Høje Taastrup vil sælge 300 lejligheder i udsatte områder

PLAN: Høje Taastrup Kommune har vedtaget første del af en ambitiøs plan, der skal få tre boligområder af listen over særligt udsatte boligområder. Det mest radikale forslag er salg af 300 boliger.

Hvis byrådet i Høje Taastrup får sin vilje, så skal 100 boliger i Taastrupbaard omdannes fra almene boliger til ejerboliger. Til gengæld skal boligorganisationen AKB have lov at bygge 100 nye boliger et andet sted i kommunen.<br>
Hvis byrådet i Høje Taastrup får sin vilje, så skal 100 boliger i Taastrupbaard omdannes fra almene boliger til ejerboliger. Til gengæld skal boligorganisationen AKB have lov at bygge 100 nye boliger et andet sted i kommunen.
Foto: Claus Bech/Scanpix
Mads Bang

Der er ingen tvivl om, at det boligsociale arbejde har gjort livet bedre for beboerne. Men vi har ikke fundamentalt forandret områderne.

Michael Ziegler (K)
Borgmester, Høje Taastrup
Fakta
De otte punkter i planen
  1. Ny byrumsplan for fysiske forandringer i foråret 2016
  2. Kvartersprofil skal være udgangspunkt for planlægning i stedet for det enkelte boligområde
  3. Ombygning af skole til også at rumme børnekulturhus
  4. Gadehaveskolen bliver udslusningsskole med ambitionen om at øge skolens karaktergennemsnit betragteligt. Der skabes ungdoms- og uddannelsesmiljø i Gregersens Kvarter gennem et tæt samarbejde med Gymnasiet og erhvervsuddannelserne og ved at skabe et studiemiljø på Gadehavebiblioteket.
  5. Der udvikles et iværksættermiljø på Charlotteskolen i Hedehusene
  6. Det aftales med boligorganisationerne at omdanne ca. 300 almene boliger til ejerboliger i de udsatte boligområder, mens der gives mulighed for at etablere ca. 300 nye almene boliger andre steder i kommunen. 10 % at de nye almene boliger skal være billige boliger med kommunal anvisningsret, således at den kommunale anvisning til udsatte boligområder i 2018-19 helt kan stoppes.
  7. En effektiv familieindsats med konkrete mål om at nedbringe antallet af borgere på kontanthjælp og nedbringe børns fravær i skole og daginstitution.
  8. Der afsættes 500.000 kr. til arbejdet med de udsatte boligområder i 2016, primært til udarbejdelse af en ny byrumsplan.

Kilde: Høje Taastrup Kommune

Flere årtiers boligsocialt arbejde har ikke kunnet få Høje Taastrups udsatte boligområder af den upopulære liste over landets mest udsatte boligområder, ghettolisten. Taastrupgaard, Charlottekvarteret og Gadehavegård figurerer på listen trods flere års indsats i alle de tre områder.

Derfor vil kommunen nu åbne for alternative løsninger og tage mere radikale midler i brug for at nå målet om ikke at have nogen områder på listen i 2025. Det måske mest radikale forslag er at sælge eller fjerne 300 almene boliger og til gengæld give boligorganisationerne mulighed for at opføre nye almene boliger andre steder i kommunen.

Høje Taastrups konservative borgmester Michael Ziegler mener, at den hidtidige indsats har virket, men det har ikke været nok.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00