Troels Lund er Løkkes valgkampsminister

ROKADE: Med valget af Troels Lund Poulsen (V) opruster statsministeren til valgkamp. Den nye undervisningsminister skal give klare udmeldinger og tage kampen op mod oppositionen, mener kommentatorer.
Troels Lund Poulsen skal som ny undervisningsminister udfordre etablissementet og gøre regeringens budskaber tydelige, mener kommentatorer.
Troels Lund Poulsen skal som ny undervisningsminister udfordre etablissementet og gøre regeringens budskaber tydelige, mener kommentatorer.Foto: Signe Mie Jensen / Altinget.dk
Marie Dissing Sandahl
En dygtig debattør der ikke er bange for slagsmål. Sådan bliver Troels Lund Poulsen (V) betegnet af den liberale blogger Jarl Cordua og Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell. Ifølge deres vurderinger har Troels Lund Poulsen fået posten som undervisningsminister, fordi Lars Løkke Rasmussen gør sig klar til valgkamp.

"Løkke har mere brug for en, der kan føre valgkamp, end en der kan føre forhandlinger med uddannelsesordførerne. Missionen er at starte valgkampen på det her område i næste uge, selvom valget ikke er startet endnu. Det er det, der er Troels Lund Poulsens opgave og ikke at føre lange forhandlinger," siger Hans Engell.

Den nye undervisningsminister er god til at føre valgkamp, mener begge kommentatorer.

"Troels Lund går aldrig af vejen for et slagsmål, og samtidig har han vist sig at være god til at løse problemer. Han er god til at levere overskrifter, og hvis der er noget, Lars Løkke har brug for, så er det politiske overskrifter og ikke skandaler," siger Hans Engell.

Stærkere debattør end Nedergaard
Jarl Cordua er enig i, at Troels Lund er et godt kort at have på hånden i en valgkamp.

Fakta

FAKTA OM TROELS LUND POULSEN

- Født 1976 i Vejle

Politisk karriere

- Medlem af Folketinget, valgt i Hedenstedkredsen

- Skatteminister 2010-
- Miljøminister 2007-2010
- Politisk ordfører 2006-2007
- Udenrigspolitisk ordfører 2001-2006
- Ligestillingsordfører 2001-2006
- Landsformand for Venstres Ungdom 1997-1999
- Formand for VU i Tørring-Uldum 1993-1994

Erhverv

- Medlem af Folketinget 2001-
- Pressekoordinator i Ørestadsselskabet 1998-2001
- Politisk Sekretær på Christiansborg 1995-1997

Uddannelse

- Student ved Tørring Gymnasium 1995

Øvrigt

- Bidrager til debatbogen "Atlantiske afstande", 2004
- Medforfatter til debatbogen "Den forandrede verden", 2003
- Forfatter til debatbogen "Tid til forandring", 2001


Kilde: http://troelslundpoulsen.venstre.dk

"Han er en stærkere debattør end Tina Nedergaard, og det er der brug for, fordi folkeskolen bliver et af de områder, som regeringen skal i valgkamp på," siger Jarl Cordua.

Han mener, at regeringen har brug for at melde klart ud, hvilke problemer de ser på skoleområdet, og hvordan de skal løses.

"Der er igen tvivl om, at Troels Lund Poulsen er sat ind for at revitalisere området, og derfor tror jeg, at der kommer et udspil inden så længe. Regeringen fører en dødskamp, og jeg opfatter det her, som at man prøver at komme med en sidste offensiv, før vælgerne smider dem ud af regeringskontorerne," siger Jarl Cordua.

Ministeren: Folkeskolen er min vigtigste opgave
At folkeskolen er et vigtigt område for regeringen, gjorde Troels Lund Poulsen klart, da han i går fik overdraget ministerposten af Tina Nedergaard.

"Folkeskolen fylder alle danskeres hverdag, og derfor bliver folkeskolen mit vigtigste område," sagde Troels Lund Poulsen, der derudover ikke kunne komme nærmere ind på, hvilke områder der vil blive vigtige i en valgkamp.

"Det her er meget nyt, og derfor har jeg ikke nogen stor programerklæring med," sagde Troels Lund Poulsen.

Røre rundt i gryden
Den nye undervisningsminister har ikke beskæftiget sig med uddannelsespolitik i Folketinget før, og det er muligvis en af grundene til, at han er blevet valgt til ny minister på området, mener Hans Engell.

"Set med Lars Løkkes øjne er problemet, at hele uddannelsesområdet er præget af en række ordførere, som er meget fagorienterede og sammenspiste med Lærerforeningen og hele det "establishment", der også er blandt embedsmænd og i Undervisningsministeriet," siger Hans Engell.

Troels Lund Poulsen kommer ind udefra, og derfor kan han sætte gang i tingene.

"Lars Løkke vil have en minister, der rører ordentligt rundt i gryden i stedet for en, der kommer ind og snakker det samme indforståede sprog som alle de andre uddannelsesordførere, Danmarks Lærerforening, embedsværket og de pædagogiske læreranstalter. Han har brug for en, der kan røre rundt i gryden og ikke en fagidiot," siger Hans Engell.

Kamp fra ordførere
Troels Lund Poulsen har erfaring nok med uddannelsespolitik, mener Jarl Cordua. Den nye minister har været aktiv som ungdomspolitiker, hvor uddannelsespolitik ofte er på dagsordenen, og hans far er folkeskolelærer, hvilket også giver ham indsigt i området, mener Jarl Cordua.

Hans Engell mener dog, at Troels Lund Poulsen risikerer at komme til kort over for de andre uddannelsesordførere.

"Christine Antorini har ikke beskæftiget sig med andet i årevis, derfor er han oppe mod nogle fagordførere, som kan stoffet rigtig godt. Omvendt ser jeg det som et mindre problem, for det er lige præcis ikke en fagidiot Løkke har brug for, men en politiker med stort P," siger Hans Engell.

Høje forventninger hos DF
Det er ikke kun statsministeren, der har høje forventninger til den nye undervisningsminister. I Dansk Folkeparti håber uddannelsesordfører Marlene Harpsøe (DF), at Troels Lund Poulsen går lige så seriøst og ansvarligt til arbejdet, som Tina Nedergaard har gjort. Og der er masser at tage fat på, mener ordføreren, der håber, at den nye minister først og fremmest vil kaste sig over folkeskolen.

"Vi betaler mange penge til folkeskolen, men får ikke det resultat ud af det, som vi gerne vil have. Den opgave skal han tage på sig. Men det er ikke nok at fokusere på faglighed, der skal også fokuseres på mere rummelighed i folkeskolen," siger Marlene Harpsøe og peger på inklusion af både urolige drenge og indvandrere som væsentlige for folkeskolen.

Desuden håber Marlene Harpsøe, at den nye minister vil rette fokus mod danske værdier ved at prioritere dansk kultur, værdier og historieundervisning i folkeskolen.

Lærerne håber på samarbejde
I Danmarks Lærerforening kom udnævnelsen som noget af en overraskelse, og næstformand Stig Andersen tror da også, at en af de store opgaver for den nye minister er at profilere regeringen op til valget.

"Det er interessant, om han kan gøre det på en måde, så det ikke bare er tydelige ideologiske markeringer, og om ministeren kan skabe basis for samarbejde med parterne i folkeskole og forligspartierne. Det er mit fromme håb, at han evner det, for folkeskolen har brug for brede løsninger," siger Stig Andersen.

Han understreger, at han håber på positiv dialog og forhåbentlig at opnå resultater på folkeskoleområdet, selvom et folketingsvalg nærmer sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Tina Nedergaard

Administrativ leder, JH Planter, fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

0:000:00