Fondenes skattefradrag overlever i barberet form

KONSOLIDERING: Regeringen vil give fondene et fradrag på 104 procent til at polstre deres formue. Konservative kræver 110 procent.

Fondene får også fremover mulighed for at polstre sig, men ikke i samme grad som tidligere. 
Fondene får også fremover mulighed for at polstre sig, men ikke i samme grad som tidligere. Foto: Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Først var der to fradrag, der skulle afskaffes. Så var der et. Og nu ser konsolideringsfradraget også ud til at overleve – dog i en noget beskåret form.

Fondene har hidtil fået et skattefradrag på 125 procent for hver krone, de gav ud til almennyttige formål. Nu har skatteminister Karsten Lauritzen (V) spillet ud med, at de kan få lov at trække 104 procent fra.

Klik her for at læse artiklen: Sådan fungerer fondes fradrag

Det er imidlertid ikke tilstrækkeligt for forligspartneren, Konservative.

”Vi forhandler om at få den procent højere op,” siger skatteordfører Brian Mikkelsen.

Han har tidligere understreget over for Altinget, at forslaget om at hæve fondenes skat ikke er Konservatives kop te, og at partiet nu arbejder for, at konsekvenserne for fondene bliver så skånsomme som muligt.

Stort postyr om fondes skat
Beskatningen af fonde vakte stor postyr før jul.

I forbindelse med Finansloven foreslog skatteministeren at sløjfe to skattefradrag for fonde for at hente 200 millioner kroner. Pengene skulle bruges til at lette afgifterne for virksomhedsejere, der ville lade deres firma gå i arv til deres børn.

Massiv kritik og usikkerhed om Skatteministeriets beregninger medførte, at det blev vedtaget at finde de 200 millioner, men at beslutningen om, hvordan det skulle ske, blev udskudt. Og nu er forhandlingerne altså ved at falde på plads.

Klik her for at se artiklen: Fondenes skattesmæk fortalt med GIF'er

Professor ved Københavns Universitet Rasmus Feldthusen har undersøgt fondes muligheder for at polstre sig i landene omkring Danmark. Han er skeptisk over for det indgreb, der er på vej. Han mener, det vil stille fonde i Danmark ringere, end de står i andre lande.  

"Det er tankevækkende, at Danmark går enegang i forhold til vores nabolande, der alle har tilsvarende regler om konsolidering. Det er en drastisk reduktion, som vil stille de danske almennyttige fonde markant dårligere end udenlandske fonde," siger han. 

DF støtter ikke konservativt krav
I Dansk Folkeparti er der ikke opbakning til kravet fra Konservative. Skatteordfører Dennis Flydtkjær henholder sig til, at det er en bunden opgave at skaffe 200 millioner kroner. Og det er det beløb, der kommer i kassen, hvis man sætter fradraget til 104 procent – forudsat at Skatteministeriets beregninger holder vand.

”Vi må leve med, at der kan være nogle usikkerheder i beregningerne. Jeg har jo ikke nogen regnemaskine, der kan kontrollere deres modeller, så vores udgangspunkt er, at må sikre os, at vi får pengene ind. Men hvis det viser, sig, at vi får for mange penge ind i kassen, må vi efterfølgende hæve fradraget igen,” siger Dennis Flydtkjær.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V). Det er ikke lykkedes.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00