Vismænd: Uheldig ejendomsværdiskat i boligudspil

VISMANDSRAPPORT: Boligudspillet har mange gode elementer, mener de økonomiske vismænd i ny rapport. De stiller sig dog kritiske over for fastlægningen af ejendomsværdiskatten. 

Overvismand Michael Svarer sætter blandt andet fokus på regeringens boligudspil i ny rapport fra det Økonomiske Råd.
Overvismand Michael Svarer sætter blandt andet fokus på regeringens boligudspil i ny rapport fra det Økonomiske Råd.Foto: Mathias Bojesen/Scanpix
Frederik Tillitz

”Selvom forslaget indeholder mange positive elementer, er det uheldigt, at ejendomsværdiskatten fastlægges på 0,6 procent.”

Sådan siger overvismand Michael Svarer i en pressemeddelelse i forbindelse med en ny rapport fra det Økonomiske Råd og uddyber:

”Det niveau indebærer en fortsat skattebegunstigelse af opsparing i mursten frem for andre mere vækstfremmende investeringer.”

Læs også: Holstein: Timing af nyt boligudspil er elendig

Vismændene, der tirsdag præsenterede rapportens konklusioner, er ellers i store træk tilfredse med boligskat-udspillet, som de overordnet mener indeholder en række gode elementer.

“Fastfrysningen af ejendomsværdiskatten ophæves, og dermed får man gjort op med den markante skævvridning af boligmarkedet, som nominalprincippet har medført. Det er også positivt, at ejendomsvurderingssystemet har fået et hovedeftersyn – og det er positivt, at man fastholder en særskilt beskatning af grundværdierne,” siger Michael Svarer.

Læs også: Ejere af 700.000 boliger skal have penge tilbage

Regeringen præsenterede i begyndelsen af oktober regeringens boligudspil, der blandt andet indeholder lavere boligskattesatser, permanent skatterabat og en automatisk tilbagebetaling.

overblikket over boligskatte-udspillet her:

2025-planen tæt på budgetgrænse
Vismandsrapporten stiller i rapporten også skarpt på hele 2025-planen. Vismændene konkluderer, at planen fokuserer på produktivitet, men at der samtidig bliver brugt rigeligt med penge.

“På kort sigt risikerer en gennemførelse af 2025-planen at føre til, at de offentlige finanser kommer tæt på grænsen i budgetloven. Det øger risikoen for, at der opstår behov for stramninger af finanspolitikken, hvis forudsætningerne i planen skrider,” siger Michael Svarer og fortsætter:

“2025-planen styrker de offentlige finanser i hængekøje-årene. Men planen bygger på en række usikre forudsætninger, blandt andet om størrelsen af effekten af lavere skat og SU. Derfor er det fornuftigt at vente med at bruge af råderummet, før der er sikkerhed for, at de forventede effekter realiseres.”

Større ulighed i Danmark
Vismandsrapporten sætter også fokus på ulighed i Danmark og konkluderer, at den over de seneste 20 til 25 år er steget.

”Der er ikke en enkelt forklaring på den stigende ulighed. Men en del af den stigende ulighed skyldes, at kapitalindkomsterne er steget, og de tilfalder i høj grad de rigeste,” siger Michael Svarer.

Nogle af de andre faktorer, der har gjort uligheden større, er, at arbejdsindkomsterne er blevet mere ulige fordelt, og at overførselssystemet i dag bidrager mindre til at reducere uligheden.

Ifølge vismændene har en række skattereformer igennem de seneste 20 år øget uligheden.

Derudover konkluderer vismandsrapporten, at den danske finanspolitik er overholdbar på lang sigt, og at svage danske investeringer afspejler lav produktivitet. Læs hele rapporten her:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00