S-borgmestre advarer om opbremsning i alment byggeri

BYGGESTOP: De fire S-borgmestre i landets største byer advarer om hamstring af almene boliger i 2016 og en opbremsning i alment byggeri fra 2017. Boligminister Carsten Hansen (S) tager positivt imod forslag om at forlænge lavt kommunalt indskud i nybyggeri.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), er bange for, om byggeriet kan følge med efterspørgslen efter almene boliger, hvis den kommunale finansiering øges som planlagt i 2017. <br>
Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), er bange for, om byggeriet kan følge med efterspørgslen efter almene boliger, hvis den kommunale finansiering øges som planlagt i 2017.
Mads Bang

Det vil have alvorlige konsekvenser for kommunernes mulighed for at bygge billige, almene boliger til almindelige borgere.

Kristian Würtz (S)
Rådmand for teknik og miljø, Aarhus Kommune
Fakta
Aftalen for 2013-2016
Det almene byggeri har over årene være finansieret med forskellig fordeling mellem stat, kommune og beboere. Den samlede anskaffelsessum finansieres sådan:
  • Beboerindskud på 2 pct.
  • Kommunal grundkapital på 10 pct.
  • Realkreditlån på 88 pct. med statslig ydelsesstøtte


Kilde: mbbl.dk

Først et boom. Og så et stop. Sådan ser de næste års byggeri af almene boliger ud, hvis man skal tro borgmestrene fra København, Aarhus, Aalborg og Odense.

De fire største byer i landet har sammen henvendt sig til boligministeren, fordi de frygter, at det almene boligbyggeri vil boome næste år og gå i stå i 2017. Baggrunden er, at den aftale, som har nedsat kommunernes betaling til nye almene boliger i perioden 2013-2016, udløber.

”Det er klart, at udgiftsniveauet er afgørende for, hvor mange almene boliger vi får bygget. Derfor håber jeg, at regeringen vil forlænge aftalen og holde den kommunale medfinansiering nede på 10 procent,” siger Anker Boye (S), borgmester i Odense, i en fælles pressemeddelelse fra de fire borgmestre.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00