DF til boligministeren: Kom ind i andelskampen

ANDEL: LA, V og K vil fjerne maksprisen på andelsboliger, hvis magten skifter efter næste folketingsvalg. DF kræver analyse af forslaget og kritiserer boligministeren for ikke at levere den. Aktører forstår DF-ønsket om mere viden på området.

Dansk Folkepartis boligordfører Karina Adsbøl efterlyser en gennemgribende analyse af, hvad det vil betyde for andelsmarkedet, hvis makspriserne på andelsboliger fjernes. Den slags analyse vil boligminister Carsten Hansen (S) ikke stå fadder til.
Dansk Folkepartis boligordfører Karina Adsbøl efterlyser en gennemgribende analyse af, hvad det vil betyde for andelsmarkedet, hvis makspriserne på andelsboliger fjernes. Den slags analyse vil boligminister Carsten Hansen (S) ikke stå fadder til.Foto: ft.dk
Tyson W. Lyall
Fakta
Sådan beregnes andelsværdien i dag

I forbindelse med en andelsværdiberegning skal man benytte sig af andelsboliglovens § 5. Ifølge denne paragraf skal man bruge ét af de følgende tre principper til værdiberegning:

1) Anskaffelsesprisen udgør den pris, som foreningen betalte ved stiftelsen. Hertil tillægges forbedringer på ejendommen. Princippet anvendes primært ved nybyggede ejendomme, hvor værdien af ejendommen ikke er steget endnu. Gælden opgøres til pantebrevsrestgælden.

2) Den kontante handelsværdi/valuarvurdering. Ejendommens værdi fastsættes, som om den var en udlejningsejendom. Det er kun valuarer, som må foretage vurderingen. Gælden opgøres til prioritetsgælden opgjort til kursværdi på dagen for regnskabsårets afslutning.

3) Den offentlige ejendomsvurdering. Ejendommens værdi fastsættes efter de principper, som står i SKATs vurderingsvejledning. Opgørelsen af gælden følger de samme principper som ved den kontante handelsværdi/valuarvurdering. 

Kilde: Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF)

Debatten om frisættelse af priserne på andelsboliger raser, men den foregår på et uoplyst grundlag.

Det mener Dansk Folkeparti, der ikke vil tage politisk stilling til spørgsmålet, før der kommer konkrete analyser af konsekvenser for andelsboligmarkedet på bordet. Dem mener boligministeren til gengæld ikke, at der er behov for, og det undrer både Dansk Folkeparti og aktører på området.

”Jeg mangler en gennemgribende analyse af, hvad det vil betyde, hvis man giver markedet frit. Hvad findes der af fordele og ulemper, og hvordan ville man bedst kunne lave et system, der fungerer i så fald?” siger Dansk Folkepartis boligordfører Karina Adsbøl.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00