kan lære af fortidens erfaringer.

Husk fremtidens efterspørgsel
Men vi skal også tænke fremtidens behov ind. I topartsaftalen er fokus særligt på mindre boliger på 40-54 kvadratmeter, som kan bygges i sammenhæng med større boliger. Det er meget vigtigt at have for øje, at selv om vi skal løse et akut problem, så skal vi også tænke på, hvilke boliger der vil efterspørges fremover.

De boliger, vi opfører i 2016, skal også kunne fungere i 2066 og i 2116. Familieboligen fra 1940’erne er mindre end ældreboligen til den enlige i dette årtusinde. Derfor vil det være vigtigt, hvis man i de nye små boliger kan tænke en fleksibilitet ind, så der måske om 10-20 år kan ske ændringer uden for store omkostninger.

Den mest kritiske faktor i den nuværende situation er tiden. Planprocessen kan tage lang tid, men her vil der måske være mulighed for at dispensere. EU-udbud tager tid, men her er vi nu i den gunstige situation, at mange almene boligselskaber har udviklet typer af præfabrikeret byggeri af god kvalitet, som kan ordres via såkaldte rammeudbud. Dermed reduceres tiden, fra man stikker spaden i jorden, til der står et byggeri. Det kan klares på omkring ti måneder.

Så det korte budskab er: Vi kan levere. Kunsten bliver at sikre, at vi hurtigt kan dækkes nutidens akutte behov, men samtidig være bevidste om, at vi bygger fremtidens byer.

Dokumentation

Fra 12. april og en måneds tid frem sætter By- og boligdebatten fokus på flygtningeboliger.

Følg debatten her.

Debatten på Altinget har til formål at fokusere og styrke den fagpolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altingets fagportaler derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for forskellige områder.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Madsen

Adm. direktør, BL - Danmarks Almene Boliger
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00