Debat

Ejendomsforeningen Danmark: Billige boliger – ren magi?

DEBAT: Boligpolitikken er et dårligt redskab til at løse samfundsproblemer med, fordi det rammer bredt. Boliger bygget med offentlige tilskud kan lige såvel gå til lægen eller direktøren. Lad derfor boligmarkedet regulere sig selv og sæt ind med støtte til de personer, der har behov for hjælp til at betale deres boligudgifter. Det skriver Torben Christensen, adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

"Den nuværende boligpolitik og reguleringen af de ældre
boligudlejningsejendomme skaber ifølge IMF en ubalance på boligmarkedet, der
ikke gavner nogen. Det skader kun, og det koster samfundet dyrt. Kampen om
kunstigt billige boliger i byerne gør kun ondt værre," skriver Torben Christensen, adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark.<br><br>
"Den nuværende boligpolitik og reguleringen af de ældre boligudlejningsejendomme skaber ifølge IMF en ubalance på boligmarkedet, der ikke gavner nogen. Det skader kun, og det koster samfundet dyrt. Kampen om kunstigt billige boliger i byerne gør kun ondt værre," skriver Torben Christensen, adm. direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

Foto: Sten Wrem/Ejendomsforeningen Danmark
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Christensen
Administrerende direktør, Ejendomsforeningen Danmark

”Sesam, sesam luk dig op”.

Alle kender de magiske ord fra 1001 nats eventyr, der åbner indgangen til de fyrretyve røveres hule. Nogle ord, der, når de er sagt højt, giver adgang til ufattelig rigdom, ubegrænset skønhed og evig lykke.

Trylleordene: billige boliger
I den politiske debat i dag er ”billige boliger” de to ord, der åbner for løsningen på alle vores problemer. 

Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit debatindlæg til [email protected].

Man kan sige, at det er svært at være imod et politisk ønske om billige boliger. Hvilken politiker, der ikke allerede har besluttet at stoppe sin karriere, vil stille sig op og sige: ”Jeg er imod billige boliger”. Det ville være politisk selvmord.

Derfor indgår ønsket om billige boliger i mange politikeres redskabskasse. Snart i den ene sammenhæng og snart i den anden sammenhæng:

Lad boligmarkedet regulere sig selv og sæt ind med støtte til de personer, der har behov for hjælp til at betale deres boligudgifter.

Torben Christensen
Administrerende direktør, Ejendomsforeningen Danmark

”Vi skal have en mere blandet beboersammensætning i byerne. Vi skal have billige boliger.”

”Vi skal sikre, at man kan bo og arbejde uden at skulle bruge lang tid på transport. Vi skal have billige boliger.”

”De socialt udsatte skal også have råd til at bo i byerne. Vi skal have billige boliger.”

”Børnefamilierne skal have bedre vilkår. Vi skal have billige boliger.”

”Vi vil ikke have ghettoer. Vi skal have billige boliger.”

Simsalabim.

Billige boliger kan som et trylleord løse alle vores problemer. Måske bortset fra dårligt vejr og elendige fodboldresultater.

Boligpolitik er ofte ikke redskabet
Men tingene hænger desværre ikke sammen som i eventyrets eller magiens verden.

Boligpolitikken er generelt set et rigtigt dårligt redskab til at løse samfundsproblemer med og skabe omfordeling. Boligøkonomerne siger det. Det Økonomiske Råd siger det. Finansministeriet siger det. EU siger det. Og Den Internationale Valutafond (IMF) siger det. Lad boligmarkedet regulere sig selv, så det ikke bliver mere skævvredet.

Det skyldes, at alle kendte boligpolitiske tiltag rammer bredt, og de kan ikke målrettes. Hvis man indfører en ny regel, der skal hjælpe nogle borgere, så vil den også være til fordel for andre, der ikke objektivt set har behov for hjælp. Det gælder også for de billige boliger.

Selvom man bruger offentlige tilskud - eller tvangssalg af privat grund til underpriser til almene boliger - til at nedbringe produktionsprisen på en boligejendom, så kan man ikke sikre, at de boliger, der bygges, kun går til dem, der har behov for tilskud til at betale deres bolig. Med mindre man altså nationaliserer hele boligudlejningen, hvilket nogle politikere sikkert kunne fristes til i et svagt øjeblik.

Så boliger bygget med offentlige tilskud kan risikere at gå til lægen, professoren, direktøren eller politikeren. Personer, der fint kan klare sig selv, og som derfor ikke har brug for tilskud til at nedbringe deres boligudgifter. Men de vil vel næppe sige ’nej tak’ til billigere huslejer.

Giv tilskud til mennesker
Det Økonomiske Råd har sagt det i en menneskealder. Lad boligmarkedet regulere sig selv og sæt ind med støtte til de personer, der har behov for hjælp til at betale deres boligudgifter. Med andre ord skal man give tilskud til mennesker og ikke til mursten. Det er effektivt, det er socialt ansvarligt, og det vil skabe tryghed.

Den nuværende boligpolitik og reguleringen af de ældre boligudlejningsejendomme skaber ifølge IMF en ubalance på boligmarkedet, der ikke gavner nogen. Det skader kun, og det koster samfundet dyrt. Kampen om kunstigt billige boliger i byerne gør kun ondt værre.

Abrakadabra.

Der er desværre ingen magiske snuptagsløsninger – kun ordentligt gennemarbejdede og langtidsholdbare initiativer kan skabe løsninger på de samfundsmæssige problemer. Politikerne må træde ud af eventyret og ind i virkeligheden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Christensen

Bestyrelsens senior rådgiver, Camelot Europe
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1985)

0:000:00