Debat

EL: Man må ikke miste sin bolig efter at have overset én mail

DEBAT: Med de nuværende digitale løsninger mener jeg ikke, at det er rimeligt, at en opsigelse af en lejebolig bare kan ske med en enkelt mail. Det skriver Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Egge Rasmussen (EL)
Boligordfører

Kan man forestille sig, at vi om 10 år stadig modtager breve i papirform leveret af et menneske til vores metalpostkasse uden for boligen?

Kan vi leve med et postvæsen som til en høj pris leverer papirbreve kun én gang om ugen? Kan man forestille sig et indflytningssyn, som ikke bliver suppleret med foto og videoklip om 10 år?

Det er svært at forestille sig med den rivende udvikling, der er med hurtig og digital kommunikation. Politisk skal vi forholde os til, hvilke ændringer der skal ske i lejeloven for at sikre en udbredelse af digital kommunikation, uden at lejeres retssikkerhed svækkes.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Det nedsatte digitaliseringsudvalg er ikke blevet enige om én anbefaling. Med de nuværende digitale løsninger mener jeg ikke, at det er rimeligt, at en opsigelse af en lejebolig bare kan ske med en enkelt mail. At miste sin bolig skal ikke kunne ske ved at overse én mail.

Se på erfaringer i boligforeninger
Fra marts måned i år kan alle boligsøgende på venteliste i Lejerbo få boligtilbud på mail i stedet for med brev. Fremover kan den boligsøgende få overblik over sine tilbud på Lejerbos hjemmeside.

Her kan man under Mit Lejerbo se sine boligtilbud med alle detaljer om boligen og svare på, om man vil have den tilbudte bolig. Det gør administration af ventelisten nemmere både for den boligsøgende og for Lejerbo.

Kan man forestille sig et indflytningssyn, som ikke bliver suppleret med foto og videoklip om 10 år?

Søren Egge Rasmussen (EL), boligordfører

Den type løsninger vil helt sikkert blive udbredt i de store boligforeninger. Indtil videre kan man stadig vælge, at man skal have boligtilbud per brev. Når de digitale løsninger bliver udbredt, vil det reducere omkostningerne til administration.

Hvis digitale løsninger på lignende vis indføres i det private udlejning, skal det medføre lavere omkostninger for lejerne.

Rettigheder for lejere
Det private udlejningsmarked bør demokratiseres ved, at der indføres ventelister til boligerne. Det vil give rettigheder til en udlejningsbolig, frem for at man, som nu, opnår en lejebolig, fordi man kender nogen, der kender nogen.

Derudover skal reglerne ændres, så kommunerne også får anvisningsret til det private udlejningsbyggeri, når kommunerne skal løse boligproblemer.

I øjeblikket løses en meget stor boligsocial opgave i de almene boligafdelinger. Når kommunen vurderer, at beboersammensætningen skal ændres, finder man på fleksibel udlejning til at styre udviklingen i en anden retning.

Kommunen ville bedre kunne hjælpe borgere med behov for en bolig, hvis kommunen også i det private udlejningsbyggeri kunne anvise til 25 procent af boligerne, som det er tilfældet i de almene boliger.

Det vil være et meget vigtigt redskab for at skabe boligområder med mere blandet beboersammensætning og modvirke, at der opstår boligområder med mange beboere med sociale problemer.

I Århus har vi Aarhusbolig, en samlet boligportal for alle de almene boligforeningerne, så man kun skal skrives op et sted for at søge en af de 45.000 almene boliger i Århus for et gebyr på 100 kr. om året.

En lignende portal bør oprettes for alle udlejninger i den private udlejning. Det vil give mulighed for at bedre digitale løsninger kan indføres, uden at nogle lejere bliver tabere i konflikt med udlejere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00