Analyse af 
Erik Holstein

Thorning og Mette F. topper i ministermåling

MENINGSMÅLING: Mens de radikale ministre toppede i første del af regeringsperioden, er otte ud af de ni mest populære ministre nu socialdemokrater. Kun den radikale udenrigsminister Martin Lidegaard er med i toppen, mens partiets nye leder Morten Østergaard ligger under middel.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt ved en af sine mange regeringsrokader, denne gang efter SF's exit. Den nye ministermåling illustrerer, at styrkeforholdet mellem socialdemokrater og radikale er ændret i regeringen.<br>
Statsminister Helle Thorning-Schmidt ved en af sine mange regeringsrokader, denne gang efter SF's exit. Den nye ministermåling illustrerer, at styrkeforholdet mellem socialdemokrater og radikale er ændret i regeringen.
Foto: Hasse Ferrold
Erik Holstein

Styrkeforholdet er vendt op og ned i regeringen det sidste halve år.
Siden den stærke og dominerende radikale leder Margrethe Vestager forlod regeringen til fordel for et attraktivt job i Bruxelles, er hendes parti kommet i defensiven. Ikke alene har den socialdemokratiske regeringspartner fået langt bedre greb om politikken. S står ligeledes stærkere i meningsmålingerne, mens R har høstet de dårligste målinger siden valget i 2011.

Nu viser en ny måling af ministrenes popularitet - udført af Norstat for Altinget - tilmed, at de socialdemokratiske ministre langt overgår de radikale, når vælgerne skal bedømme dem. Det er en ganske ny tendens. I undersøgelsen er et repræsentativt udsnit af vælgerne blevet bedt om at give karakterer fra 0 til 10, og Socialdemokraterne kan glæde sig over, at dronningen og kronprinsessen ligefrem kommer ud som nummer 1 og 2.

Det skal bemærkes, at vælgerne aldrig er særlig generøse ved den slags karaktergivninger, så en karakter lige under middelkarakteren 5 må stadig siges at være godkendt.                                                              

1. plads
Mette FrederiksenJustitsminister Mette Frederiksen (S)
Karakter: 5,6 (Ved ikke: 19 pct.)

Kronprinsessen har igennem hele regeringsperioden været blandt de mest populære ministre: ganske godt gået i betragtning af de uriasposter, hun har fået tildelt. Først som beskæftigelsesminister og nu i det justitsministerium, som hun stærkt mod sin vilje blev forflyttet til.
Mette Frederiksen har holdt en konsekvent linje i terrorsagen med mottoet "Vi viger ikke en tomme" som det gennemgående tema. Hun er normalt ikke en retspolitisk strammer, men når det kommer til et område som terror, kører hun en "no bullshit"-stil. 

Fakta
Spørgsmålet lød:
"Hvordan vurderer du ministrenes indsats på en skala fra 0 til 10, hvor 0 er det dårligste og 10 er det bedste?
"
Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1004 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 20.-25. februar 2015.

Kilde: Norstat

2. plads
Helle Thorning-SchmidtStatsminister Helle Thorning-Schmidt (S)
Karakter: 5,4 (Ved ikke: 14 pct.)

Helle Thorning-Schmidt er i elvte time ved at blive et trumfkort for sit parti og regeringen som sådan. Statsministeren anerkendes bredt for sin kompetente håndtering af terrorangrebet, og kampen mod islamismen er et område, hvor hun tydeligvis har stærke politiske følelser investeret. 

Thorning opnår ekstraordinære 8,1 i snit fra sine egne vælgere og får også pæne karakterer fra SF-vælgerne. Uheldigvis for Thorning bedømmes hun hårdt af DF-vælgerne, en gruppe hun ellers gerne skulle have vundet nogle vælgere tilbage fra. Det problem har hun tilfælles med langt de fleste S-ministre.

3.-4. plads

Martin LidegaardUdenrigsminister Martin Lidegaard (R)
Karakter: 5,1 (Ved ikke: 25 pct.)

Udenrigsministeren er den eneste radikale minister, der kan være tilfreds med sin placering.
Han fik posten på afbud ved SF's regeringsexit, men har alligevel virket meget rutineret. Han har en bred viden om sit område og færdes hjemmevant i diskussionerne, uanset om det gælder Syrien, Grækenland eller Ukraine. Lidegaard er ikke karismatisk, men har en saglig og velargumenteret stil.

3.-4. plads
Nicolai WammenForsvarsminister Nicolai Wammen (S)
Karakter: 5,1 (Ved ikke: 27 pct.)

Uden at have markeret sig så frygtelig meget er Nicolai Wammen kommet listende bagfra og er lige så stille strøget op ad ministerlisten. Der er ingen tvivl om, at Forsvarsministeriet ligger fint til Wammen, der ikke er en mand for skarpe markeringer, men til gengæld en driftssikker administrator.
Wammen har dog også været heldig: Han overtog posten på et tidspunkt, hvor forgængeren Nick Hækkerup - i overført betydning - var tæt på at ende for militær standret på grund af sine besparelser. Wammen har sejlet i anderledes smult vand. Hvilke politiske overbevisninger, han eventuelt måtte have om forsvarspolitikken, står til gengæld ikke lysende klart.  

5.-6. plads
Bjarne CorydonFinansminister Bjarne Corydon (S)
Karakter: 5,0 (Ved ikke: 20 pct.)

Bjarne Corydon var ukendt i den brede offentlighed, da han blev finansminister, men vandt gehør, når han med sin malmfulde røst docerede om de økonomiske sammenhænge. Han kom op i toppen af ministermålingerne – kun for at sætte alt over styr med Goldman Sachs-brøleren. Nu er han på vej op igen. Venstrefløjen har dog ikke tilgivet ham, og han får ringe karakterer af vælgere fra SF og EL. Men han er den socialdemokrat, der er mest populær i Venstre.

 5.-6. plads
Magnus HeunickeTransportminister Magnus Heunicke (S)
Karakter: 5,0 (Ved ikke 28 pct.)

Transportministeren havde utvivlsomt håbet på mere, men en delt 5.-6. plads er stadig pænt.
Der er meget delte meninger om Heunicke som minister: Flere af de professionelle aktører mener, han scorer billige point, omvendt kan mange vælgere godt lide en minister, der konsekvent tager parti for brugerne frem for systemet. Specielt på et område som offentlig transport, hvor borgerne oplever den ene trængsel efter den anden.


7.-9. plads
Henrik Sass LarsenErhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S)
Karakter: 4,7 (Ved ikke: 26 pct.)

En acceptabel omend ikke prangende karakter til regeringens stærke mand. Sass har ikke gjort meget for at booste sin folkelige popularitet, siden han blev minister. Han koncentrerer sig om sit erhvervsministerium og om de overordnede taktiske og strategiske overvejelser, han er så skrap til. Vælgernes bedømmelse afspejler på ingen måde hans betydning i regeringen.

 
7.-9. plads
Dan JørgensenMinister for fødevarer, landbrug og fiskeri Dan Jørgensen (S)
Karakter: 4,7 (Ved ikke: 24 pct.)

Fødevareministeren er noget nær antitesen til Sass. Dan Jørgensen har i den grad arbejdet på at komme i medierne - i et omfang, så nogle opfatter ham som en letvægter, der kun har ”Projekt Dan” for øje. Man skal på den anden side ikke underkende hans flair for at skabe opmærksomhed om sit fagområde, f.eks. ved udnævnelsen af Danmarks nationalret.


Mogens JensenHandels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S)
Karakter: 4,7 (Ved ikke: 33 pct.)

Handels- og udviklingsministeren har erobret en pæn placering lige over midten på ministerholdet. Det er både overraskende og imponerende i betragtning af hans ret perifere ministerpost. Der skal dog tages det forbehold, at hver tredje vælger ikke ser sig i stand til at bedømme ham.

10. plads

Manu SareenMinister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, Manu Sareen (R)
Karakter: 4,6 (Procent: 23 pct.)

Helt sikkert en placering, der vil skuffe Manu Sareen. Social- og integrationsministeriet er hans drømmeministerium, og han har generelt fået god presse. Selvom Manu Sareen har en meget rund stil, skiller han vandene: Hans middelmådige placering skyldes så udpræget dårlige karakterer fra de blå vælgere. Men en radikal integrationsminister har også svære odds i disse tider.

11.-13. plads
Morten ØstergaardØkonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R)
Karakter: 4,5 (Ved ikke: 24 pct.)

Indrømmet: Margrethe Vestager var svær at efterfølge, men en placering som nummer 11-13 er bare slet ikke godt nok for den nye radikale leder Morten Østergaard. Han har været fremme med en kaskade af politiske markeringer, alligevel er det ikke lykkedes Østergaard at slå rigtigt igennem. Den slags kan tage tid, men den tid har Østergaard ikke. Han har ingen appeal til blå vælgere, men det værste er næsten, at han kun får karakteren 6 af sine egne vælgere.

11.-13. plads
Henrik Dam KristensenBeskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S)
Karakter: 4,5 (Ved ikke: 26 pct.)

Henrik Dam Kristensen er den loyale partisoldat, der uden brok forlader regeringen, når det passer i en kabale – og som træder ind igen, når partiet mangler en rutineret minister. Han er driftssikker og har sagligt set klaret sig fint som beskæftigelsesminister. Dam Kristensen blev første gang minister for over tyve år siden, og nogle synes måske, han minder lidt om en slidt teddybjørn efterhånden. Men han er stadig en solid klippe for sit parti. 

11.-13. plads
Nick HækkerupMinister for sundhed og forebyggelse Nick Hækkerup (S)
Karakter: 4,5 (Ved ikke: 26 pct.)

Tjah. På den ene side er Sundhedsministeriet utrolig svært, hvor ministeren automatisk får skyld for samtlige ulykker i hele sundhedsvæsnet. På den anden side er karakteren lige i underkanten for en mand, der står i spidsen for et af regeringens få offensive politikområder. Posten har næppe været Nick Hækkerups ønskejob, og trods sin midtsøgende linje i Folketinget bortdømmes også han af blå bloks vælgere.

14.-15. plads
Rasmus Helveg PetersenKlima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R)
Karakter: 4,3 (Ved ikke: 32 pct.)

Helveg version 3.0 følger familietraditionen og gemmer sit grundlæggende humoristiske væsen bag en embedsmandsagtig og småarrogant facade. Og så er det svært at tage vælgerne med storm. Rasmus Helveg er ikke så godt inde i klimaområdet som forgængeren Martin Lidegaard, men Helveg er mere politisk anlagt og kæmper mere indædt for de grønne synspunkter. Han scorer sjovt nok bedre hos S end blandt sit eget partis vælgere. DF-vælgerne hader ham.

14.-15. plads
Benny EngelbrechtSkatteminister Benny Engelbrecht (S)
Karakter: 4,3 (Ved ikke: 29 pct.)

Engelbrecht bliver aldrig nogen folketribun, men alt over bundplaceringen er i princippet godt for en skatteminister, der har regeringens mest upopulære ministerium. Engelbrecht kom til på et tidspunkt, hvor regeringens skattereform for længst var gennemført, så meget af hans arbejde består af administration. Karakteren er nogenlunde som forventet.

16.-18. plads
Marianne JelvedKulturminister og kirkeminister Marianne Jelved (R)
Karakter: 4,2 (Ved ikke: 25 pct.)

Det er til gengæld en overraskelse, at den tidligere radikale leder Marianne Jelved er røget ned i den nederste fjerdedel. Hun fik indledningsvist pæne ratings, da hun blev udnævnt efter Uffe Elbæks fald som minister, men Jelved har ikke markeret sig frygtelig meget. En del af hendes nedtur kan muligvis forklares med tilbagegangen for partiet.

16.-18. plads 
Christine AntoriniUndervisningsminister Christine Antorini (S)
Karakter: 4,2 (Ved ikke: 23 pct.)

En hård dom til undervisningsministeren, der ubestrideligt er faglig kompetent og i mange år har haft klare visioner for området. Selvom folkeskolereformen er blevet modtaget OK blandt forældrene, har striden om tvungne lektiecafeer og konflikten om lærernes arbejdstid givet Christine Antorini flere fjender end venner. Hun scorer 6,1 blandt S-vælgerne, men ligger under middel i samtlige andre vælgergrupper.

16.-18. plads
Kirsten BrosbølMiljøminister Kirsten Brosbøl (S)
Karakter: 4,2 (Ved ikke: 35 pct.)

Kirsten Brosbøl har aldrig fået nær samme gennemslagskraft som forgængeren Ida Auken. Brosbøl har også sværere betingelser, for regeringens miljøpolitik prioriteres lavere efter SF's udtræden af regeringen. Ikke desto mindre er miljøområdet er stadig en trumf for centrum-venstre, så Brosbøls placering er absolut ikke tilfredsstillende. Det gør det ikke bedre, at hun er den af samtlige ministre, som vælgerne har sværest ved at bedømme.

19. plads
Sofie Carsten NielsenUddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R)
Karakter: 4,1 (Ved ikke: 31 pct.)

En katastrofal placering for Radikales nr. 2. Men et godt eksempel på hvor farligt det kan være at lægge sig ud med stærke interessegrupper. Sofie Carsten Nielsen fik ørerne i maskinen, da hun lagde op til at begrænse optaget på flere humanistiske studier med stor ledighed. Som udgangspunkt populært i store dele af befolkningen, men debatten blev domineret af modstanderne blandt studerende og lærere. Det er radikale kernevælgere, hvilket forklarer hendes karakter under middel i det radikale vælgerkorps.

20. plads
Carsten HansenMinister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S)
Karakter: 3,9 (Ved ikke: 31 pct.)

Han må jo have vænnet sig til det. Allerede kort efter regeringens tiltræden kom Carsten Hansen ud som bundprop i flere målinger. Boligministeren har ellers lige landet et bredt boligforlig – spændende fra regeringen, SF og EL til K og DF – ikke engang det har kunnet rette tallene op. Bundplaceringen er sagligt set ikke helt retfærdig, men det vil sikkert trøste ham, at han scorer lidt bedre blandt kvinder end blandt mænd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00