S-medlemmer: Derfor genvandt Thorning ikke regeringsmagten

VOXPOP: Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mener, at SF og kritiske tidligere S-formænd bærer en stor del af ansvaret for, at hun ikke blev genvalgt som statsminister ved valget i 2015. Men hvad mener baglandet i Socialdemokratiet? Altinget har spurgt.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Lise-Lotte Skjoldan

Med DR's aktuelle tv-program Statsministrene, hvor i alt fem statsministre fra Poul Schlüter til Lars Løkke Rasmussen deltager, er Helle Thorning-Schmidts korte regeringstid blevet taget op til debat igen.

Helle Thorning-Schmidt har brugt tv-programmet til at komme med sit bud på, hvorfor den socialdemokratisk ledede regering, der kom til magten i 2011, ikke blev genvalgt ved folketingsvalget i 2015. Ifølge Helle Thorning-Schmidt selv var det regeringsdebutanterne SF, der havde ansvaret for mange af de udfordringer, regeringen skulle stå i gennem.

Også de tidligere S-formænd Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft har Helle Thorning-Schmidt været ude med riven efter. Begge var efter Thornings mening lidt for højlydt kritiske i hendes regeringstid.

"Det kan også være, vi var blevet valgt igen, hvis vi i løbet af de år, jeg var statsminister, havde haft lidt mindre intern debat. Det gjaldt blandt andet tidligere formænd, som jo havde rigtig mange holdninger til tingene. Der tror jeg, det havde været bedre – ikke bare nemmere for mig – men også bedre for partiet, hvis de, i hvert fald nogle gange, havde holdt lidt igen med nogle af de meget stærke holdninger, de havde," sagde Helle Thorning-Schmidt til DR.

Men det er ikke alle, der er enige med Helle Thorning-Schmidt om, at det er SF og de tidligere S-formænd, der har skylden for, at Thorning-regeringen ikke blev genvalgt.

Altinget har på Socialdemokratiets kongres spurgt baglandet om, hvad Helle Thorning-Schmidt skulle have gjort anderledes for at kunne genvinde regeringsmagten.

 

Trygve Ringstad Funder, Aalborg Øst
"Vi skulle have sagt nej til at gå i regering med Margrethe Vestager på de betingelser, der var dengang. Vi kom til at gå på kompromis med os selv for at gå i regering med Radikale på et tidspunkt, hvor partiet havde bundet sig til et dagpengeforlig med den borgerlige fløj. Det kunne vi ikke leve med i Socialdemokratiet i sidste ende. Dagpengereformen havde langt større negative konsekvenser, end man havde beregnet. Jeg tror, det havde været bedre at gå i opposition og satse på, at en borgerlig regering ville knække."

 

Jens Georg Bagge, medlem af hovedbestyrelsen
"Den tidligere regering skulle have stukket en finger i jorden i forhold til salget af Dong. Helle Thorning burde have lyttet til de mange gode råd, der trods alt blev givet. Også fra Poul Nyrup, selvom det irriterede hende. Sagen omkring Dong var en af de største udfordringer, som gav utroligt mange diskussioner. Sådan en sag skal man holde sig væk fra. Jeg tror til gengæld ikke, at Mette Frederiksen vil gøre det samme, hvis hun bliver valgt som statsminister, så den sag bliver nok ikke gentaget."

 

Nanny Bisp, Gladsaxe
"Mette Frederiksen er jo en helt anden type end Thorning. Mette Frederiksen er meget mere en arbejder og meget mere en Anker Jørgensen-type. Det var Thorning ikke. Thorning appellerede ikke til den almindelige arbejder. Hun var utroligt dygtig, men den måde, hun gjorde det på, appellerede mere til Strandvejen. Hun havde ikke så meget styrke i baglandet, fordi mange sagde, at de ikke kunne se forskel på Venstre og Socialdemokratiet. Jeg tror, hendes rådgivere skulle have rådgivet hende bedre."

 

Tage P. Olsen, Ikast-Brande
"Efter min opfattelse gik Socialdemokratiet simpelthen for langt væk fra vores idegrundlag og vores tænkning om, hvordan samfundet skal udvikle sig. På velfærdsområdet accepterede Socialdemokratiet nogle forringelser, fordi Radikale stod fast på deres indgåede forlig. Regeringsmagten blev købt for dyrt, og hvis det var prisen, så havde jeg hellere set, at vi havde sagt nej til at gå i regering."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00