Efter røde tal: Nu kæmper Folkemødet for at tjene penge

ARMLÆGNING: Et helt nyt hold af erfarne eventmagere skal vende underskud til overskud for organisationen bag Folkemødet. Men flere af deres idéer er blevet droppet efter massivt pres fra politikere og lobbyorganisationer.

Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Mens kommunikationsburea­uer og udlejere i Allinge har kronede dage under Folkemødet, kan organisationen bag ikke tjene penge.

Da regnebrættet for 2016 var gjort op, viste det et underskud på 726.000 kroner. Andre år har tallene været pænere, men det skyldes primært, at Bornholms Regionskommune har finansieret en stor del af festen.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at Folkemødet fattes penge," siger Michael Valentin.

Han blev formand sidste år, da man valgte at klippe navlestrengen til kommunen og etablere Folkemødet som en forening. Dermed er kommunalfuldmagten ikke længere en showstopper, når man forsøger at tjene penge på eksempelvis udlejning af telte.

Ny udgave af Altinget: magasin Sommerudgaven af Altinget: magasin udkommer onsdag med analyser, portrætter og baggrund. LÆS HELE MAGASINET HER
Ny udgave af Altinget: magasin 

Sommerudgaven af Altinget: magasin udkommer onsdag med analyser, portrætter og baggrund. 

LÆS HELE MAGASINET HER
Foto:

Organisationen bag Folkemødet kan ikke længere acceptere, at man ikke får en del af kagen, når man selv holder festen.

"Nu arbejder vi på at sikre, at nogle af de pengestrømme går til etableringen af Folkemødet, så man løfter noget af den økonomiske byrde væk fra den bornholmske regionskommune," siger Michael Valentin.

Gratis mad på vej ud
Og det havde nær kostet det danske pressekorps den obligatoriske gourmet-hotdog hos Landbrug & Fødevarer. For nogle måneder siden meddelte Folkemødet, at det kun i meget begrænset omfang var lovligt at uddele gratis mad og drikke.
"Vi ved fra andre store festivaler, at det genererer rigtig store indtægter. Så det var et oplagt forslag," siger Michael Valentin.

Modstanden var dog massiv, og efter et voldsomt tryk fra en række store lobbyorganisationer trak Folkemødet i land.
"Vi har ikke upfront lavet en forventningsafstemning med de central interessenter, og så må man jo trække sin beslutning tilbage."

Han medgiver, at det ikke ser kønt ud. Men Folkemødet har ikke pondus til at diktere beslutninger, hvis de centrale interessenter er imod.

"Der er rigtig mange mennesker, der er involveret i Folkemødet, og vores ledelses-værktøjskasse består jo ikke af andet end appel-ledelse og motivation," siger Michael Valentin.

Folkemødegæster skal dog ikke i al fremtid forvente at kunne mæske sig i gratis mad og drikke.

"Det er ikke noget, vi har opgivet tanken om, for der skal nogle pengestrømme gennem Folkemødet for, at vi har penge til etablere og skabe det Folkemøde, vi gerne vil have. Vi skal bare gøre det lidt mere gelinde, end vi er kommet afsted med i år," siger han.

Pressede medarbejdere
Internt har det seneste år også været en tumultarisk periode. En håndfuld nøglemedarbejdere med direktøren i spidsen har forladt det lille sekretariat. Flere havde været med siden starten i 2011.

Og det er ikke tilfældigt, at der er sket så stor udskiftning på sekretariat. Lønbudgettet er ikke på meget mere end et par millioner, så det lille sekretariat har skullet løbe ualmindeligt stærkt.

"Der er ikke nogen tvivl om, at vi har været presset af økonomien. Så vi har ikke bare kunnet gå ud og hyre assistance ind, og det er klart, at det har presset folk," siger borgmester i Bornholms Regionskommune Winni Grosbøll.

Samtidig peger kilder med indsigt i Folkemødets indre liv på, at medarbejderne har været dybt frustrerede over deres arbejdsforhold. Man oplevede en ledelse, der ikke var dygtige nok til at skabe en klar retning for projektet, og som begravede de ansatte i opgaver. Det betød, at flere kæmpede med stress, og en enkelt brød sammen under afviklingen af sidste års folkemøde.

Winni Grosbøll kan ikke genkende alt i det billede, som Altingets kilder tegner. Men hun medgiver, at der har været problemer i Folkemødets maskinrum.

"Vi lavede en del tiltag for at bedre arbejdsmiljøet i sekretariatet i månederne op til Folkemødets afvikling i 2016. Der har vi haft en udfordring, det er ingen hemmelighed."

Men hun afviser, at det skulle være forklaringen på, at en håndfuld nøglemedarbejdere har sagt farvel til sekretariatet.

"Det er en branche, hvor der er en rigtig stor udskiftning, så det, tænker jeg, er meget naturligt," siger Winni Grosbøll.

"Det er jo et utrolig spændende, men også vir­kelig hårdt job at arbejde med Folkemødet," fortsætter hun. Borgmesteren tror samtidig, at et nyt hold kan blive en fordel i kampen for at generere flere indtægter.

"Jeg er fantastisk stolt af, at det lykkedes os at gøre Folkemødet til så stor en succes. Men hidtil har det været stærke kommunalt ansatte, som har drevet det. Nu får vi nogle folk ind med erfaring fra festivalbranchen, og det, tror jeg sådan set, er en fordel," siger Winni Grosbøll.

Har hyret erfarne folk
Formand Michael Valentin peger samtidig på, at de tidligere medarbejdere har været gode til at give knowhow videre til det nye hold.

"Når dygtige folk får nyt arbejde, er der et videnstab. Heldigvis har vi gode relationer til dem, der har forladt Folkemødet. Og de har lavet en god overlevering," siger han.

Michael Valentin medgiver, at der kan være ekstreme spidsbelastninger, når man arbejder med afviklingen af Folkemødet.

"Derfor har vi også ansat folk, der er vant til at lave den slags begivenheder. De nye folk ved godt, at der et voldsomt arbejdspeak op til afviklingen af sådan et event," siger han.

Formanden er ligesom Winni Grosbøll positiv omkring fremtiden, og ser nogle muligheder i, at der er kommet et nyt hold ind på sekretariatet.

"Vi har ansat en mand som Mads Akselbo Holm (tidligere ansvarlig for Distortion red.), som kommer med en masse erfaring i forhold til at generere indtægter fra festival-relaterede aktiviteter," siger han.

Care kritiserer forskelsbehandling
Når man taler med kilder, som har været tæt på Folkemødets maskinrum, er de imidlertid lidt lorne ved den udvikling. Der er en frygt for, at forsøget på at kommercialisere eventet går ud over de demokratiske værdier.

Blandt andet har håndteringen af partiledernes taler givet anledning til en del polemik. I første omgang meldte man ud, at der nu var fri leg til at stable arrangementer på benene. Men det fik de politiske partier til at lægge et tryk på Folkemødets organisation, som endnu engang måtte trække i land.

"Vi har måttet lave en kontraudmelding på det. Det er vi selvfølgelig utrolig ærgerlige over, men vi er omvendt meget optagede af, at politikerne føler sig velkomne og godt behandlet. For det er nogle rigtig vigtige aktører i forhold til, at der også kommer andre vigtige spillere over på Folkemødet," siger Michael Valentin.

Løsningen er derfor blevet, at guld­sponsorer, som betaler 150.000 kroner til Folkemødet, får lov til at arrangere events under partiledernes taler.

"Det er landet i et fint kompromis," siger Michael Valentin.

Den opfattelse deler kommunikationschef i Care Danmark Hans Beck Gregersen langt fra.

"Jeg synes, det er mærkeligt, at man kan betale sig fra at holde arrangementer, mens partilederne taler. Jeg kan vitterligt ikke se det demokratiske i sådan en model, og jeg mener faktisk, at den strider mod ånden i Folkemødet," siger han.

Michael Valentin kan følge kritikken, men står samtidig fast på sin beslutning.

"Jo, det kan jeg sådan set godt forstå, men jeg vil omvendt også appellere til, at der er en forståelse for, at der skal nogle penge i kassen for at etablere Folkemødet," siger Michael Valentin.

Han peger på, at det kræver store ressourcer at stable Folkemødet på benene.

"Der skal være nogen til at facilitere og organisere alle de 3.000 events, der er. Der skal være nogen, der kører flis ud på festivalpladsen, hvis det regner. Der skal være nogen, der har styr på sikkerheden og samarbejdet med myndigheder, politi, brandvæsen," siger Michael Valentin.

Alligevel fastholder Hans Beck Gregersen, at løsningen omkring partiledernes tale er uden for skiven.

"Jeg synes, der skulle være fri mulighed for at lave arrangementer under partiledernes tale. Jeg forstår ikke, hvorfor de skal have den særbehandling. Det er meget sundere, at alle har mulighed for at byde ind, og så må man lave noget, der er attraktivt nok til, at folk har lyst til at komme. Og den samme regel burde jo gælde for partilederne," siger Hans Beck Gregersen.

Michael Valentin noterer sig kritikken og lægger den i bunken med velmente råd og ønsker fra Folkemødet mange venner.

"Alle de mennesker, der er interesserede i Folkemødet, er alle sammen mennesker, som er vant til i hverdagen at fremme deres egen, deres medlemmers eller deres virksomhed eller organisations synspunkter. Og det afholder de sig bestemt ikke fra, når det handler om tilblivelsen af Folkemødet," siger Michael Valentin.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Valentin

Direktør, Danske Biografer
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

Winni Grosbøll

Direktør, Friluftsrådet, formand, Hjem til Alle alliancen
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2004)

0:000:00