Sådan vandrer vælgerne

VÆLGERVANDRING: Enhedslisten kaprer stemmer fra Socialdemokraterne, mens Venstre taber vælgere til sofaen. Se her, hvordan vælgerne har vandret mellem partierne siden valget.

Partiernes tilslutning er meget stabile, men under overfladen er der stor vælgerudskiftning: Hver fjerde vælger vil ændre sin stemme fra valget.
Partiernes tilslutning er meget stabile, men under overfladen er der stor vælgerudskiftning: Hver fjerde vælger vil ændre sin stemme fra valget.Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
Morten Øyen

Strategisk har det vigtige været at trække luften ud af emnet, så Socialdemokraternes vælgere ikke straffer partiet og går til blå blok. Så kan man godt leve med, at man taber lidt til sine støttepartier

Kasper Møller Hansen
Valgforsker, Københavns Universitet og Altinget

Socialdemokraterne har fået sat en prop i vælgerflugten til Dansk Folkeparti og blå blok, men afgiver til gengæld vælgere til de øvrige partier i rød blok. Imens går skuffede Venstre-vælgere til sofaen i stedet for til andre partier.

Fakta
Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.
Analysens tabeller kan ses nederst på siden og må kun gengives efter aftale med Altinget.

Tabellerne skal læses lodret
Netto-vandringer mellem to partier beregnes som, hvor mange vælgere, der går fra det ene parti til det andet, minus hvor mange der går den modsatte vej. Vandringerne er justerede, så de passer både med valgresultatet i 2015 og med Altingets gennemsnit for hvert kvartal.
Der er endvidere taget højde for forekomst af førstegangsvælgere, sidstegangsvælgere og sofavælgere. Der antages uændret valgdeltagelse.
0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på 4.100 stemmer.

Det viser en ny analyse af vælgervandringerne, siden Lars Løkke Rasmussen (V) blev statsminister i 2015 og frem til årsskiftet.

Analysen er lavet på baggrund af mere end 12.000 interviews fra Gallup af valgforsker Kasper Møller Hansen for Altinget.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00