Vælgerne: S-regering er bedst til sundhed

VÆLGERNE: I de seneste 20 år er det kun i en periode omkring 2001, at vælgerne har haft mest tiltro til, at en borgerlig regering er bedst til at sikre et godt sundhedsvæsen. Løkkes valgsejr ændrede ikke dette billede, viser ny opdatering af et mangeårigt valgforskningsprojekt.

Indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at sundhedsminister Sophie Løhde har større held med at overbevise vælgerne om, at en borgerlig regering er lige så god til at sikre et godt sundhedsvæsen som en S-regering.
Indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at sundhedsminister Sophie Løhde har større held med at overbevise vælgerne om, at en borgerlig regering er lige så god til at sikre et godt sundhedsvæsen som en S-regering.Foto: Scanpix/Ólafur Steinar
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Når finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlægger regeringens forslag til næste års finanslov med over en milliard til kræftområdet, er han på en svær opgave. I hvert fald, hvis det skal sikre danskernes tillid til, at regeringen sikrer et godt sundhedsvæsen.

Flest vælgere mener, at en socialdemokratisk ledet regering er bedst til at sikre et velsmurt sundhedsvæsen. Og på trods af en massiv årelang indsats fra Venstre om at overbevise vælgerne om det modsatte, så har det været vælgerbilledet de seneste 20 år. Kun i en kort periode omkring Fogh-regeringens indtog ved valget i 2001 har flest danskere haft tillid til en borgerlig regering på sundhedsområdet.

Det viser en ny opdatering af en mangeårig undersøgelse fra Aarhus Universitet. Her har man i årtier efter hvert folketingsvalg fået foretaget meningsmålinger af vælgernes holdninger. Heriblandt holdninger til, om en socialdemokratisk eller borgerlig regering vil være bedst til at sikre en god drift af lang række velfærdsopgaver.

Dokumentation

Danskernes holdninger
Det danske valgprojekt har gennemført undersøgelser af vælgernes holdninger og adfærd efter hvert folketingsvalg siden 1971. Her har man på en lang trække områder stillet enslydende spørgsmål i flere årtier. Fra og med valget i 1998 har forskerne blandt andet spurgt vælgerne:

Hvilken regering er bedst til at sikre et velfungerende sundhedsvæsen?  

Svarmuligheder:

- En socialdemokratisk ledet regering

- En borgerlig regering

- De er lige gode

- Ved ikke

 Ved ikke-svarene er ikke medtaget i procentbasen i tallene i artiklen.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00