Debat

V: Kvalificeret arbejdskraft efterlyses

DEBAT: Det er nytteløst at uddanne flere akademikere, når erhvervslivet mangler faglærte. Det mener Thomas Danielsen (V).

Vi prioriterer, at flere unge får en uddannelse, som de kan bruge. Det mener Thomas Danielsen (V).
Vi prioriterer, at flere unge får en uddannelse, som de kan bruge. Det mener Thomas Danielsen (V).Foto: Steen Brogaard
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Danielsen (V)
Ordfører for landdistrikter og øer

Erhvervet efterlyser kvalificeret arbejdskraft – særligt i landdistrikterne. Kvalificeret arbejdskraft er en grundlæggende forudsætning for vækst og udvikling i landdistrikterne. Uden kvalificeret arbejdskraft kan virksomhederne se sig tvunget til at flytte produktionen til lande, hvor den rette arbejdskraft findes.

Vi står i en paradoksal situation, hvor flere og flere unge med en universitetsuddannelse går ledige, samtidig med at virksomheder skriger efter kvalificeret arbejdskraft. Det skal vi gøre op med. Vi skal uddanne færre til ledighed og flere til arbejde. Det, tror jeg, er en logik, alle kan forstå. Og det er en logik, der er vigtig at forstå.

For uden handling risikerer vi at mangle 90.000 faglærte i Danmark i 2030. Samtidig vil vi i 2030 have uddannet 55.000 flere akademikere, end samfundet har brug for. Situationen er til dels et resultat af den tidligere regerings politik. SR-regeringen indførte b.la. en målsætning om, at 25 pct. af alle unge skulle gennemføre en universitetsuddannelse.

Fakta
Fra 26. januar og en måneds tid frem sætter By og boligdebatten fokus på udviklingen i landets udkantsområder.

Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]

Målsætningen blev mere end indfriet, og vi står nu med en stor andel unge, der ikke kan finde arbejde. Unge er blevet uddannet til ledighed. Det er spild af samfundets ressourcer.

Fjern ensidigt fokus
Regeringen har lyttet til erhvervets efterlysning af kvalificeret arbejdskraft. Vi har sat en efterforskning i gang, og vi har fundet frem til løsninger på, hvordan virksomheder skaffer den rette arbejdskraft. Sikring af kvalificeret arbejdskraft står højt på regeringens prioriteringsliste.

Regeringen har lyttet til erhvervets efterlysning af kvalificeret arbejdskraft.

Thomas Danielsen (V)
Ordfører for landdistrikter og øer

Vi har afskaffet den tidligere regerings målsætning og gjort op med det ensidige fokus på gymnasie- og universitetsuddannelserne. For med det ensidige fokus er andre vigtige uddannelser blevet glemt. Vi prioriterer, at flere unge får en uddannelse, som de kan bruge. Vores mål er, at 25 pct. af afgangseleverne fra folkeskolen skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020 og 30 pct. i 2025.

For at give virksomhederne bedre muligheder for at tiltrække elever i landdistrikterne vil vi give mulighed for, at elever, som er i virksomhedspraktik i landdistrikter, kan bo på kostafdelinger med tilskud. Vi ved, at virksomhedspraktik er en vigtig del af mange erhvervsuddannelser. Og vi ved, at virksomhederne har brug for flere erhvervsuddannede.

For at understøtte virksomhederne i landdistrikterne samt de decentrale uddannelsestilbud vil vi lave en bredbåndspulje, der skal forbedre mobil- og bredbåndsdækningen. Manglende digital infrastruktur er en hindring for lokal vækst og smarte digitale løsninger. Vi skal imødekomme de steder, hvor bredbånd er uforholdsmæssigt dyrt.

Bedre sammenhæng mellem universiteterne og erhvervslivet
For at skabe øget innovation og vækst i virksomhederne i landdistrikterne vil vi igangsætte en landdistriktsvækstpilotordning. Den skal give tilskud til, at virksomheder i landdistrikterne kan ansætte en kvalificeret medarbejder i op til to år i forbindelse med innovationsprojekter. Nye idéer skal skabe fornyet vækst og udvikling. Det er der brug for.

Vi skal skabe bedre sammenhæng mellem universiteterne og erhvervslivet. Når vi bruger så mange penge på forskning og uddannelse, er det vigtigt, at pengene er med til at skabe arbejdspladser, vækst og innovation i virksomhederne. De videregående uddannelser skal orienteres mod arbejdsmarkedets behov.

Det er vigtigt, at uddannelsessystemet er med til at fremme en positiv udvikling i alle dele af landet. Det er vigtigt, at virksomheder får den arbejdskraft, de har brug for, så de kan blive i Danmark.

Jeg er glad for, at regeringen er et skridt nærmere at finde den kvalificerede arbejdskraft, som erhvervet efterlyser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00