DF er Danmarks mest repræsentative parti

UDDANNELSE: Partiernes nye folketingsgrupper er endnu mere domineret af akademikere end tidligere. Kun Dansk Folkeparti afspejler tilnærmelsesvis befolkningens uddannelsesmæssige sammensætning.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thuelsen Dahl er en af partiets ikke alt for mange akademikere. Tidligere formand Pia Kjærsgaard har gået på købmandsskole og arbejdet som social- og sundhedshjælper, mens gruppeformand Peter Skaarup (th.) angiver gymnasieårene på Århus Katedralskole som sin uddannelse.
Dansk Folkepartis formand Kristian Thuelsen Dahl er en af partiets ikke alt for mange akademikere. Tidligere formand Pia Kjærsgaard har gået på købmandsskole og arbejdet som social- og sundhedshjælper, mens gruppeformand Peter Skaarup (th.) angiver gymnasieårene på Århus Katedralskole som sin uddannelse.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Kim Rosenkilde

Det altdominerende 'akademikerparti' overtog endnu et par stole i Folketinget ved valget i sidste uge.

I det ny-sammensatte folketing har over 60 procent en baggrund som studerende på en lang videregående uddannelse.

Det er en stigning siden folketingsvalget i 2011, hvor medlemmer med en baggrund som akademiker udgjorde 57 procent.

Dermed fortsætter tendensen med stadig flere djøf'ere, cand.mag'er og cand.merc'er i partiernes folketingsgrupper. Det viser en opgørelse, Altinget har lavet over de netop valgte folketingsmedlemmers uddannelse.

Fakta
Sådan er kategorierne defineret

I kategorien "Lang videregående uddannelse" finder man folketingspolitikere, der har gennemført eller er påbegyndt en akademisk uddannelse på universitetet af en varighed på over fem år. Det er eksempelvis den store gruppe af cand.scient.pol.er.

Kategorien "Mellemlang videregående uddannelse" dækker over de folketingspolitikere, der har gennemført eller er påbegyndt en uddannelse, der varer mellem tre og fire og et halvt år. Lærere og sygeplejersker falder eksempelvis under denne kategori.

"Faglært"-kategorien samler de folketingspolitikere, der har en erhvervsfaglig og håndværksmæssig baggrund som faglærte arbejdere. Tømrere og elektrikere er nogle af dem, der gemmer sig bag titlen.

Under kategorien "Ufaglært" er de folketingspolitikere placeret, der ikke har anden form for uddannelse eller faglige kvalifikationer end den almene skolegang i folkeskolen.

I kategorien "Andet" falder de folketingspolitikere, der ikke passer under de andre kategorier.

Kun ét parti adskiller sig markant fra de øvrige med en folketingsgruppe, der har en betydeligt bredere uddannelsesmæssig sammensætning.

Det er Dansk Folkeparti, der som det eneste parti er domineret af faglærte, mens der er næsten samme antal politikere med en universitetsuddannelse som med en mellemlang uddannelse.

Jeg oplever i høj grad på vores gruppemøder, at vores medlemmer har en bred base at tale ud fra.

Søren Espersen (DF)
Næstformand

Den sammensætning sætter partiets næstformand, Søren Espersen, pris på. Men han understreger i samme ombæring, at han ikke mener, at uddannelsesbaggrund er afgørende for den politik, Dansk Folkeparti fører.

”En ulempe kan det aldrig være, for det er godt at få forskellige input. Men jeg har aldrig ment, at det med uddannelse betyder noget særligt. Man går ind i det her projekt ud fra en grundholdning og et sindelag, og så betyder resten mindre,” siger Søren Espersen.

Flest faglærte
Det er da også Dansk Folkeparti, der bedst afspejler den danske befolkning, hvis man udelukkende ser på uddannelse. I Dansk Folkepartis nye store folketingsgruppe udgør faglærte en tredjedel, mens blot hver fjerde har en akademisk baggrund.

Og det med en udvidet definition, hvor alene det at have studeret på et universitet eller tilsvarende tæller med.

Tilsvarende er politikere med en mellemlang uddannelse kun svagt overrepræsenteret i Dansk Folkeparti. De ufaglærte er den eneste gruppe, som også her er kraftigt underrepræsenteret.

”Jeg oplever i høj grad på vores gruppemøder, at vores medlemmer har en bred base at tale ud fra. Men ellers taler vi jo også med borgere i mange forskellige situationer og sammenhænge, og jeg synes, at vi er åbne over for det, de kommer med,” siger Søren Espersen.

Ud over Dansk Folkeparti er det kun hos Enhedslisten og Socialdemokraterne, man finder ufaglærte i folketingsgruppen. Og selv om Socialdemokraterne er Danmarks største parti, har kun to af partiets medlemmer en baggrund som ufaglært.

Cand.politiker
I modsætning til Dansk Folkeparti er både De Radikales og SF's nye folketingsgruppe totalt domineret af akademikere.

Hos Radikale er fem ud af otte cand.scient.pol. af uddannelse, en er økonom og en teolog. Hertil kommer Marianne Jelved, som oprindeligt er uddannet lærer, men har en overbygning som cand.pæd. i dansk.

Hos akademikerne i såvel Socialdemokraterne og Venstre er titler som cand.scient.pol., cand.oecon. eller cand.jur. blandt de mest udbredte.

Og var det ikke for tømrer og fagforeningsmanden Karsten Hønge fra Fyn, ville også SF have været et rent akademikerparti.

Det ville have gjort en forskel, mener Karsten Hønge. Han tillægger uddannelse og erhvervserfaring væsentlig betydning i forhold til, hvilke emner der påkalder sig politisk opmærksomhed.

”Det spiller en rolle i forhold til, hvad det er for nogle ting, man synes, der er vigtige. Og så spiller det også en rolle i forhold til, hvordan man taler og udtrykker sig,” siger Karsten Hønge.

Arbejdere ligeglade med spin og strategi
Han understreger dog samtidig, at der ikke er en en-til-en sammenhæng mellem det at have en lang uddannelse og så at tale på en bestemt måde og tillægge visse problemstillinger en særlig betydning.

”Men i det samlede billede er der et mønster. Og det handler ikke kun om, hvilke emner man synes er vigtige. Det er også et spørgsmål om, hvilke dele af politikken, man finder væsentlige,” siger Karsten Hønge.

Han peger på, at rigtig mange politikere og kommentatorer er meget optagede af den politiske proces og livet på Christiansborg. Vælgerne er ifølge ham betydeligt mindre interesserede i de ting, og det gælder i udpræget grad for arbejdervælgerne.

Også hos Liberal Alliance finder man med undtagelse af den landmand-uddannede Leif Mikkelsen og tidligere journalist Ole Birk Olesen udelukkende akademikere.

Dog med den lille sløjfe at Joachim B. Olsen kun tæller med som sådan på baggrund af et ikke afsluttet historie-studie ved University of Idaho.

Spredningen er noget større hos Folketingets yngste parti, Alternativet. Her er fordelingen omkring fifty-fifty mellem personer med en lang videregående uddannelse og en mellemlang videregående uddannelse.

Ingen landmænd tilbage hos Venstre
Med omkring totredjedele akademikere i folketingsgruppen adskiller Venstre sig ikke synderligt fra hverken Socialdemokraterne eller Enhedslisten.

Til gengæld har stort set alle ikke-akademikere i Venstres folketingsgruppe en mellemlang videregående uddannelse. Eneste undtagelser er partiets næstformand Kristian Jensen og landdistriktsordfører Thomas Danielsen, der begge er bankuddannede.

”Jeg mener hverken, at min baggrund giver mig en særlig fordel eller ulempe i forhold til de af mine kollegaer, som har en akademisk uddannelse. Vælgerne har sammensat Venstres folketingsgruppe ud fra, hvad de ønsker, så selvfølgelig kan vi repræsentere dem, der har stemt på os,” siger Kristian Jensen.

Ufaglærte har regeringspartiet ingen af. Og måske endnu mere iøjnefaldende er der heller ingen rigtige landmænd tilbage til at repræsentere det gamle bondeparti på Christiansborg.

Men det er mere en tilfældig end en skelsættende historisk kendsgerning,vurderer partiets næstformand. Han mener i hvert fald, at partiets politik har mindst lige så meget fokus på landbrugs- og fødevaresektoren som altid.

Man behøver ikke være uddannet landmand for at kende erhvervets problemer og vilkår, siger Kristian Jensen.

”Vi er jo mange, der er vokset op med halbal og køer i baghaven.”

Dokumentation

Uddannelsesniveau

Hele Folketinget ift. befolkningen

 

Lang*

Mellemlang Faglært Ufaglært Andet
FV 15 62 pct. 18 pct. 11 pct. 3 pct. 6 pct.
FV 11 57 pct. 20 pct. 9 pct.  5 pct. 9 pct.
Befolkning +20** 10 pct. 14 pct. 35 pct. 24 pct. 17 pct.


* Lang = Længere videregående uddannelse
** Opgørelsen af befolkningens uddannelsesniveau stammer fra 2011. Baseret på færdiggjort uddannelse.

Partierne

DF Lang Mellemlang Faglært Ufaglært Andet
FV 15 24 pct. 22 pct. 32 pct. 5 pct. 16 pct.

 

Venstre Lang  Mellemlang Faglært Ufaglært Andet
FV 15 68 pct. 26 pct. 6 pct. 0 0

 

Konservative Lang Mellemlang Faglært Ufaglært Andet
FV 15 83 pct. 17 pct. 0 0 0

 

LA Lang  Mellemlang Faglært Ufaglært Andet
FV 15 84 pct. 8 pct. 8 pct. 0 0

 

Radikale Lang Mellemlang Faglært Ufaglært Andet
FV 15 100 pct. 0 0 0 0

 

Soc.dem. Lang Mellemlang Faglært Ufaglært Andet
FV 15 68 pct. 15 pct.  6 pct. 5 pct. 6 pct.

 

SF Lang  Mellemlang Faglært Ufaglært Andet
FV 15 86 pct. 0 14 pct. 0 0

 

Enhedslisten Lang  Mellemlang Faglært Ufaglært Andet
FV 15 64 pct. 8 pct. 14 pct. 14 pct. 0

 

Alternativet Lang Mellemlang Faglært Ufaglært Andet
FV 15 56 pct. 44 pct. 0 0 0

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

0:000:00