R stormer frem i storbyerne

NYHED: Det Radikale Venstre stormer frem i ny prognose for det kommende kommunalvalg. Især de store byer oplever R-fremgang, hvor København, Frederiksberg, Århus og Herning alle ligger på den radikale top-femliste. Marianne Jelved er ikke overrasket.
Gitte MadsenMikael Børsting

De Radikale tiltrækker mange unge og veluddannede vælgere. Dem er der mange af i byerne, og desuden er partiet jo garant for den moderne og tolerante livsstil, og det giver altså også stemmer i byerne

Søren Risbjerg Thomsen
Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet
Fakta
Mandatprognose for Århus Kommune (mandater fra 2001 i parentes):

S: 9 (11)
R: 3 (2)
K: 3 (2)
SF: 4 (3)
DF: 1 (1)
V: 10 (11)
EL: 1 (1)
I alt 11 (11)

Kilde: Risbjerg for Altinget.dk, 31/8-05
Meget tyder på, at De Radikale gentager succesen fra folketingsvalget ved efterårets kommunalvalg den 15. november. Ifølge en prognose, som professor Søren Risbjerg Thomsen har lavet for Altinget, er der dømt radikal fremgang i samtlige kommuner, hvor partiet stiller op.

På landsplan betyder det en stigning på 2,8 procentpoint. Partiet går fra 3,9 procent af stemmerne i 2001 til 6,7 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Til sammenligning fik partiet en fremgang på fire procentpoint ved folketingsvalget i februar og nåede dermed op på 9,2 procent af stemmerne.

Selv om den kommunale fremgang ikke bliver nær så stor, så er tilslutningen til Det Radikale Venstre langt over ti procent i København, Århus og på Frederiksberg.

Frederiksberg topper
Den største stigning i procentpoint er på Frederiksberg, hvor partiet går fra 6,9 procent af stemmerne til 12,1. Men også den store nabokommune kan prale af stor fremgang. 13,2 procent af københavnerne er nemlig klar til at sætte krydset ved liste B - i 2001 var det blot 8,5 procent.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00