Debat

EDC: Boligpriser jager singlerne ud af København

DEBAT: Selvom det netop er storbyer, der tiltrækker landets singler, skræmmer de københavnske boligpriser dem væk. Det skyldes blandt andet, at Københavns Kommune tilgodeser børnefamilier, skriver Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC. 

Københavns Kommune har prioriteret familie-egnede lejligheder ved nybyggerier i blandt andet Ørestaden, skriver Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC. 
Københavns Kommune har prioriteret familie-egnede lejligheder ved nybyggerier i blandt andet Ørestaden, skriver Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC. Foto: Colourbox.com
Emil Dyrby
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Nordmann
Kommunikationschef, EDC

Der kommer flere og flere single-husstande i landets største byer. Det skyldes dels, at der i det hele taget er flere, der vælger at leve alene, og dels at det netop er i de store byer, at der er flest single-egnede boliger i form af lejligheder. Så langt, så godt.

København skiller sig ud
Men det gælder bare ikke i landets største kommune, nemlig København, hvor antallet af singler derimod falder. Og det er især single-kvinderne, der forlader landets dyreste boligområde. Udviklingen sker, samtidig med at boligpriserne er steget kraftigt i hovedstadsområdet de seneste år.

Set fra min stol er der en klar sammenhæng mellem disse to tendenser: Det er simpelthen blevet for dyrt for de fleste husstande med en enkelt indkomst at bo i Københavns mest eftertragtede postnumre.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Over en periode på 20 år er antallet af single-husstande i Københavns og Frederiksberg Kommuner faldet fra ca. 194.000 i 1997 til knap 177.000 i dag. I samme tidsrum er antallet af husstande med mere end 1 voksen steget fra 129.000 i 1997 til godt 172.000 i dag.

Sammenligner vi i stedet med antallet af single-husstande i landets øvrige store byer, dvs. Aarhus, Aalborg, Odense og Esbjerg er antallet af disse i de fire kommuner tilsammen steget fra 157.000 for 20 år siden til 192.000 i 2017.

Det er især de kvindelige singler, der bliver færre af i København.

Jan Nordmann
Kommunikationschef, EDC

Børnefamilier frem for singlepersoner
Man kan vist roligt konstatere, at Københavns Kommune har succes med ambitionerne om at tiltrække og fastholde flere børnefamilier i kommunen. Det har man gjort med regler for en større andel af familie-egnede lejligheder i nybyggerier på havneområderne og i Ørestaden, men man er også utilsigtet blevet hjulpet godt på vej ved, at priserne for en ejerbolig i Københavns bykerne er på et niveau, hvor ikke så mange kan følge med, hvis man kun har en enkelt indtægt at gøre godt med.

En toværelses lejlighed på Nørrebro kræver i runde tal en årlig indtægt på en halv million, hvis man ikke har nogen opsparing. Det udelukker mange singler.

Det er især de kvindelige singler, der bliver færre af i København. Ud af de 17.000 færre singlehusstande igennem den 20-årige periode er de 13.000 kvinder, mens kun 4.000 er mænd. Igen hænger tallene sammen med mænds og kvinders indtægter, hvor mænd i gennemsnit har en højere indkomst end kvinderne.

Det får betydning ved eksempelvis skilsmisse, hvor flere mænd har økonomisk mulighed for at blive boende i det tidligere fælles hjem.

Kvinder flytter, mænd bliver
Jeg tror dog også, at der bag tallene gemmer sig et ønske blandt flere kvinder om en seniortilværelse udenfor storbyen. Når ægtefællen falder bort, ser vi en tendens til at flere kvinder sælger lejligheden i byen for at bosætte sig tættere på børn og børnebørn, der jo ofte bor i villakvartererne i omegnskommunerne.

Her er mændene nok lidt mere tilbøjelige til at blive boende i byen. Selv om der bliver færre og færre singlekvinder i København, er der dog stadig i absolutte tal flere singlekvinder end ditto mænd.

Så kan man jo tænke, at det nok kan få nogle mænd til at overveje at blive boende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00