Fra Lille Lars i Græsted til Store Lars på Marienborg

ANALYSE: Valgudskrivelsen som en særlig retorisk genre blev fornyet af Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valg foran Marienborg.
Statsministeren valgte udsædvanligt at udskrive valg fra Marienborg.
Statsministeren valgte udsædvanligt at udskrive valg fra Marienborg. Foto: Casper Andersen/Altinget.dk

Samtidig placerer talen ham i en position, som kan være ganske bekvem. En gammel retorisk sandhed siger nemlig, at den der taler for forandring, er den, som har den største bevisbyrde.

Peter Palshøj
Rhetor
Fakta

Fakta om Peter Koch Palshøj
Peter Koch Palshøj er Master of Rhetoric and Communication og partner i Rhetor - Rådgivende retorikere.

I en årrække arbejdede han for de socialdemokratiske partier og fagbevægelsen i Norden.

Siden 2007 har Peter Koch Palshøj arbejdet med budskabsudvikling, argumentation og taleskrivning for en række ledere, virksomheder og organisationer.

Af Peter Koch Palshøj
Partner i Rhetor

Lars Løkke Rasmussen gjorde valgudskrivelsen til en bemærkelsesværdig retorisk situation. Alvoren i det kommende folketingsvalg blev understreget med Lars Løkke Rasmussen i fokus som statsmanden, der kan bringe danskerne sikkert gennem den globale krise. Med talen fremstillede Lars Løkke Rasmussen også valgudskrivelsen som sit eget valg.

Scenen for valgudskrivelsen var utraditionel. En talerstol var stillet op uden for Marienborg. Her fra udskrev Lars Løkke Rasmussen det kommende folketingsvalg, uden at journalisterne havde mulighed for at stille spørgsmål.

Lars Løkke Rasmussen trådte frem i mørkeblåt jakkesæt, hvid skjorte og afdæmpet blåt slips. Alvoren er tydelig, da han indleder talen med klar røst og alvorlig mine.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00