Renteinformation uforståelig for boligejere

KORT NYT: Realkreditinstitutterne udsender skriftlig information, når der er renteændringer. Men deres låntagere forstår enten ikke materialet eller interesserer sig ikke.
Renteudviklingen de seneste år har gjort rentetilpasningslån populære. En ny undersøgelse, foretaget af Penge og Pensionpanelet, viser dog, at låntagere af denne type oplever problemer med at forstå eller ikke interessere sig for rentematerialet fra deres realkreditinstitut. Dette er et problem, da en renteændring har indflydelse på privatøkonomien.

"Vores undersøgelse viser, at omkring halvdelen ikke husker eller ikke læser de breve, de modtager, når lånet skal have ny rente. Det er tankevækkende, fordi rentesatsen jo netop har stor betydning for boligejernes privatøkonomi. Penge- og Pensionspanelet vil derfor gå i dialog med realkreditinstitutterne om mulighederne for at skrive mere mundret og gøre brevene mere personlige, så låntagerne fx bedre kan se konsekvenserne for deres egen privatøkonomi," fortæller professor Carsten Tanggaard, Penge- og Pensionspanelets formand.

Penge- og Pensionspanelet har i undersøgelsen set på, hvordan boligejere med rentetilpasningslån oplever den skriftlige information, realkreditinstitutterne udsender, når lånet skal have ny rente. Undersøgelsen bygger på 12 dybdeinterviews og 1001 spørgeskemabesvarelser fra boligejere med rentetilpasningslån.

Interviewundersøgelsen viser bl.a., at en del af de interviewede boligejere oplever, at dele af den skriftlige information er kompleks, informationstung og fyldt med fagudtryk. Samtidig viser spørgeskemaundersøgelsen, at 37 procent ikke ved, hvad en "fastkursaftale" er.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00