Spindoktorernes valgkamp

ANALYSE: Mens toppolitikerne fra V, DF og SF har stærke rådgivere ved deres side, kan den konservative rådgiverstab vise sig for svag til en hård valgkamp. Læs Altingets vurdering af partiernes rådgivere.
Statsministeriets pressechef Mikael Børsting er en af de vigtigste spindoktorer på Borgen. "Særlige rådgivere", pressechefer og spindoktorer har stor betydning for valgets udfald, men der er afgørende forskel på deres kvalifikationer.
Statsministeriets pressechef Mikael Børsting er en af de vigtigste spindoktorer på Borgen. "Særlige rådgivere", pressechefer og spindoktorer har stor betydning for valgets udfald, men der er afgørende forskel på deres kvalifikationer.
Erik Holstein
Foto: Altinget.dk

De spiller en stadig større rolle, og der bliver stadig flere af dem. Spindoktorer, politiske rådgivere og pressechefer kan få en afgørende indflydelse, når valgkampen spidses til, og taktiske beslutninger skal tages på uhyggelig kort tid. Men der er stor forskel på, hvor stærkt de forskellige partier er besat på rådgiversiden.

Venstre
Venstre lynindkaldte i foråret Mikkel Faurholdt som pressechef, en post han bestred indtil 2005. Faurholdt spiller sammen med Statsministeriets pressechef Mikael Børsting, der er Lars Løkke Rasmussens nærmeste rådgiver.

Begge har et solidt politisk overblik og gode pressekontakter. Faurholdts styrke er mest det taktiske, mens Børsting er en god strateg. Men Børsting er ikke altid i stand til at få Løkke til at "levere varen" til medierne.

Vurdering: Makkerparret Børsting og Faurholdt stiller Venstre godt.

De Konservative
I 2007 havde Konservative den stærkeste spin-enhed, men siden da er mange rutinerede toprådgivere forsvundet. Den vigtigste spiller er nu pressechef Troels Krog, der har været særlig rådgiver for Lars Barfoed.

Selvom han formelt har skiftet funktion, vil Troels Krog stadig være den medarbejder, der er tættest på Barfoed. Krog har løst sine hidtidige opgaver fint, men han er avanceret i kraft af Barfoeds opstigen og mangler endnu ilddåben.

Ved sin side har han lederen af partiets økonomisk politiske afdeling, Henrik Hilleberg. Derudover er der Lene Espersens rådgiver, Rikke Egelund, og Barfoeds nye rådgiver, Benedicte Strøm, men ingen af dem ventes at spille nogen afgørende rolle i valgkampen.

Vurdering: K mangler erfarne toprådgivere og står sårbart i valgkampen.

Socialdemokraterne
Thornings spindoktor, Noa Redington, vil ikke vinde en popularitetskonkurrence blandt politiske journalister, der betegner ham som "arrogant" og "en mand med et attitudeproblem". Men Redingtons rådgivning af Thorning vurderes som ret stringent.

Vigtigere endnu er lederen af partiets analysesektion, Bjarne Fog Corydon, der var en afgørende aktør i den strategiske alliance med SF. Derudover har S en udmærket pressechef i Sten Kristensen samt pressemedarbejder John Iversen, men de er ikke på samme måde med i indercirklen.

Vurdering: Corydon og Redington fungerer godt internt, men har ikke samme eksterne gennemslagskraft.

SF
Pressechef Claus Perregaard var Søvndals første spindoktor, og Perregaard har spillet en vigtig rolle i ændringen af SF's værdipolitik.

Han har normalt en sikker hånd mediemæssigt, og det samme har Søvndals nye rådgiver Thomas Sæhl, men de har været knap så gode til at tackle partiets modgang. En tredje central spiller er partiets næstformand, Thor Möger Pedersen, der især varetager det strategiske niveau og kontakten til S.

Vurdering: SF's spinhold er stærkt og har både den nødvendige erfaring og analysekraft.

Radikale
Siden starten af 2008 har Henrik Kjerrumgaard været pressechef hos Radikale Venstre. Han er med i strategiske overvejelser og har mange baggrundssamtaler med journalister.

Derudover har partiet Andreas Bang Hemmeth til at stå for dag-til-dag-pressehåndteringen.

Vurdering: Radikale har et rådgiverhold lidt over middel.

Dansk Folkeparti
Her er der tale om en enmandshær - men en slagkraftig en af slagsen. Dansk Folkepartis pressechef, Søren Søndergaard, har med sine skarpe analyser og ligefremme bulldozerstil slået fint igennem blandt de politiske journalister, selvom kun få af dem sympatiserer med DF.

Søndergaard har vundet troværdighed, fordi han åbent erkender DF's fejltagelser. Skulle han gå ned med en influenza, kan partiet trække på udenrigsordfører Søren Espersen, der er tidligere pressechef.

Vurdering: Bemandingen er smal, men Søndergaard sikrer DF en effektiv medierådgivning.

Liberal Alliance
I sidste valgkamp foregik der farverige magtkampe mellem det daværende Ny Alliances spindoktorer. I 2011 har Anders Samuelsen og Liberal Alliance simpelthen fravalgt de politiske rådgivere. LA nøjes med Amalie Lyhne, der er en helt traditionel pressechef.

Vurdering: Med mange urutinerede folketingskandidater er det risikabelt, at LA har droppet rådgiverne.

Enhedslisten
Siden sidste valg har Enhedslisten professionaliseret sin tilgang til medier og politik, og partiet er endda begyndt at benytte fokusgrupper. Pressemedarbejder Pelle Dragsted er en del af den udvikling, og han har været med til at kortlægge Enhedslistens vælgerpotentiale.

Dragsted fungerer fint i forhold til Christiansborg-journalisterne, hvor han skal løfte den svære opgave at skabe interesse for det lille yderpartis politik.

Vurdering: De begrænsede ressourcer taget i betragtning har Enhedslisten en udmærket rådgiverdækning.

*Ministrenes spindoktorer, de "særlige rådgivere", fratræder, så snart valget udskrives. Men de mest centrale hyres i stedet af de relevante partier under valgkampen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikael Børsting

Founding partner, Ulveman & Børsting
journalist (SDU. 2003)

Mikkel Rosenstand Faurholdt

Direktør, Faurholdt Kommunikation
journalist (DJH, 1994), Board-uddannelsen (2016)

Troels Krog

Fhv. chef for politik og presse, Ase
civiløkonom (CBS 2001)

0:000:00