Debat

Reformér sundhedssektoren!

Koncentrat af lederen "Den syge sektor" i Jyllands-Posten 29/4 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
»NÅR FORSLAGET kommer fra den lægelige verden i kor, skal det på den politiske dagsorden,« erklærer formanden for amternes sundhedsudvalg, Bent Hansen, og han tilføjer, at forslaget ser yderst fornuftigt ud og sikrer, at de rette patienter får den rette behandling.

Det drejer sig om et forslag fra lægeforeningens kvalitetsudvalg om at nedlægge samtlige åbne skadestuer og øge og effektivisere ekspeditionen af telefoniske henvendelser. Foreningerne af yngre læger, praktiserende læger og speciallæger bebuder, at de bakker forslaget op, når det i dag skal behandles på lægeforeningens årsmøde. Ethvert forslag, som kan sikre en effektiv behandling af patienterne og genskabe en generel fornemmelse af, at befolkningen kan få hjælp, når der er brug for den, må naturligvis nyde fremme.

Inden vi alle sammen falder helt hen i begejstring, er der imidlertid grund til at standse op og gøre nogle yderligere overvejelser - ganske som medicinaldirektør Jens Kristian Gøttrik gør. Han henviser til, at Sundhedsstyrelsen netop er gået i gang med en større analyse af det akutte område i sundhedssektoren, og resultatet af denne analyse vil han gerne se, inden han tager stilling til det aktuelle forslag.

Det er meget fornuftigt, for der har gennem de senere årtier været gennemført for mange hovsaløsninger i sundhedssektoren.

Den umiddelbare begrundelse for at nedlægge de åbne skadestuer virker ikke overbevisende. Det anføres, at henvendelser med mange småskavanker går ud over behandlingen af akutte patienter med for eksempel hjerneblødning, og det anføres endvidere, at en forstuvet fod med fordel kan behandles af en praktiserende læge.

Det turde ikke være vanskeligt at lade en patient med en forstuvet fod vente, når der kommer en patient med hjertestop. Det turde heller ikke indebære uoverstigelige vanskeligheder at lade en sygeplejerske besigtige patienternes skader straks ved ankomsten og foretage den første vurdering af, hvor påtrængende en øjeblikkelig behandling er. (...)

At der er alvorlige strukturelle problemer i hele sundhedsvæsenet er imidlertid uomtvisteligt, men hvis man leder efter en enkelt årsag, vil man lede forgæves.(...)

Disse situationer forekommer, og hver gang er de med til at undergrave den generelle opfattelse af, at samfundet står klar til at hjælpe os, når vi er kommet i nød.

Denne generelle utryghed afhjælpes vel næppe ved at gennemføre et enkelt forslag om at nedlægge de åbne skadestuer og åbne nogle flere telefonlinjer.

Der er så mange enkeltproblemer i sundhedssektoren, at der burde nedsættes et kompetent politisk og fagligt udvalg til at undersøge hele sundhedssektoren med henblik på en gennemgribende modernisering. Den kommende kommunalreform kunne være en passende anledning. Målet må være at genskabe en sundhedssektor, der fungerer overalt, og som ikke producerer byger af enkelthistorier om svigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00