Regnskabsrod: Ministerium betalte regning for toplederklub

REGNSKAB: Et topledernetværk med tidligere departementschef i spidsen brugte ministeriet til at drive netværket i strid med reglerne. “En temmelig alvorlig sag,” siger statsrevisor. Formanden anerkender kun delvist kritik.

Foto: Altinget
Mads BangLasse LangeKim Rosenkilde

Et topledernetværk med det daværende Boligministeriums departementschef Claes Nilas i spidsen fik hjælp fra ministeriets departement til at betale regninger og styre økonomien.

Departementet har blandt andet betalt foreningen Topledernetværket flere hundrede tusinde kroner uden tilstrækkelig dokumentation, ligesom en regning på 137.000 kroners moms, som netværket burde have betalt, er blevet betalt af departementet.

Departementet har desuden varetaget den almindelige administration af netværkets regnskaber.

Det skriver Rigsrevisionen i en ny beretning.

Fakta
Topledernetværket
Topledernetværket en udløber af det arbejde, som blev udført i Forum for Offentlig Topledelse i midten af 00’erne.
Forum for Offentlig Topledelse blev etableret i et samarbejde mellem Finansministeriet, KL og Danske Regioner.
Deltagerne i netværket er topledere fra ministerier, departementschefer, styrelsesdirektører, kommunaldirektører og regionsdirektører.

“Ministeriet burde ikke have varetaget denne opgave,” skriver Rigsrevisionen, der er kritisk over for de gennemførte pengeoverførsler.

Statsrevisor: Alvorlig sag
Sagen er blandt de mere alvorlige i dette års gennemgang af statens regnskab, som blev offentliggjort forleden. Det siger formand for statsrevisorerne Peder Larsen.

“Det er faktisk en temmelig alvorlig sag, som departementschefen selv har stået i spidsen for,” siger Peder Larsen.

Statsrevisoren mener, at spørgsmålet om moms er centralt i sagen.

“Jeg tror, at man har spekuleret i, at hvis man kørte det over staten, så kunne man slippe for momsen,” siger Peder Larsen.

“Problemet er, at det ikke er et statsligt anliggende det her. Derfor kan man ikke slippe uden om momsen, og derfor har man jo et problem,” siger statsrevisoren.

Han forklarer, at ministeriet overhovedet ikke burde stå for økonomien i en forening, der arrangerer gå hjem-møder og studieture for medlemmerne, der er departementschefer, kommunaldirektører, regionsdirektører og andre topledere i det offentlige.

Gennemgang efter rod
Rigsrevisionen skriver i sin beretning, at foreningen fortsat skylder staten penge for den skatteregning, som Boligministeriets departement betalte for foreningen.

Ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet, der har overtaget den del af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, som var ansvarlig for rodet, er der imidlertid blevet skabt overblik over økonomien siden revisionen blev gennemført, således at der ikke længere udestår ikke nogen regning til Topledernetværket.

Torben Skovgaard Andersen, der er administrationsdirektør i Erhvervs- og Vækstministeriet, forklarer, at ministeriet har gennemgået regnskaberne, efter Rigsrevisionen henvendte sig.

”Gennemgangen har vist, at der er behørig dokumentation for beløbene,” siger Torben Skovgaard Andersen. Han oplyser, at ministeriet efter at have gennemgået regnskabet desuden har fået det gennemgået af et eksternt revisionsfirma, som ligeledes konstaterede, at der er behørig dokumentation.

”Vi har i nær fremtid møde med Rigsrevisionen om sagen, hvor vi vil drøfte vores gennemgang,” siger Torben Skovgaard Andersen.

Formand: Et offentligt netværk
Den nu tidligere departementschef i Boligministeriet, Claes Nilas, er, efter Boligministeriet blev splittet op, blevet kommitteret i Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Claes Nilas er kun delvist enig i kritikken.

”Jeg opfatter det som en kritik af, at den økonomiske administration af det netværk burde have været udskilt klarere i ministeriets regnskab. Og jeg er enig i, at det burde udskilles fra ministeriets regnskab,” siger Claes Nilas.

Desuden peger Claes Nilas på, at netværket blev udskilt som en forening, efter ministeriet selv havde bedt Deloitte om at komme med anbefalinger til den videre drift af netværket.

Han understreger, at arbejdet i Topledernetværket udspringer af Forum for Offentlig topledelse, som var et samarbejde mellem KL, Danske Regioner og Finansministeriet, og at arbejdet har haft et rent offentligt sigte.

”For mig er der ikke tvivl om, at det er et offentligt netværk. Derfor var det også rigtigt, at ministeriet fra begyndelsen administrerede det,” siger Claes Nilas og tilføjer:

”Det skulle så have været gjort teknisk anderledes.”

Claes Nilas mener, at den eneste forskel på Topledernetværket og andre offentlige netværk var, at det fortsatte.

Afviser momstænkning
Claes Nilas afviser fuldstændig, at der har været tænkt i at spare moms ved at administrere netværket gennem ministeriet.

”Det er der intet i. Det kan jeg fuldstændig afvise,” siger Claes Nilas, som peger på, at netop spørgsmålet om moms blev behandlet i anbefalingen fra Deloitte.

Dokumentation

Fra revisionsberetningen
Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter havde administreret regnskabet for foreningen Topledernetværket under departementets almindelige virksomhed i perioden 2011-2015. Den tidligere departementschef var formand for foreningen. Ministeriet burde ikke have varetaget denne opgave.

Rigsrevisionen konstaterede, at der ikke var tilstrækkelig dokumentation for at udbetale ca. 315.000 kr. til foreningen. Udbetalingen er foretaget af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters daværende økonomifunktion den 28. juli 2015. Ifølge en redegørelse fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter dækkede udbetalingen over foreningens oparbejdede egenkapital og årets overskud i 2015.

Erhvervs- og Vækstministeriet er enig i, at der er usikkerhed om udbetalingens rigtighed. Erhvervs- og Vækstministeriet har i juli 2016 oplyst, at ministeriet har besluttet at iværksætte en undersøgelse, der skal kortlægge omfanget af foreningens økonomi i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters regnskab. Erhvervs- og Vækstministeriet vil orientere Rigsrevisionen om resultatet heraf.

Foreningen havde fejlagtigt ikke afregnet moms af foreningens indtægter, hvilket affødte et krav vedrørende skyldig moms fra SKAT. Erhvervs- og Vækstministeriet havde på den baggrund betalt fakturaen på ca. 137.000 kr. til SKAT. Rigsrevisionen vurderer, at foreningen selv burde have afholdt udgiften, hvorfor der udestår et tilbagebetalingskrav mod foreningen.

Erhvervs- og Vækstministeriet har på vegne af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter i maj 2016 fremsendt 2 redegørelser vedrørende administrationen af foreningen. Rigsrevisionen finder ikke, at redegørelserne bringer væsentligt nyt om administrationen af foreningen, usikkerheden om udbetalingens rigtighed eller betalingen af momsfakturaen til SKAT.

Rigsrevisionen finder det ikke tilfredsstillende, at Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har varetaget administrationen af foreningen, og at der er foretaget udbetalinger uden behørig dokumentation. Rigsrevisionen finder endvidere, at der udestår en tilbagebetaling til staten af momsbeløbet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claes Nilas

Direktør, Hjemrejsestyrelsen
cand.jur. (Københavns Uni. 1980)

Peder Larsen

Fhv. formand (SF) for Statsrevisorerne, revisor
merkonom (Aarhus Købmandsskole 1996), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 1989)

0:000:00