Danmarks grønne skattetryk falder

AFGIFTER: Statskassens indtægter fra grønne afgifter udgør en mindre del af BNP, end de gjorde for ti år siden. Til gengæld fylder energiafgifterne stadig mere, og det skader dansk erhvervsliv, lyder det fra Dansk Industri.
Indtægterne fra grønne afgifter er blevet relativt mindre de sidste ti år. Det viser tal fra Skatteministeriet.
Indtægterne fra grønne afgifter er blevet relativt mindre de sidste ti år. Det viser tal fra Skatteministeriet.
Michael Hjøllund

Energiomkostningerne fylder mere og mere af de danske virksomheders omkostninger. Det er særdeles udfordrende især for de meget energiforbrugende virksomheder

Troels Ranis
Energi- og klimapolitisk chef i Dansk Industri
Fakta

Formålet med grønne afgifter er at påvirke virksomhedernes og forbrugernes beslutninger, så de tager mere hensyn til miljøet. Den grønne afgift svarer ideelt set til de miljøomkostninger, der er forbundet med at fremstille og forbruge varer.

Hvorvidt en afgift er grøn, afhænger af, om afgiften virker miljøforbedrende. En afgift defineres som grøn, hvis den medfører adfærdsændringer, der bidrager til et bedre miljø.

De grønne afgifter er inddelt i tre kategorier: Energiafgifter, transportafgifter og miljøafgifter.


Kilde: Skatteministeriet

De grønne afgifter fylder mindre i statskassen. Danmarks indtægter fra grønne afgifter er de sidste ti år faldet målt i forhold til landets BNP.

Hvor afgifterne i 1999 udgjorde fem procent af BNP, har tallet ligget et procentpoint lavere de sidste år. Det viser tal fra Skatteministeriet, der forventer, at det grønne skattetryk lander på fire procent i 2013.

Den udvikling er et udtryk for en grundlæggende ændring i Danmarks grønne skatteprofil. Sådan lyder det fra Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00