V: Færre krav og lavere skat skal sætte gang i udkanten

UDSPIL: Med en ny vækstpakke vil Venstre vise vejen til flere job over hele landet. Vigtigst er lavere skat og færre administrative byrder for erhvervslivet. Udspillet består primært af velkendte forslag.

Næstformand Kristian Jensen, formand Lars Løkke Rasmussen og politisk ordfører Inger Støjberg var fredag i Skive for at fremlægge Venstres udspil "Flere danske job i hele Danmark".
Næstformand Kristian Jensen, formand Lars Løkke Rasmussen og politisk ordfører Inger Støjberg var fredag i Skive for at fremlægge Venstres udspil "Flere danske job i hele Danmark".Foto: Henning Bagger/Scanpix
Lasse LangeKim Rosenkilde

Det er højsæson for at hælde gammel politisk vin over på nye flasker. Torsdag var det Socialdemokraterne, der støvede velkendte forslag af inden for udlændingeområdet og præsenterede dem i en ny indpakning.

Fredag er det så Venstres tur til at minde vælgerne om, hvad partiet tidligere har tænkt og sagt om at skabe mere vækst og flere job - ikke mindst i landdistrikterne.

Repremieren fandt sted i Skive, hvor Venstre præsenterede et nyt vækstudspil med titlen “Flere danske job - i hele Danmark.”

For selv om det går bedre i Danmark, så går det ikke godt nok. I hvert fald ikke ifølge Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, der med udspillet vil sikre, at der kommer mere gang i hjulene.

Det er helt centralt for Venstres politik, at vi får genetableret skattestoppet og tilføjet et byrdestop for erhvervslivet.

Kristian Jensen (V)
Næstformand for Venstre

“Det skal være med til at skabe bedre forhold for virksomhederne, bedre arbejdspladser, skabe mere udvikling, mere vækst, mere velstand,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Reform af erhvervsskat
Vækstudspillet er først og fremmest en sammenskrivning af en række centrale forslag fra Venstres oplæg til en ny landdistriktspolitik fra april og partiets erhvervspolitiske oplæg fra september 2014.

Udspillet indeholder fire hovedpunkter målrettet erhvervslivet.

  • Et generelt skatte- og byrdestop
  • Målrettede lempelser af skatter og afgifter
  • Færre administrative byrder
  • En række målrettede vækstinitiativer

Venstre lægger blandt andet op til en reform af erhvervsbeskatningen, som skal reduceres med 2,5 milliarder kroner i perioden 2016- 2020.

Reformen skal sikre en mere “neutral og symmetrisk beskatning af erhvervsindkomst og investeringer.” Derudover skal reformen forbedre vilkår for erhvervsdrivende fonde.

“Det er helt centralt for Venstres politik, at vi får genetableret skattestoppet og tilføjet et byrdestop for erhvervslivet. Det betyder, at ingen skat eller afgift kan sættes op. Et stop for stigningen i gebyrer, og af en enhver reduktion, vi gennemfører, af erhvervsstøtte går krone til krone til at lette skatter og afgifter for erhvervslivet,” siger Venstres næstformand, Kristian Jensen.

Rygklap til landmænd
Flere konkrete tiltag i udspillet er målrettet de danske yderområder og landdistrikter. Blandt andet ambitionen om at nedsætte et hurtigtarbejdende ministerudvalg, som skal danne grundlag for en samlet strategi om at udflytte flere statslige arbejdspladser.

Herudover skal en liberalisering af planloven være med til at sikre bedre rammer for turismeerhvervet ved kystområderne og detailhandlen i de mellemstore byer.

Og så skal en række miljøkrav til landbruget lempes for at skabe flere arbejdspladser inden for fødevareerhvervet. Ambitioner, som allerede kendes fra 16-punkts-planen i Venstres landbrugs- og fødevarepakke fra november.

“Der er landmænd, der lider, fordi reglerne i Danmark er strammere, end de er i vores nabolande. Det betyder, at arbejdspladser fra landbruget er i fare for at flytte til udlandet,” siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

Fantasiløst og forkert
Venstres vækstpakke får ikke mange positive ord med på vejen fra SF’s formand, Pia Olsen Dyhr. Hun mener, at udspillet vil føre til mere luftforurening, øget klimabelastning øg en ødelæggelse af vandmiljøet.

Hun kalder det fantasiløst og forkert at “klatte pengene væk” i øst og vest på afgiftslettelser.

“Det er langt bedre at bruge pengene på uddannelse af flere faglærte, som industrien skriger efter. Eller en grøn boligjobordning, som vil skabe arbejdspladser her og nu – også i yderområderne,” siger Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Det vil Venstre

  • Indføre skatte- og byrdestop for virksomheder
  • Lette erhvervslivets administrative byrder med 10 pct. inden 2020
  • Genindføre boligjobordningen
  • Afskaffe NOx-afgiften
  • Afsætte 250 mio. kroner årligt til sanering af punktafgifter
  • Afskaffe reklameafgiften
  • Afsætte 2,5 mia. kr. over fem år til en erhvervsskattereform
  • Give bedre rammer for generationsk
  • Lave vækstpakker for luftfart, offshore-industrien og fødevare- og landbrugserhvervet
  • Liberalisere planloven
  • Nedsætte tværministeriel arbejdsgruppe om udflytning af statslige arbejdspladser
  • Gennemføre en række andre ændringer, som skal styrke væksten i hele Danmark

En række af forslagene ra Venstre har været fremlagt ved tidligere lejligheder.

Læs hele Venstres udspil her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00